29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Saraç, bilim insanları ile buluştu

Saraç, bilim insanları ile buluştu - YÖK Başkanı Saraç, farklı alanlarda başarılı akademik çalışmaları dolayısıyla uluslararası platformlarda çeşitli görevlere seçilen ve ülkeyi başarı ile temsil eden öğretim üyeleri ile görüştüANKARA (AA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.

8.02.2018 - 13:23
Dr. Yekta Saraç, farklı alanlarda başarılı akademik çalışmaları dolayısıyla uluslararası platformlarda çeşitli görevlere seçilen ve ülkeyi başarı ile temsil eden öğretim üyeleri ile bir araya geldi.

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, YÖK'te gerçekleştirilen sohbet toplantısında, yükseköğretim alanındaki küresel gelişmeler ve Türk yükseköğretiminin bugünkü çalışmaları değerlendirildi.

YÖK Başkanı Saraç, yaptığı "Yükseköğretim Sistemimizdeki Yapısal Gelişmeler" başlıklı sunumunda, yükseköğretimdeki mevcut durumu ve YÖK'ün çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Toplam yükseköğretim kurumu sayısının 185, öğretim üyesi sayısının 74 bin 537 ve öğretim elemanı sayısının da 154 bin 950 olduğunu dile getiren Saraç, 7 milyon 712 bin 311 öğrenci sayısı ile Avrupa Yükseköğretim Alanı'na (EHEA) göre yükseköğretimde en fazla öğrencisi olan 2'nci ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.

Yükseköğretimde bundan böyle hedeflerinin dikey, yani nitelik, keyfiyet ve kalite yönünden büyüme olduğunu belirten Yekta Saraç, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma" projesine ilişkin bilgiler de paylaştı.

Üniversitelerin hepsinin aynı olmasını tasvip etmediklerinin altını çizen Saraç, "Bütün üniversitelerimiz uluslararası nitelikleri gözetmeli fakat farklı değerler üretmelidir. Bu kapsamda üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama konusunda farklılaşmasını istiyoruz. Bu doğrultuda bölgesel kalkınma odaklı 5 üniversite ve ihtisas alanı belirledik. Ayrıca 10 üniversiteyi de Araştırma Üniversitesi olarak belirledik. Cesaret vermesi açısından ise 5 üniversitemizi de Araştırma Üniversitesine aday olarak seçtik." ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim giriş sisteminde barajın ve doktora programları kriterlerinin yükseltilmesi, proje tabanlı uluslararası değişim programı, denklik sürecinin yeniden tasarımı, Temel Bilimlerde Üstün Başarı Sınıfı Projesi (TEBİP), YÖKDİL ve yapılan diğer çalışmalara değinen YÖK Başkanı Saraç, yükseköğretimde tüm süreçlerde nitelik arttırılmasına yönelik yeni ve yenilikçi girişimlerde bulunmaya çalıştıklarını vurguladı.

Sunumun ardından Saraç ile uluslararası platformlarda akademik alanlarda çeşitli görevlere seçilen ve ülkeyi başarı ile temsil eden öğretim üyeleri arasında Türkiye Yükseköğretim Sistemi'ne ilişkin görüş ve öneriler istişare edilerek, geleceğe yönelik atılacak adımlar ele alındı.

Toplantıya, Türkiye'deki bazı üniversitelerin farklı bilim dallarından Prof. Dr. Emin Kansu, Prof. Dr. Timur Doğu, Prof. Dr. Tezer Kutluk, Prof. Dr. Çetin Erol, Prof. Dr. Süleyman Cihan Yurtaydın, Prof. Dr. Tayfun Özçelik, Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, Prof. Dr. Arzum Erdem Gürsan, Prof. Dr. Belgin San Akça, Prof. Dr. Mutlu Hayran, Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu, Prof. Dr. Mehmet Ungan, Prof. Dr. Munis Dündar, Prof. Dr. Murat Akova, Prof. Dr. Önder Ergönül, Prof. Dr. Cem Meço, Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe ile 19 akademisyen ve YÖK Yürütme Kurulu üyeleri katıldı.