28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Sarıkamış'taki darbe girişimi davası

Sarıkamış'taki darbe girişimi davası - Kars'ın Sarıkamış ilçesinde FETÖ/PDY darbe girişimine katıldıkları ve Sarıkamış Belediyesinde arama yaptıkları iddiasıyla yargılanan sanıklardan 3'ü tahliye edildiKARS (AA) - Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine katıldıkları ve Sarıkamış Belediyesinde arama yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 9'u tutuklu 18 askeri personelin yargılanmasına devam edildi.

16.10.2017 - 22:30

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar eski yüzbaşı Mustafa Keser, eski üsteğmen Nihat Moralı, eski astsubay Mehmet Teleme, eski uzman çavuşlar Harun Öden, Muzaffer Taş, Süleyman Açık, eski sözleşmeli erler Halis Ulakçı, Yavuz Ali Irmak ve Ömer Kuş ile tutuksuz yargılanan 9 askeri personel katıldı.

Adliye binasında daha önce konferans salonu olarak kullanılan 150 kişilik salonda görülen duruşmada sanık avukatları ve yakınları da hazır bulundu.

Tutuklu sanık yüzbaşı Mustafa Keser, yaptığı savunmada, darbe teşebbüsünün oluğu gece terör operasyonu yapılacağını düşünerek kışlaya gittiğini öne sürdü.

Saat 21.30 sıralarında kendilerine "İki kol operasyona çıkacak" mesajı geldiğini ileri süren Keser, şunları söyledi:

"Daha sonra 4 kolun olacağı bildirilmesi üzerine bende personellerimi hazırladım. Kışlaya gittiğimde toplanmış hazır bir şekilde bekliyorlardı. Tabur komutanımız tugayın emniyeti sağlamamızı gerektiğini söyledi. Daha sonra da şehir merkezinde güvenlik önlemi almamız için meydana indik. Halka 'terör saldırısı olabileceğini ve evlerine gitmelerini' söyledim. Burada beklerken tabur komutanı geldi, beni yanına çağırdı. Askerlere de emniyet tedbileri konusunda önlem almalarını söyledi."

Sanık eski üsteğmen Moralı da o gece vatandaşların toplanması üzerine yarbay Gürhan Yener'i çağırdığını iddia ederek, "Yener bulunduğumuz yere geldi, kalabalıklaşarak yanımıza doğru gelen vatandaşlarla sözlü tartışmaya girdi. Vatandaşlar bize tepki gösterdi, ben halkı sakinleştirmeye çalışıyordum. Daha sonra personele tugay istikametine gidip toplanmaları emrini verdim." dedi.

Duruşmada söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin FETÖ/PDY ile herhangi bir bağlantısının bulunmadığını ve asker olmaları nedeniyle gelen emirleri uyguladıklarını savunarak, tahliye ve beraatlerini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyetince sanıklar Mehmet Teleme, Halis Ulakçı ve Ömer Kuş, tutuklu kaldıkları süre ve toplanan deliller dikkate alınarak tahliye edildi.

Diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin darbe girişimi sırasında Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığına bağlı 1. Komando Tabur Komutanlığı 3. Komando Bölüğü'nde görevli olan eski Üsteğmen Nihat Moralı, eski Yüzbaşı Mustafa Keser, eski astsubay Mehmet Teleme, eski uzman çavuşlar Harun Öden, Muzaffer Taş, Süleyman Açık, eski sözleşmeli erler Halis Ulakçı, Yavuz Ali Irmak ve Ömer Kuş ile diğer 9 askeri personel, "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katılan bu kişilerin, örgütün kentteki "Sarıkamış Ana Komuta Kademesi" davası sanığı, dönemin 1. Komando Tabur Komutanı eski Yarbay Gürhan Yener'in talimatıyla Sarıkamış Belediyesinde arama yaptıkları belirtilen iddianamede, sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile "terör örgütü üyesi olma" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

İdianamede ayrıca, tutuklu sanıklar Ulakçı, Kuş, eski uzman çavuşlar Muzaffer Taş, Süleyman Açık ile tutuksuz yargılanan sözleşmeli erler F.A. ve K.C'nin "korku, panik yaratacak şekilde ateş etme" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapsi talep ediliyor.