19 Mart 2024 Salı / 10 Ramazan 1445

Philadelphia'nın "oyuncak atları" ziyaretçilerini bekliyor

Philadelphia'nın "oyuncak atları" ziyaretçilerini bekliyor - Karaman'daki Gökçeseki Ören Yeri'nde (Philadelphia) yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve oyuncak olduğu düşünülen pişmiş topraktan minyatür at figürleri, müzede sergileniyor - İl Kültür ve Turizm Müdürü Kılıç: - "Atların yelesi, yuları, kuyrukları en ince detayına kadar işlenmiş.

25.01.2018 - 12:08
Bu at figürlerinin çocuk oyuncağı olarak da kullanıldığını düşünmekteyiz. Bize, oyuncak olarak yapıldığını düşündüren en büyük etken, ayaklarına bir şeyler takılmak için açılan delikler. Bu delikler ip bağlamak ya da tekerlek takmak için açılmış olabilir"

KARAMAN (AA) - MEHMET ÇETİN - Karaman'da Gökçeseki Ören Yeri'nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve oyuncak olabileceği belirtilen pişmiş topraktan minyatür at figürleri sergilendiği müzede ziyaretçilerini bekliyor.

Ermenek ilçesine bağlı Gökçeseki köyü sınırlarında bulunan Philadelphia (Kardeş Seven) Antik Kenti'nde Karaman Müzesi başkanlığında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) danışmanlığında 2015 yılında gerçekleştirilen kazılarda, kaya mezarları ve birçok lahit ortaya çıkarıldı.

Kazılar sırasında gün yüzüne çıkarılan lahitlerin batısında, "antik atık alanı" olarak belirlenen bölümde ise birçok tarihi esere ulaşıldı.

Atık alanından çıkarılan eserler arasında taş heykel parçaları, pişmiş topraktan insan ve hayvan figürleri, seramik ile cam kaplar, kandiller, sikkeler, yüzük, bilezik, küpe, kolye, zincir, boncuk gibi takılar ile çeşitli kemik objeler yer alıyor.

Heykeller, Philadelphia’nın başka merkezlerle sanatsal etkileşimine ve dönemin yöresel sanatına ışık tutarken, seramik kaplar ise bölgesel üretim ve ticari ilişkiler hakkında yeni bilgiler sunuyor.

- Karaman Müzesi'nde sergilenmeye başlandı

Kazılarda ele geçen buluntuların, bilimsel inceleme, temizlik ve restorasyonu tamamlananların çizim ve fotoğraflama gibi belgeleme çalışmaları KMÜ Arkeoloji Bölümü laboratuvarında devam ediyor. Çalışmaları tamamlanan birçok eser ise Karaman Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gökçeseki Ören Yeri'ndeki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin Karaman'ın ve bölgenin bilinmeyen tarihine ışık tuttuğunu söyledi.

Kazı alanında bugüne kadar bölgede hiç görülmeyen buluntuların ortaya çıkarıldığını belirten Kılıç, şunları dile getirdi:

"Kazı alanındaki arkeolojik çöplükte bulunan kalıntılar, son yıllarda bölgede ortaya çıkarılan en önemli eserlerdir. Bu buluntuların incelenmesi tamamlandığında bölgenin bilinmeyen tarihi yazılabilecektir. Kazı bitmiş değil. Kazılar tamamlandığında bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olacağına inancım tamdır."

- "4 tane küçük at figürü"

Kılıç, Gökçeseki'deki eserlerin bazılarını Karaman Müzesi'nde sergilemeye başladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu eserlerden, 7 tane büst, demirden yapılmış onlarca tıbbi alet, çivi, bilezik, sikke, yüzük ve seramik tabak çanak müzemizde sergileniyor. Bu eserlerin içinde en özel olanları ise 4 tane küçük at figürü. Pişmiş topraktan yapılan bu figürlerin, genç yaşta ölen kişilerin mezarlarına bırakılan hediyeler olduğunu düşünmekteyiz. Bu at figürleri pişmiş topraktan el ile şekillendirilmiş, özenle yapılmış eserler. Atların yelesi, yuları, kuyrukları en ince detayına kadar işlenmiş. Bu at figürlerinin çocuk oyuncağı olarak da kullanıldığını düşünmekteyiz. Bize, oyuncak olarak yapıldığını düşündüren en büyük etken, ayaklarına bir şeyler takılmak için açılan delikler. Bu delikler ip bağlamak ya da tekerlek takmak için açılmış olabilir. Eserler milattan sonra ikinci yüzyıla, Geç Roma, Erken Bizans dönemine tarihlendiriliyor."

Eserleri herkesin görmesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, tarih ve sanat meraklılarını müzeyi gezmeye davet etti.