16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Oklavalar kış sofraları için dönüyor

Oklavalar kış sofraları için dönüyor - Anadolu'da kış sofralarının vazgeçilmezlerinden olan yufka ekmek, Yozgat'ta imece usulüyle zahmetli işlemlerin ardından hazırlanıyor - Komşuların sırasıyla birbirlerine yardımı sonucu hamuru yoğrulup, maharetli ellerde oklavalarla ince ince açılarak tandırda pişirilen yufkalar, kış boyunca sofralara lezzet katıyorYOZGAT (AA) - ÖMER ERTUĞRUL - Yozgatlı ev hanımları, kış hazırlıkları kapsamında imece usulüyle yufka ekmek yapmaya başladı.

19.09.2017 - 11:11

Anadolu'nun özellikle kırsal kesimlerinde yoğun olarak tüketilen yufka ekmek, komşuların birbirlerine yardımıyla yapılıyor. Kışın yiyecekleri ekmeği şimdiden hazırlayan ev hanımları, aynı zamanda da aile bütçelerine katkı sağlamış oluyor.

Sabah erken saatlerde bir araya gelen kadınların kimi hamur yoğurup bezeler hazırlıyor kimi oklava ile yufka açıyor kimi de yufkaları tandırda pişiriyor. Kadınların yaklaşık 12 saat çalışıp 2 çuval un ile yaptıktan sonra kilerlere yerleştirdikleri yufkalar, kış boyu tüketiliyor.

Yozgat'ın Lök köyünde imece usulüyle kışlık yufka ekmeklerini hazırlayan kadınlardan Sariye Sarıakça, kış hazırlıkları kapsamında her yıl yufka ekmek yaptıklarını, kış süresince bu yufkaları yediklerini söyledi.

Komşuların birbirlerine yardım ettiğini anlatan Sarıakça, "Yufka ekmeği yemek kolay ama yapması zor. Bu yaptığımız ekmeği 6 ay yiyeceğiz." dedi.

Zahide Sarıakça da şimdi komşusuna yardım ettiğini daha sonra da kendisinin ekmek yapacağını belirterek, "Yaptığımız ekmeği kış süresince tüketeceğiz. Ekmek satın almayız, bunu tüketiriz. Ekmek yapmak zor olsa da bunu yaz mevsimine kadar yeriz" diye konuştu.

Meral Kaya ise imece usulüyle kışlık ekmeklerini yaptıklarını vurgulayarak, "Ben şu anda komşumuzun hamurunu yoğurup, bezesini yapıyorum, ekmeğini üst üste diziyorum. Dizilen ekmek düzgün yapılmazsa kışın sulaması zor olur. Ben ekmek yaparken de o bana yardım edecek." ifadelerini kullandı.

Ekmeği tandırda pişiren Yeter Atik ise pişirmenin biraz daha zor olduğunu ifade ederek, "Dört kişi ekmek açıyor ben pişiriyorum. Sıcağın karşısında zor oluyor. Daha önce ben yapmıştım ekmeğimi şimdi de komşumuza yardım ediyoruz." dedi.