29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Pestil ve kömenin geleceği" masaya yatırıldı

"Pestil ve kömenin geleceği" masaya yatırıldı - Gümüşhane'de, pestil ve kömenin geleceğini konu alan ve 2 gün sürecek çalıştayda sektörle ilgili veri tabanı hazırlanacak - Gümüşhane Valisi Memiş: - "28 işletme ve yılda 5 bin tonla Türkiye'de en iyi, kaliteli pestili Gümüşhane üretiyor"GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'nin coğrafi işaretli ürünleri olan pestil ve kömenin geleceğini konu alan "Gümüşhane Pestil-Köme Çalıştayı" düzenlendi.

7.12.2017 - 17:04

Gümüşhane Üniversitesince Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salon'da yapılan çalıştayın açılışında konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, kentin sahil kesimindeki illere göre güneşli gün sayısı açısından daha avantajlı konumda olduğunu söyledi.

Kentte üretilen ürünlerin lezzetini güneşten aldığını belirten Memiş, "28 işletme ve yılda 5 bin tonla Türkiye'de en iyi, kaliteli pestili Gümüşhane üretiyor. Türkiye'deki en yeterli vilayet biziz bu konuda. Pestil köme en önemli geçim kaynağımız, en önemli sektörümüz. Organize sanayi bölgemizdeki işletmelerin yüzde 90'ı bu sektörle uğraşıyor. Pestil, köme bizim birinci marka değerimiz." diye konuştu.

Belediye Başkanı Ercan Çimen de kentin marka ürünlerinin gelişimi için üniversitenin gösterdiği duyarlılıktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Pestil ve kömenin kentin ekonomisine katkısına işaret eden Çimen, "Pestil, köme ilimizde on binlerce insanı ilgilendiren bir sektör haline geldi. An itibarıyla ilimizde bu alanda faaliyet gösteren 30'a yakın fabrikamız bulunmaktadır. Bu fabrikalarda yılda toplam 5 bin ton pestil üretiliyor." bilgisini paylaştı.

- "Ürettiğimizi farklı kılacak olan doğallıktır"

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de üniversite olarak kentin ticari hayatında önemli bir yeri bulunan pestil ve kömenin kaliteli üretimi ve pazarlama süreçlerine destek olmaya çalıştıklarını aktardı.

Çalıştayın sektördeki sorunların çözümüne ve kalitenin yükselmesine katkı sağlayacağını ifade eden Zeybek, şunları söyledi:

"Üretim standartları ve kaliteyi mutlaka yakalamamız gerekiyor. Ticari kaygı devreye girince genellikle doğallıktan, organik üretimden uzaklaşılıyor. Oysa bizim üretimimizi, ürettiğimizi farklı kılacak olan doğallıktır. Bu çalıştayla birlikte 2 gün boyunca tüm sorunlar masaya yatırılacak ve sektörle ilgili bir veri tabanı hazırlanacak."