28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"PKK'ya yardımı meşrulaştırmak için isim değiştirildi"

"PKK'ya yardımı meşrulaştırmak için isim değiştirildi" - Suriye Ulusal Demokratik Bloku sözcüsü avukat Hasan: - "Amerika, sadece Suriye'de PKK'ya yapmış olduğu yardımı meşru göstermek için bu ismi değiştirme ihtiyacı duydu" -"Suriye halkını aldatıp kandıracaklarını zannediyorlar Suriye halkının aklıyla alay eder gibi bir durum var" - Suriye Özgür Mühendisler Sendikası Halep Başkanı Hamdan: - "Özellikle Kandil'de oluşturulan PKK'lı ekip bunları yönetiyor.

25.07.2017 - 11:38
Dış ülkelerin istihbaratçılarının yönettiği bir güç ve kuvvet hiçbir zaman Suriye halkını temsil edemez"

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Suriye Ulusal Demokratik Bloku sözcüsü avukat Mumtaz el-Hasan, PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'nin isminin değiştirilmesine ilişkin, "Amerika, sadece Suriye'de PKK'ya yapmış olduğu yardımı meşru göstermek için bu ismi değiştirme ihtiyacı duydu." dedi.

Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların Amerika'nın tavsiyesiyle isim değişikliği yapan YPG'nin tutumundan rahatsız olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde Suriyeliler için önemli bir özgürlük alanı açtığına dikkati çeken Hasan, benzer bir operasyonun Afrin'de de gerçekleştirilmesini istedi.

Hasan, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin Afrin için Esed rejimiyle anlaştığını belirterek, "Şu an PYD ve PKK kuvvetleri Afrin'in kendileri için en son ve en emniyetli yer olduğunu düşünüyor. PYD ve PKK'nın hakim olduğu Esed'in hakim olduğu yerlerde yaşayan hiçbir halk onların davranışlarından ve yaklaşımlarından rahat değiller. Sürekli halkı rahatsız eden davranış ve tutumları bulunmaktadır. Bu Esed'ten bu yana böyle devam etti." ifadesini kullandı.

Suriye'de PYD/YPG'nin isim değişikliğinin kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir girişim olduğunu vurgulayan Hasan, şunları kaydetti:

"Şu an çok az sayıda aşiretin katılımıyla Suriye Demokratik Kuvvetleri adıyla faaliyet gösteriyorlar. Bu ismi değiştirerek bütün Suriyelileri kucaklayarak, azınlıkları ve etnik mezhepsel farklılıklarıyla kabul edip kendi bünyelerinde eriten bir toplulukmuş gibi dünya kamuoyuna yansıtmak istediler. Bunu yaparken Amerika'nın önerisi ve emriyle bu gerçekleşti. Amerika, sadece Suriye'de PKK'ya yapmış olduğu yardımın meşruluğunu kamuoyu ile daha rahat paylaşsın diye bu ismi değiştirme ihtiyacı duydu. Suriye halkını aldatıp kandıracaklarını zannediyorlar Suriye halkının aklıyla alay eder gibi bir durum var. Suriye bunu daha önce bunları tecrübe etti, PYD hiçbir zaman Suriye halkını temsil etmez ve edemeyecektir."

- "Suriye halkını temsil etmiyorlar"

Suriye Özgür Mühendisler Sendikası Halep Başkanı Abdulaziz Hamdan da Türkiye'nin kendi sınırlarını koruyabilmesi için Afrin operasyonunu yapma hakkına sahip olduğuna inandığını söyledi.

Terör örgütü PKK/PYD'nin Afrin'de Suriye'nin bölünmesi için çaba gösterdiğini ve Akdeniz'e geçen güzergahı kontrol etme gayesi bulunduğuna değinen Hamdan, şöyle devam etti:

"Suriye'de onların karşılığı yok hatta Kürt kardeşlerimiz de onların varlığını reddetmektedir. Bunlar kendi hedef ve çıkarlarını ön planda tutuyor. Kendi menfaatlerinden çok başka ülkelerin menfaatlerini ön planda tutuyor. Kuzey Suriye'den Afrin aracılığıyla Akdeniz'e bir koridor oluşturulmak isteniyor."

PYD/PKK'nın kamuoyunu yanıltma amacıyla isim değişikliğine gittiğine işaret eden Hamdan, "Özellikle Suriye Demokratik Güçleri ismi yanıltıcı ve hayali bir isimdir. Suriye ve Türk halkını bu isim üzerinden kandırmaya çalışıyorlar, bunu başaramayacaklar. Özellikle Kandil'de oluşturulan PKK'lı ekip bunları yönetiyor. Dış ülkelerin istihbaratçılarının yönettiği bir güç ve kuvvet hiçbir zaman Suriye halkını temsil edemez." ifadesini kullandı.

Haseke Ulusal Devrim Güçleri ve Muhalifleri Topluluğu Başkanı Hişam el-Mustafa ise terör örgütü PKK/PYD'nin Suriye'deki ütopik hayallerine kavuşamayacağını dile getirdi.

Suriye'deki güçlerin birleşme planı bulunduğunu anlatan Mustafa, farklı ülkelere taşeronluk yapan PKK/PYD'nin Suriye halkı nezdinde itibarı kalmadığını kaydetti.