19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Şavşat'ta "22. Kar Üstü Karakucak Güreşleri"

Şavşat'ta "22.

4.02.2017 - 17:17
Kar Üstü Karakucak Güreşleri"

ARTVİN (AA) - Şavşat ilçesine bağlı Veliköy'de bu yıl 22'ncisi düzenlenen "Uluslararası Veliköy Kar Üstü Karakucak Güreşleri", renkli görüntülere sahne oldu.

Şavşat'ın bin 370 rakımlı Veliköy köyünde kaymakamlık ve muhtarlık ile Veliköy Kültür Kalkındırma Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen güreşleri AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Vali Yardımcısı Önder Coşğun, Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, Cittaslow Birliği Başkan Yardımcısı ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile çok sayıda vatandaş izledi.

Yaklaşık 300 yıllık tarihe sahip geleneği gelecek kuşaklara aktarma adına yapılan güreşlerde Artvin, Rize, Sivas, Tokat, Erzurum, Ardahan, İzmit ve İstanbul ile Gürcistan, İran, Ukrayna ve Azerbaycan'dan gelen 110 sporcu, 11 kategoride mücadele etti.

Toplam 30 bin lira ödül dağıtılan güreşlerde başpehlivana 3 bin 500 lira verildi. Güreşler esnasında sakatlanan sporculara alanda hazır bulunan sağlık ekibi müdahale etti.

Güreş arasında Şavşat ilçesine özgü olan ve ilginç maskelerle sahnelenen "Berobana oyunu" da renkli görüntülere sahne oldu.

Güreşlerin sonunda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Vali Yardımcısı Coşğun, burada yaptığı konuşmada, tarihi asırlar öncesine dayanan ata sporunu yaşatmak, sevdirmek ve gelecek kuşaklara aktarmak için herkese görevler düştüğünü söyledi.

Bu güreşin dünyada ve Türkiye'de ilk ve tek olarak Şavşat Veliköy'de yapıldığını dile getiren Çoşğun, güreşlerde Türkiye ve farklı ülkelerden sporcuları ağırlamanın gururunu duyduklarını kaydetti.

Belediye Başkanı Öztürk de Cittaslow Türkiye Koordinasyon Komitesi Toplantısı'nın Şavşat'ta yapılmasından dolayı gelen misafirlerinin de güreşleri izlediğini ifade etti.

Şavşat ilçesinde tarihi ve doğal güzelliklerin her zaman ön planda olduğuna işaret eden Öztürk, "İlçemizin tanıtımında büyük değeri olan etkinliğin yapılmasında emek harcayan herkese teşekkür ediyorum. Etkinliklerin Türk sporuna yakışır şekilde tamamlanmasını temenni ediyorum." dedi.

Soyer de Şavşat'ın dünyanın en güzel yerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Bu özelliği ile 30 ülkeden 230 kentin arasına girmeyi başardı. Şavşat'ın bu olağanüstü güzelliği yakında bütün dünya tarafından da keşfedilecek ve turizmden hak ettiği payı daha çok alacak." değerlendirmesini yaptı.