29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Pompeiopolis'te kazı çalışmaları gelecek yıl tamamlanacak

Pompeiopolis'te kazı çalışmaları gelecek yıl tamamlanacak - Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, Roma dönemine ait Anadolu'nun en büyük şehirlerden olan Pompeiopolis Antik Kenti'nin gelecek yıl ziyarete açılması planlanıyor - Kazı Başkanı Dr.

28.08.2018 - 11:26
Öğr. Üyesi Tayyar Gürdal: "İki alandaki kazıları tamamlayıp sunum projelerini hazırlayacağız. Pompeiopolis Antik Kenti'ni gezilebilir hale getirmek istiyoruz"

KASTAMONU (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki, Roma döneminde yayıldığı alan olarak Anadolu'nun en büyük kentleri arasında bulunan Pompeiopolis Antik Kenti'nde, kazı çalışmalarının gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor.

İlçenin Zımbıllı Tepe mevkisinde yer alan tarihi Paflagonya bölgesinin başkenti Pompeiopolis Antik Kenti'nde, bu yılki kazı çalışmaları, Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tayyar Gürdal başkanlığında yürütülüyor.

Türkiye'nin yanı sıra çeşitli ülkelerden uzmanlarında katıldığı kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kastamonu Müze Müdürlüğü ve Taşköprü Belediyesinin desteğiyle devam ediyor.

Gürdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pompeiopolis kentinin, Orta Karadeniz'in en önemli tarihi kentlerinden biri olduğunu söyledi.

Kentin, bölge açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Gürdal, "Bölgenin ticaret yollarında bulunan kentin 7. yüzyıla kadar oldukça ilgi gördüğünü görüyoruz. Daha sonra cazibesini kaybeden kent yavaş yavaş gerilemeye başlıyor. Kente dair tüm kalıntıları ortaya çıkarmak adına elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Antik kentteki çalışmaların 11 yıldır sürdüğünü dile getiren Gürdal, "Ben iki yıldır kazılara katılıyorum. Bu süreçte bölgeyi tanıma fırsatı buldum. Bugüne kadar daha çok bilimsel bilgiyi çıkarmaya yönelik çalışmalar yapılmış." diye konuştu.

Kentin çok az korunabildiğine dikkati çeken Gürdal, şöyle devam etti:

"Pompeiopolis Antik Kenti, Paflagonya bölgesinin başkenti olmasının yanında, yayılım alanlarına baktığımızda döneminin Anadolu'daki en büyük kentlerinden biri. Kent ne yazık ki bugüne kadar çok az korunabilmiş. Öncelikle elimizde kalan yapıların onarım ve korunmasına yönelik çalışmalar yapacağız. Daha sonra ziyaretçilerin gezebileceği bir yer haline getirmek istiyoruz. Yeni dönem kazılarının farkı bu olacak."

- Kazılar iki alanda yoğunlaşacak

Gürdal, alanda iki yapının öne çıktığını belirterek, "Bu amaçla bu iki alanda kazıları yoğunlaştırma kararı aldık. Bunlardan biri Roma villası, ikincisi ise kentteki tiyatro alanı. İki alanda önemli kalıntılar ortaya çıkarıldı." ifadelerini kullandı.

Bölgeyi gezilebilir hale getirmek istediklerini vurgulayan Gürdal, "Gelecek yıl kazıları büyük oranda tamamlamayı düşünüyoruz. İki alandaki kazıları tamamlayıp sunum projelerini hazırlayacağız. Pompeiopolis Antik Kenti'ni gezilebilir hale getirmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gürdal, 50 kişinin katıldığı kazı çalışmalarının bu yılki bölümünün ay sonunda tamamlanacağını kaydetti.