20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

"Saray tatlısı" Ağrı'da tanıtılacak

"Saray tatlısı" Ağrı'da tanıtılacak - Osmanlı döneminde İzmit’te üretilen "saray tatlısı" pişmaniyenin tanıtımı için düzenlenen festival, İstanbul, Ankara, Bosna Hersek, Makedonya, Avusturya ve Azerbaycan'ın ardından bu yıl 7-9 Temmuz'da Ağrı'da gerçekleştirilecek - İzmit Belediye Başkanı Doğan: - "Batıdaki kardeşlik duygularımızı bir mesaj olarak götüreceğiz.

25.06.2017 - 11:07
Bunu bu sefer en tatlı mesaj olan pişmaniyeyle yapacağız. Ballı, tatlı bir mesaj götüreceğiz. Bizim memleketimizin her insanı çok değerli, her insanı birinci sınıf"

KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - Osmanlı döneminde İzmit’te üretilen, her yıl yurt içinde ve yurt dışında festivallerle tanıtılan "saray tatlısı" pişmaniyenin, bu yıl Ağrılı vatandaşların ev sahipliğinde tanıtımı yapılacak.

İzmit Belediyesince düzenlenen Uluslararası Pişmaniye Festivali, İstanbul, Ankara, Bosna Hersek, Makedonya, Avusturya ve Azerbaycan'ın ardından bu yıl 7-9 Temmuz'da Ağrı'da gerçekleştirilecek.

Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmit pişmaniyesinin tanıtımı amacıyla düzenledikleri festivallere 2009 yılında başladıklarını belirtti.

Festivallerle İzmit pişmaniyesini gündeme getirdiklerini anlatan Doğan, bu sayede saray tatlısının daha çok yenmesini, daha çok satılmasını, daha çok üretilmesini sağladıklarını kaydetti.

- "Yiyen de yemeyen de pişman"

Doğan, pişmaniyenin İzmit'in bir markası olduğunu, pişmaniyenin coğrafi işaretini aldıklarını anımsatarak, "Pişmaniye İzmit'te yapılır ama her yerde yenilir. Pişmaniyenin gerçek tadı ancak gerçek İzmit ikliminde yapılabilir. Diğerleri aynı tadı vermez. Pişmaniyenin tel tel olması nedeniyle yemesi başta biraz zorlayabilir, aslında ağızda erir. Onun için yiyen bin pişman ama yemeyen de bin pişman olur." dedi.

Festivali, daha önce farklı şehirlerde ve ülkelerde organize ettiklerini aktaran Doğan, bu sene anlamlı bir değişiklik yaparak Ağrı merkez ve Diyadin ilçesinde gerçekleştirilmesine karar verdiklerini kaydetti.

Doğan, Ağrı'da ve Diyadin'de birer gün sürecek etkinliklerle festivalin startını vereceklerini, pişmaniye çekimini izleme imkanı sunulacak vatandaşlara, daha sonra saray tatlısı dağıtılacağını bildirdi.

-"Belediyede çikolata yerine pişmaniye ikram ediyorum"

Doğan, bu bölgelerin hain terör örgütünün etkisinde yıllarca belediye hizmeti alamadığını aktararak, şunları söyledi:

"Bu hizmetlerinden mahrum kaldı. Devletimiz çok güzel hizmetler yaptı ama belediyecilik hizmetleri gerçekten çok geri kaldı. Belediyecilik ötesinde İzmit halkının sevgisini götürüyoruz. Oradaki kardeşlerimizi buradakilerle kaynaştırıyoruz. Defalarca bu ilçelere gittik. Batıdaki kardeşlik duygularımızı bir mesaj olarak götüreceğiz. Bunu bu sefer en tatlı mesaj olan pişmaniyeyle yapacağız. Ballı, tatlı bir mesaj götüreceğiz. Bizim memleketimizin her insanı çok değerli, her insanı birinci sınıf."

Pişmaniye üretiminin ve tüketiminin arttığına işaret eden Doğan, şöyle konuştu:

"Şehirde biz pişmaniyeyi daha çok kullanılır hale, yenir hale getiriyoruz. Özellikle tatlı ikramında ben şahsen belediyede çikolata yerine pişmaniye ikram ediyorum. Bunu da teşvik ediyoruz. Özellikle markalaştırmamız, sonra pişmaniye üreticilerimizle çok güzel bir birliktelik var. Her gittiğimiz festivale üreticileri de götürüyoruz. Yurt içi ve yurt dışında ticari kişilerle görüştürüyoruz, bağlantılar kuruluyor. Kentten yurt dışına pişmaniye sevkiyatı da yapılıyor. Ama hedefimiz çok daha büyük Biz pişmaniyeyi tüm dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Osmanlı'dan gelen bu gerçekten çok farklı bir lezzet. Türkiye'nin her tatlısı güzel ama pişmaniyemizde farklı bir güzellik. Bu anlamdaki satışların artması, üretimin artması, tabii birçok avantajı sağlıyoruz. Belediye başkanlarının belki çok ön planda olmayan önemli görevlerinden biri de şehirlerdeki ticari hayatın artması, istihdamın artması, refahın artması ve ekonomik ve kültürel gelişmenin artmasını sağlamaktır. Festivali birçok hedefi bir arada düşünerek başlattık."