28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Oluşturdukları bu yaptırımın bizce hiçbir anlamı yok"

"Oluşturdukları bu yaptırımın bizce hiçbir anlamı yok" - AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş - "(ABD'nin iki bakana yönelik yaptırım kararı) Muhatabımız tarafından meselenin böyle yaptırımlarla dile getirilmesi ve karşılıklı olarak hukuk çerçevesinde yürütülen ilişkilerin bu şekilde zedelenmeye çalışılmasını biz uluslararası ilişkiler bağlamında anlamsız buluyoruz.

2.08.2018 - 13:27
Oluşturdukları bu yaptırımın bizce hiçbir anlamı yok"

YALOVA (AA) - AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, ABD'nin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki yaptırım kararına ilişkin, "Muhatabımız tarafından meselenin böyle yaptırımlarla dile getirilmesi ve karşılıklı olarak hukuk çerçevesinde yürütülen ilişkilerin bu şekilde zedelenmeye çalışılmasını biz uluslar arası ilişkiler bağlamında anlamsız buluyoruz. Oluşturdukları bu yaptırımın bizce hiçbir anlamı yok." dedi.

Büyükgümüş, AK Parti Yalova İl Başkanlığınca bir otelde düzenlenen ve AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel ile parti yöneticilerinin katıldığı basın toplantısında, siyasilerin belirli konularda farklı düşüncelerinin olabileceğini ancak Türkiye'nin ulusal çıkarları, uluslar arası alandaki yürüyüşü gündeme geldiğinde herkesin bir olarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki yaptırım kararı üzerine TBMM'deki 4 siyasi parti grubundan ortak yapılan açıklamayı çok değerli bulduğunu belirten Büyükgümüş, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz Rahip Brunson davasıyla başlayan bu gerilim, aslında ABD ile aramızda uzun yıllardır var olan birtakım anlaşmazlıkların daha da sertleşmesine neden oldu. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Türkiye bir hukuk devleti. Mahkemeler üzerinde kimsenin bu tür ekonomik yaptırımlarla baskı oluşturmaya hakkı yok."

Büyükgümüş, Türkiye'nin NATO müttefiki olmanın bilinci ve ABD ile dost ülke olmanın gerektirdiği uluslar arası plandaki çalışmalarıyla yoluna devam ettiğine vurgu yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta NATO zirvesinde yer aldığını aktaran Büyükgümüş, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız Erdoğan burada tüm dünyanın güvenlik konseptini belirleyecek önemli değerlendirmeler yaptı. Muhatabımız tarafından meselenin böyle yaptırımlarla dile getirilmesi ve karşılıklı olarak hukuk çerçevesinde yürütülen ilişkilerin bu şekilde zedelenmeye çalışılmasını biz uluslar arası ilişkiler bağlamında anlamsız buluyoruz. Oluşturdukları bu yaptırımın bizce hiçbir anlamı yok. Her iki bakanımız da bunu zaten çok güçlü bir şekilde ifade ettiler. Ne dediler... Sayın Abdulhamit Gül’ün açıklamasına bakarsanız ‘Bizim değil ABD’de herhangi bir üçüncü ülkede tek bir dikili ağacımız yok.' Bakın AK Parti'yi her noktada eleştirebilirsiniz, AK Parti'nin politikalarını her noktada değerlendirebilirsiniz. Türkiye bir demokratik ülkedir, bu gereklidir. Ama şu bizim için çok büyük bir tartışmasız esastır. Bizim ayaklarımız Ankara'ya basar. Bizim ayaklarımız Anadolu toprağına basar. Türkiye'nin çıkarı neyse biz uluslar arası anlamda bunun takipçisi oluruz. Uluslar arası hukuka bağlı olarak bunu yaparız.

Brunson davası da bunun bir sonucudur. Mahkeme kendisiyle ilgili kararı vermiştir. Ama Türkiye Cumhuriyeti hükümetine ya da Türkiye’deki ekonomik çevrelere bu şekilde baskı yaparak herhangi bir sonuç almayı beklemeleri bence hukukun ve bizzat ABD’nin de önemli bir paydaşı olduğu uluslar arası toplumu zedeleyecek niteliktedir."