18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Okulunun hem öğretmeni hem müdürü hem de işçisi

Okulunun hem öğretmeni hem müdürü hem de işçisi - Kırıkkale'nin Keskin ilçesine bağlı Ceritmüminli köyündeki okula 2 yıl önce atanan Batmanlı sosyal bilgiler öğretmeni Daş, 58 öğrenci olan köy okulunun hem müdürü hem de adeta işçisi gibi çalışıyor - Girişimleri sonucu okulun bahçesine parke döşeyen, çevre düzenlemesi yapan, okulun bahçesini traktörle sürüp öğrencilere uygulamalı tarım imkanı sunan fedakar öğretmen Daş, fiziki şartlarını düzelttiği okula kütüphane ve spor sınıfı da kazandırdı - Öğretmen Daş: - "Ben de bir köylü çocuğu olarak köyde yaşayan öğrencilerimizin sıkıntılarını, eğitim alanındaki eksiklerini biliyorum.

23.11.2017 - 12:22
İşe bu noktadan başlama gereği hissettim. Öncelikle okulumuzun fiziki şartlarını düzeltmek için çaba sarf ettik. Yaz tatili süresince hep buradaydım. Okulun ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptık"

KIRIKKALE (AA) - ZEKERİYA KARADAVUT - Kırıkkale'nin Keskin ilçesine bağlı Ceritmüminli köyüne 2 yıl önce atanan Batmanlı sosyal bilgiler öğretmeni Birzan Daş, 58 öğrencinin bulunduğu köy okulunu kişisel gayretleriyle öğrencilerin severek geldiği bir eğitim yuvasına dönüştürdü.

14 yıllık dershane öğretmenliğinin ardından hayalini kurduğu öğretmenlik kadrosuna Ceritmüminli İlkokulu'na atanarak kavuşan Daş, sosyal bilgiler öğretmenliği ve müdürlüğünü yaptığı okulun eksikliklerini yaz tatillerinde memleketine veya tatile gitmeyip tamamlıyor.

Kimi zaman tulumunu giyip boya badana yapan, kimi zaman traktöre binerek okulun bahçesini süren Daş, 2 yılda çevre düzenlemesini yaptığı ve bahçesine parke döşediği okula kütüphane ve spor sınıfı da kazandırdı.

Görev aşkıyla 2 yılda okuluna yaptığı hizmetleri AA muhabirine anlatan Birzan Daş, atandığında köy okullarında bulunan genel sorunlarla karşılaştığını, bu sorunları giderebilmek için arayışa girdiğini belirtti.

Öncelikle okulun fiziki şartlarını düzeltmek için kolları sıvadığını anlatan Daş, şöyle devam etti:

"Ben de bir köylü çocuğu olarak köyde yaşayan öğrencilerimizin sıkıntılarını, eğitim alanındaki eksiklerini biliyorum. İşe bu noktadan başlama gereği hissettim. Öncelikle okulumuzun fiziki şartlarını düzeltmek için çaba sarf ettik. Okulumuzda kütüphanemiz yoktu. Küçücük derme çatma masa ve sıralardan oluşan bir kütüphane vardı. İlk iş olarak buradan başladık. Boş bir sınıfımızın fiziki şartlarını kütüphane için hazır hale getirdikten sonra kitap eksiğini ise bir kısmını kaymakamlık ve ilçe milli eğitim müdürlüğünden, diğer kısmını da yöremizdeki iş adamından destek alarak giderdik. İş adamımızın desteğiyle hem ihtiyaç sahibi çocuklarımıza giysi yardımı aldık hem de 500 kitaplık kütüphane oluşturduk."

Daş, hayırseverlerin katkısıyla öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarını da karşıladıklarını aktardı.

- "Yaz tatili süresince hep buradaydım"

Okulun çevre düzenlemesini İl Özel İdaresinin desteğiyle yaptığını, oradan aldığı parke taşlarını okul bahçesine döşediğini dile getiren Daş, daha sonra bahçeyi güzelleştirmek için gayret gösterdiğini ifade etti.

İl Özel İdaresinin desteğiyle okulun boyasını da yaptığına işaret eden Daş, şunları söyledi:

"Köylülerden edindiğimiz traktörle bahçeyi sürerek yazın yaptığımız uygulamalı bahçe eğitimine zemin hazırladık. Buraya sebze ve meyveler ektik. Yaz tatili süresince hep buradaydım. İl Özel İdaresinden temin ettiğimiz taşları okulun bahçesine döşedik öğretmen arkadaşlarımız ve yardımcı personelle birlikte. Uzun zamandır tadilat görmeyen okulumuzun boya badana ihtiyacını giderdik. Yıkık dökük olan okulun giriş merdivenlerini beton atarak düzenledik. Okulumuzun boş bir sınıfını düzenleyerek spor sınıfı haline getirdik. Masa tenisi sahası, pinpon topu ve raketleri alarak öğrencilerimizin kullanmasını sağladık."

Daş, öğretmenlerin yeri geldiğinde anne, baba, ağabey ve kardeş olduğunu belirterek "Öğretmen, yerine göre bu rollerin birisine bürünür. Öğretmen fedakardır. Hele hele bir köy okulunda öğretmenlik yapıyorsanız beraberinde getirdiği zorluklar vardır. Bu zorlukları aşmak için çabalamak gerekiyor. Bizler de bunun için çabalıyoruz. Tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun." dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin de öğretmenlerin hepsinin fedakar olduğuna ancak içlerinden bazılarının diğerlerine göre çok daha çalışkan ve gayretli olduğuna dikkati çekti.

Sosyal bilgiler öğretmeni Daş'ın da bu çalışkan öğretmenlerden olduğunu vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:

"Meslektaşları yaz tatillerinde hakları olan tatili kullanırken öğretmenimiz öğrencilerine daha iyi bir gelecek hazırlamak adına köyde kalıp okulun eksiklerini tamamlama, boyasını badanasını bizzat kendisi yapma erdemi gösteriyor. Bu çalışmalarını bizler yakından takip ediyoruz. Bu hizmetlerinden dolayı da teşekkür ediyoruz."