28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Saadet zinciri" ile dolandırıcılık iddiasına dava

"Saadet zinciri" ile dolandırıcılık iddiasına dava - "MMM" adıyla dünyada "Rus titan saadet zinciri" olarak bilinen ve Türkiye'de "TurkeyMMM.

16.10.2018 - 14:02
net" web sitesi üzerinden faaliyet göstererek dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen şüphelilere yönelik soruşturma kapsamında, 30 kişi hakkında dava açıldı - Hazırlanan iddianamede, örgüt lideri ve yöneticisi olan 9 şüpheli hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 486 yıla kadar, örgütün üyesi olan 21 şüpheli hakkında da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi

İSTANBUL (AA) - "MMM" adıyla dünyada "Rus titan saadet zinciri" olarak bilinen ve Türkiye'de "TurkeyMMM.net" web sitesi üzerinden faaliyet göstererek dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen şüphelilere yönelik soruşturma kapsamında 7'si tutuklu 30 kişi hakkında dava açıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 25 kişi müşteki, 9'u örgütün lideri ve yöneticisi, 21'i de örgütün üyesi olan 30 kişi de şüpheli olarak yer aldı.

Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının değişmesi, satıcı ve sağlayıcıların içinde bulundukları rekabet koşullarının zorlaşması gibi nedenlerin geleneksel satış ve tanıtma yöntemlerinden farklı yöntemlerin ortaya çıkmasına imkan sağladığı belirtilen iddianamede, özellikle son dönemde yaşanan teknolojik değişimlerle birlikte çok sayıda insanın mağdur olmasına yol açan piramit satış sistemlerinin de ortaya çıktığı aktarıldı.

İddianamede, katılımcılarına bir miktar para veya mal varlığı ortaya koyma karşılığında, sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla kazanç ümidi veren, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklentisine dayalı sistemler olarak tanımlanan "piramit" satış sistemlerinin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile yasaklandığı bilgisi verildi.

- Sistem 1994'te Rusya'da kurulmuş

İddianamede, şüphelilerin sanal para borsalarında işlem görmek üzere, Türkiye dahilinde kolay para kazandırma gayesiyle yardımlaşma adı altında hiçbir ticari faaliyet icrası olmaksızın kolay para kazanma heveslisi vatandaşlardan para toplamak maksadıyla bir araya geldikleri anlatıldı.

Şüphelilerin güven aşılama adına bir müddet, önce verilen vaatlere sadık kalarak kar payı dağıttıkları aktarılan iddianamede, bu usul ile yeni katılımcıları sisteme çektikleri, gelen paranın da ödenmesi vadedilen paraya tekabül etmediği zaman da "reset atma" şeklinde işlemle para yatıran tüm kişilerin hesaplarına el koydukları belirtildi.

İddianamede, sistemin Türkiye'de kayıtlı bir ticari merkezinin bulunmaması nedeniyle yapısı ve işleyişine ilişkin bilgi ve belgelerin önemli bir kısmının şirketin resmi internet sitesi olarak tanıtılan "mmmturkey.net" isimli siteden temin edildiği bilgisi verildi.

Söz konusu sitede, MMM adlı sistemin Sergey Mavrodi tarafından 1994 yılında Rusya'da kurulduğu, 6 ay içinde 20 milyon kişinin MMM'ye katıldığı ve yatırımların tutarının ülkenin cirosunun üçte birine ulaştığı yönünde bilgiler verildiği anlatılan iddianamede, konuyla ilgili yapılan araştırmada MMM şirketin esas olarak bilgisayar ve elektronik üzerine kurulu bir şirket olduğu, zaman içerisinde halktan para toplama ve yüksek kar marjıyla geri verme vaatleriyle birçok kişiye ulaşıldığı, ancak söz konusu sistemin çökmesi ve yaşanan mağduriyetler sonrası Sergey Mavrodi hakkında hapis cezası verildiği bildirildi.

İddianamede, 2011 yılında ise bu kez internet aracılığıyla MMM adlı sistemin faaliyetlere başladığı,"mmmturkey.net" sitesinde belirtildiği üzere de "finansal sosyal ağ" adıyla dünyada birçok farklı ülkede katılımcılara ulaşıldığı kaydedildi.

- Sistem içi para birimi "MAVRO"

MMM sisteminin genel yapısı, tanımı ve işleyişine ilişkin bilgiler de verilen iddianamede, sistemin para alıp verme işleminin bir yardımlaşma faaliyeti olduğu şeklinde izlenim uyandırdığı aktarıldı.

İddianamede, sistemin nasıl çalıştığına ilişkin yapılan açıklamalarda "MMM, insanların karşılıklı iyi niyetli olmaları ilkesine dayanan, birbirlerine finansal yardım sağlayan bir topluluktur. Para transferi işlemlerinde dünyaca ünlü kripto para birimi olan Bitcoin kullanıyoruz. MMM'de herhangi bir sözleşme imzalamanıza gerek yoktur. Her şey çok basittir. Bir katılımcı yardım ister, başka bir katılımcı yardım eder." şeklinde ifadelerin yer aldığı belirtildi.

Sistemin genel kullanımına ilişkin bilgilere de yer verilen iddianamede, siteye üye olanların bir oturum açtıkları, eğer sisteme para yatırmak isteniyorsa "yardım almak istiyorum" düğmesine tıklayarak sisteme yatırabilecekleri bir miktar para yatırdıkları, bunun ardından kişisel hesaplara hemen sistem içi para birimi olarak kullanılan "MAVRO" eklendiği anlatıldı.

İddianamede, 25 kişinin bu yöntemle mağdur edildiği, müşteki olarak alınan ifadelerinde ise sisteme farklı zamanlarda para yatırdıklarını, ilk aylarda yatırdıkları paraları aldıklarını ancak sisteme reset atılmasından dolayı paralarını alamayarak mağdur olduklarını söyledikleri kaydedildi.

- Örgüt lideri ve yöneticilerine 486 yıl hapis istemi

İddianamede, 9'u örgütün lideri ve yöneticileri olan 30 şüphelinin eylemlerine ilişkin bilgilere de yer verildi.

Suç örgütünün lideri olduğu belirtilen Elvira Egorova'nın Rus uyruklu olduğu, deşifre olmamak amacıyla "Leyla" kod adını kullandığı, gerçek kimliğini örgütün diğer yönetici ve üyelerinin bilmediği, hiç kimseyle fiziki ortamda bir araya gelmediği bildirilen iddianamede, Egorova'nın Rus menşeili olan MMM sistemini Türkiye'ye örgüt yöneticisi Yiğit Çilingir ile getirerek entegre ettikleri, sistemin Türkiye'de işleyebilmesi amacıyla diğer şüphelileri sevk ve idare ettikleri vurgulandı.

Şüpheliler Yiğit Çilingir, Uğur Zaman, Bekir Aydın, Şinasi Aslan, Sinan Kızılaslan, Derşah Nar, Bilal Çığtay ve Halil İbrahim Küçük'ün örgüt lideri Elvira Egorova ile gerek sanal ortamda, gerekse telekomünikasyon üzerinden irtibatlı oldukları aktarılan iddianamede, şüphelilerin örgüt liderinin talimatları doğrultusunda örgütün dolandırıcılık eylemlerini gerçekleştirebilmesi amacına yönelik olarak hareket ettikleri ileri sürüldü.

İddianamede, örgütün lideri ve yöneticileri olan 9 şüpheli hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" suçlarından 146 yıldan 486 yıla kadar hapis cezası istendi. Suç örgütünün üyeleri olduğu belirtilen 21 şüphelinin ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçundan birer yıldan üçer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Hazırlanan iddianame, gönderildiği Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Şüpheliler ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.