19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Roman kadınlar ekmeklerini "kil"den çıkaracak

Roman kadınlar ekmeklerini "kil"den çıkaracak - Isparta'da geliştirilen "Romanlara Açılan Pencere" AB projesi kapsamında kurulan seramik atölyesinde 25 Roman kadın, seramik eğitimi alıyor - Merkezde 12 ay sürecek kursa katılanlara İŞKUR tarafından günlük 25 lira cep harçlığı veriliyor - Güneykent Belediye Başkanı Gözgün: - "Bu proje ile Roman vatandaşlara ekonomik güç kazandırmak istedik" - Kursiyerlerden 64 yaşındaki Özbek: - "Çalışmak ayıp değil.

12.05.2017 - 11:22
Allah, devletimizden, Belediye Başkanımızdan razı olsun. Fakir fukara buradan para kazanacak"

ISPARTA (AA) - MURAT YOLCU - Isparta'da Güneykent Belediyesince hazırlanan "Romanlara Açılan Pencere" AB projesi ile 25 Roman kadın, seramik atölyesinde bir yandan çamura yeniden hayat verirken, diğer taraftan yaptıkları ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağlayacak.

Güneykent Belediyesince, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ve Isparta Valiliği AB Proje Koordinatörlüğünün iş birliğinde Baladız Mahallesi'nde yaşayan ve genellikle işi olmayan Roman kadınların, sosyal hayata katılımını sağlamak ve istihdam yaratmak amacıyla AB Projesi hazırlandı.

Romanların iş bulma ve arama becerilerini artırmak ve istihdamda farkındalık oluşturmak amacıyla yürütülen ve "Romanlara Açılan Pencere" adı verilen proje, Avrupa Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Daire Başkanlığı tarafından kabul edildi ve 525 bin liralık hibe almaya hak kazandı.

Projenin kabul edilmesinin ardından, söz konusu mahallede atıl durumundaki bir bina onarılarak, "Roman Kültür Merkezi" haline getirildi ve mahallede yaşayan yaşları 15 ile 64 arasında değişen 25 Roman kadına seramik dersi verilmeye başlandı.

Roman kadınlar, SDÜ Seramik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serap Ünal'dan aldıkları eğitimle kile şekil vermeyi ve çeşitli objeler yapmayı öğreniyor.

Merkezde 12 ay sürecek ve katılanlara İŞKUR tarafından günlük 25 lira cep harçlığı verilecek projede, kadınların seramiği öğrenmesinin ardından, ortaya çıkacak objeler, oluşturulacak "Roman Kültür Pazarı"nda sergilenecek ve satılacak.

- "Onlara ekonomik güç kazandırmak istedik"

Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Baladız Mahallesi'nde yaşayan Romanların toplumla kaynaşmasını sağlamak ve onların istihdamına katkı sağlamak amacıyla çalışma başlattıklarını söyledi.

Projenin, Romanların içinde bulundukları dezavantajlı durumdan çıkmalarına katkı sağlamak için geliştirildiğine değinen Gözgün, "Bu proje ile Roman vatandaşlara ekonomik güç kazandırmak istedik." dedi.

Projenin 12 ay süreceğini, bu süreçte üretilen ürünlerin Antalya-Burdur karayolunda kurulacak Roman Kültür Pazarı'nda ve çeşitli festivallerde satışa sunulacağını anlatan Gözgün, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

- "Allah, devletimizden razı olsun"

Proje kapsamında seramik öğrenmeye başlayan 64 yaşındaki Döndü Özbek ise eşinin ve oğlunun hasta olduğunu ve önemli bir gelirinin olmadığını söyledi. Projeyi duyunca hemen başvurduğunu ve şimdi de seramik yapmayı öğrendiğini anlatan Özbek, "Çalışmak ayıp değil. Allah, devletimizden, Belediye Başkanımızdan razı olsun. Fakir fukara buradan para kazanacak." dedi.

Seramiği öğrenmeye başladığını ve zorlanmadığını vurgulayan Özbek, "Bize bir defa gösterdiler. Biz de öğrendik. Bize bir şey öğretsinler, yaparız. Boş oturmak yerine burada çalışıyoruz. Hem para kazanıyoruz hem buradaki arkadaşlarımızla bir aradayız." diye konuştu.

Kursiyerlerden 43 yaşındaki Gülay Deniz ise uzun zamandır çalışmak istediğini, kendilerine böyle bir imkan sunulduğu için çok mutlu olduğunu dile getirdi. Çocuklarının okuduğunu ve buradan elde edileceği gelirle onların eğitim masraflarını karşılamayı istediğini belirten Deniz, "Seramiği kolay öğreniyoruz. Allah herkesten razı olsun. İnşallah başaracağız." dedi.