29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Roman müzisyenlerden belediyeye istihdam tepkisi

Roman müzisyenlerden belediyeye istihdam tepkisi - İzmir'de AB destekli projeyle Buca Belediyesi bünyesinde kurulan "Roman bandosu"na giren 20 Roman vatandaş, belediye yönetiminin kendilerine verdiği istihdam sözünü tutmadığı iddiasıyla basın açıklaması yaptı -İZROMDER Başkanı Aslan: - "Buca Belediyesi Romanların istihdamı için hazırladığı proje ile AB'den 96 bin avro hibe desteği kazandı.

14.12.2017 - 17:56
Proje sonunda istihdam sözü verilen kardeşlerimiz maalesef işe alınmamıştır" - Roman Bandosu Şefi Kara: - "İşsiz sigortasız 20 Roman vatandaşı bulunup istihdam edilecekti. Bu mu onların adaleti?"

İZMİR (AA) - İzmir'de Avrupa Birliği'nden (AB) alınan hibe desteğiyle Buca Belediyesi bünyesinde kurulan "Roman Bandosu"nda yer alan 20 Roman vatandaş, belediye yönetiminin kendilerine verdiği istihdam sözünü tutmadığı iddia ederek bu duruma tepki gösterdi.

Konak Meydanı eski Sümerbank önünde bir araya gelen Roman vatandaşlar, Buca Belediye yönetimini protesto etti.

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Orhan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Buca Belediye yönetiminin verdiği sözü yerine getirmesini beklediklerini söyledi.

Buca Belediyesinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının "Avrupa Birliği mali desteği ile dezavantajlı grupların sosyal entegrasyonu ve istihdamına yönelik başlattığı hibe programı" kapsamında hazırladığı "Roman Bandosu" projesi ile AB'den 96 bin avroluk hibe desteği kazandığını hatırlatan Aslan, 20 Roman vatandaşın aldıkları eğitim sonrası bu bandoda görev aldığını belirtti.

Belediye yönetiminin İzmir'de ikamet eden proje katılımcısı 20 Roman vatandaşa verdiği istihdam sözünü tutmadığını ileri süren Aslan, "Buca Belediyesi Romanların istihdamı için hazırladığı proje ile AB'den 96 bin avro hibe desteği kazandı. Proje sonunda istihdam sözü verilen kardeşlerimiz maalesef işe alınmamıştır. Bu kardeşlerimiz 9 ay boyunca kullanılmışlardır. Bu yüzden zorluklar yaşıyorlar. Hepsi çoluk çocuk sahibi. Durumları vahim. O yüzden biz de valimize durumu anlatmaya geldik." dedi.

- "Bu mu adaletiniz?"

Kurulan bandoda şef olarak görev yaptığını belirten Ozan Kara da proje başladığında kendilerine günlük yevmiye ve çalıştıları günün sigortasının yapılmasının teklif edildiğini, kendileri bunu kabul etmemelerine rağmen sigorta girişlerinin rızaları dışında günlük yapıldığını sonradan öğrendiklerini ifade etti.

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu'nun görüştüğünü ancak bir sonuç alamadıklarını belirten Kara, şöyle konuştu:

"Belediye başkanı ona 'ben bunları işe alamam, bütçeye çok ağır gelir' demiş. Bin 600 personeli olan bir belediyeye 18 Roman vatandaş mı çok geldi. Sonuç olarak sözünü tutmayan Buca Belediyesi bize iş veremedi. Bize 96 bin avro bütçesi olan projeden 6 ay boyunca günlük 200'er lira cep harçlığı verdiler. Maaşımız yoktu. Bizi sigortasız işe çıkardılar, resmi görevlere çıkardılar. Projede 20 tane sigortasız, işsiz Roman vatandaşı bulunacak ve istihdam edilecekti. Bu mu onların adaleti?"

Savaş Demirtaş isimli Roman vatandaş da verilen istihdam sözünün yerine getirilmemesinin mağduriyetini yaşadıklarını dile getirdi.