29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Ölene kadar şapka dikmeye devam edeceğim"

"Ölene kadar şapka dikmeye devam edeceğim" - Niğde'de, 10 yaşında başladığı mesleğinde tek başına kalmasına rağmen atölyesinde ilk günkü heyecanla şapka diken 78 yaşındaki Beyzat Çetin, uğraşını gelecek kuşaklara aktarmanın mücadelesini veriyor - Şapka ustası Çetin: "Ölene kadar şapka dikmeye devam edeceğim.

18.09.2017 - 11:04
Ayrıca şapkacılık ölmez, şapkanın namı var"

NİĞDE (AA) - HAMZA TAV - Niğde'de 78 yaşındaki şapka ustası Beyzat Çetin, 10 yaşında başladığı mesleğini ilk günkü aşk ve heyecanla sürdürerek adeta zamana direniyor.

Şapka dikimine 10 yaşında İstanbul'da başlayan Çetin, 28 yaşında geldiği Niğde'de merkez Esenbey Mahallesi Paşakapı Caddesi'nde bulunan atölyesinde mesleğini sürdürüyor.

Çetin, bir çok arkadaşının emekli olarak mesleği bırakmasına rağmen ilk günkü heyecan ve aşkla 68 yıldır şapa dikiyor.

Mesleğin kentteki son temsilcisi Çetin, el emeğiyle şekil verdiği şapkaları gelecek kuşaklara taşımak istiyor.

Çetin, AA muhabirine, hiçbir zaman heyecanını yitirmediğini, ilk günkü ruh ve aşkla işini yerine getirmeye çalıştığını söyledi.

Çok çeşitli şapkalar diktiğini anlatan Çetin, günlük 15 şapka dikebildiğini en fazla ilginin ise "sekiz köşeli"ye olduğunu ifade etti.

Çetin, gençlerin modern, üst yaş grubunun ise sekiz köşeli şapkalara ilgi gösterdiğini aktardı.

- "Şapkacılık ölmez"

Niğde'de sadece kendisinin şapka diktiğini vurgulayan Çetin, şöyle konuştu:

"Bu mesleği birlikte yürüttüğümüz 5- 6 kişi emekli olup ayrıldılar. Ben hala devam ettiriyorum. Dikimini yaptığımız beş köşe, sekiz köşe, Ankara saman pazarı, Amerikan, bekçi, üstü düğmeli şapka modellerinin yanı sıra özel verilen tarz ve modelleri de dikiyorum. Bazen de kumaş getirip, şapka diktirenler oluyor. Onu da dikiyorum."

Eskiden sekiz köşeli şapkalara daha fazla ilgi olduğunu anlatan Çetin, "Şalvar giyenlerin çoğu sekiz köşe şapka tercih ederdi. Ölene kadar şapka dikmeye devam edeceğim. Ayrıca şapkacılık ölmez. Şapkanın namı var. İnsanlar, şapkaya sıcakta soğukta her zaman ihtiyaç duyar." dedi.

Çetin, mesleğini yeni kuşaklara aktarmanın en büyük arzusu olduğunu ancak çırak bulmakta zorluk çektiğini sözlerine ekledi.