19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Şampiyonluk adayı yarış atları Erzincan'da yetişiyor

Şampiyonluk adayı yarış atları Erzincan'da yetişiyor - Erzincan'da büyük yarışlarda derece elde eden atların yavruları da yarışlara hazırlanıyor - İş adamı Karagül: "Yarış hayatı biten erkek ve dişi şampiyon kaliteli atların yavrularını alıyoruz"ERZİNCAN (AA) - BARIŞ YALÇINKAYA - Erzincan'da büyük yarışlarda derece elde eden atların yavruları da yetiştirilerek, gelecekte şampiyonluklar kazanmaları hedefleniyor.

16.09.2017 - 13:22

İş adamı Menderes Karagül'ün 1,5 yıl önce kurduğu, Erzincan'a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta Mercan beldesinde bulunan çiftlikte atlar ve taylar günün büyük bir bölümünü padoklarda (etrafı kapalı çayırlar) geçiriyorlar. Beslenmelerine dikkat edilen Arap atlarına 7 kilogram, İngiliz atlarına ise günlük 8 kilogram yem verilirken, yonca ve otları da eksik edilmiyor.

Karagül, çiftlikte Arap ve İngiliz 11 yarış atı bulunduğu, Erzincan'ı ise memleketi olduğu için tercih ederek buraya çiftlik kurduğunu söyledi.

Kentin ikliminin atlara fayda sağlayacağına inandığını anlatan Menderes Karagül, şöyle devam etti:

"Başarı da elde etmeye başladık. Atlarımız koşmaya başladı. İnanıyoruz daha başarılı atlar çıkacak. Burada Türkiye'nin çok başarılı atları var. Çaldıran Koşusu çok önemli bir koşudur, onu kazanan atlarımız var. İnönü koşularını kazanan atlarımız var. Arap atlarının en büyük koşusu olan Cumhuriyet Koşusu'nu 2014 yılında kazanan 'Bakibey' isimli atımız burada. Yarış hayatı biten erkek ve dişi şampiyon kaliteli atların yavruların alıyoruz. Hayvanları öğleden sonra saat 16.00 gibi atları padoklara salıyoruz. Saat 07.00 gibi içeri alıp yemliyoruz. Saat 08.00 gibi tekrar padoklara salıyoruz, sabaha kadar padoklarda kalıyorlar. Sabah 10 gibi güneş çıkmaya başlayınca bakslarına alıyoruz. İthal yemler kullanıyoruz. Ortalama günlük 4 kilogram sabah, 4 kilogram akşam olmak üzere toplam 8 kilogram yem veriliyor."

Karagül, 3 yaşında koşan Arap atlarını 2,5 yaşına, 2 yaşında koşan İngiliz atlarını ise 1,5 yaşına kadar yetiştirip saha veya hipodrom olan yerlere gönderdiklerini, buralarda 6 ay antrenman yaptırıldıktan sonra büyük yarışlara kattıklarını dile getirdi.

- "Burada doğan atların ciğerlerinin daha büyük olacağına inanıyoruz"

Erzincan'ın rakımı ve ikliminin hayvanlar için faydalı olduğunu iddia eden Menderes Karagül, "İnsanlarda da öyledir. Rakımı yüksek olan yerlerin sporcularda da çok faydasının görüldüğü istatistiklerde görülmüştür. Burada doğan atların ciğerlerinin daha büyük olacağına inanıyoruz. İkliminden, havasından dolayı böyle bir yatırıma baş koyduk." diye konuştu.

Karagül, çiftlikte yetiştirilen "Talipcan" isimli atın ilk koşusunu yaptığını ve yarışta 2'nci olduğunu kaydetti.