29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Rahimde sargı bezi unutan doktor ve hemşireye hapis cezası

Rahimde sargı bezi unutan doktor ve hemşireye hapis cezası - İzmir'de doğum yaptığı sırada rahminde sargı bezi unutulan kadının ölümünde ihmali bulunduğu gerekçesiyle yargılanan doktor ve hemşire 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı İZMİR (AA) - İzmir'de özel hastanede doğum yaptığı sırada rahminde unutulan sargı bezi nedeniyle hayatını kaybettiği ileri sürülen kadının ölümünde ihmali bulunduğu gerekçesiyle yargılanan doktor ve hemşireye 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

1.11.2018 - 11:34

İzmir 29. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya hemşire H.C. ve taraf avukatları katıldı.

Hemşire H.C. savunmasında ameliyata girmediğini öne sürerek, "Ben ameliyata girmedim. Defterdeki yazılar bana ait değil. Çalıştığımız dönemde doktorlarla ameliyata giren personelin yerine ameliyata girmiş gibi yasal olmayan bir şekilde bizim ismimiz yazılıyordu. Ameliyata giren personel ehliyetsizdi ve ameliyata girmesi yasal olmadığı için böyle bir yola başvuruyorlardı." diye konuştu.

Hakim, doktor Ü.Ç. ve hemşire H.C'yi "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

- Olay

İzmir'de özel hastanede 23 Nisan 2016'da sezaryenle doğum yapan, taburcu edildikten sonra sonra ağrılarının sürmesi nedeniyle aynı hastaneye götürülen Harika Kanık (22), "durumunun normal" olduğu söylenerek geri gönderilmişti.

Doğumdan yaklaşık 6 ay sonra gittiği Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kanık'ın karın bölgesinde yoğun iltihap tespit edilmiş, ameliyata alınan genç kadının doğum sırasında rahminde unutulan sargı bezinin organlarına yapışarak vücudunda iltihaplanmaya neden olduğu belirlenmişti.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin raporunda, "rahimde 10x5x5 santimetre ebatlarında yabancı cismin (sargı bezinin) bulunduğu, iltihabın geniş bir alana yayıldığının tespit edildiği, farklı uzman doktorların da ameliyata dahil edildiği" bilgisine yer verilmişti. Raporda, operasyonla Kanık'ın rahminin tamamı ve idrar kesesinin bir bölümünün alındığı, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Kanık'ın, vücuduna yayılan iltihabın hayati organlarda yarattığı tahribat nedeniyle 23 Ekim'de vefat ettiği belirtilmişti.

Harika Kanık'ın eşi Figani Kanık, sorumluların cezalandırılması için tazminat ve ceza davası açmıştı.

İzmir Tabip Odasınca, Kanık'ın ölümünde hata ve ihmali bulunduğu gerekçesiyle doktor Ü.Ç'nin 3 ay süreyle meslekten men edilmesine karar verilmişti.