19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

"Savunma Sanayi KOBİ'lerle Büyüyor Malatya Buluşması"

"Savunma Sanayi KOBİ'lerle Büyüyor Malatya Buluşması" - Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpay: - "Yerli ve milli oranlarının yükseldiği, yerliliğin yüzde 100'e çıktığı ve milli ürünlerin ortaya çıktığı bir savunma sanayi arzu ediyoruz" - SSM Müsteşarı Demir: - "Ambargomsu haberlerin hiçbirinde belirtilen unsurların herhangi birisinin bize bir zararı dokunacak bir tarafı yok.

27.03.2017 - 15:05
Biz, onlara sadece bir sinek vızıltısı gibi bakıp geçiyoruz"

MALATYA (AA) - Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, "Yerli ve milli oranlarının yükseldiği, yerliliğin yüzde 100'e çıktığı ve milli ürünlerin ortaya çıktığı bir savunma sanayi arzu ediyoruz." dedi.

Malatya'daki temasları çerçevesinde Valiliği ziyaret eden Alpay, daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen "Savunma Sanayi KOBİ'lerle Büyüyor Malatya Buluşması"na katıldı.

Burada konuşan Alpay, savunma sanayinin önemli bürokratlarının Malatya'da konuyu enine boyuna tartışacaklarını bildirdi.

Türkiye'nin bölgede önemli bir konumunun bulunduğunu hatırlatan Alpay, "Türkiye bölgede önemli bir yer ancak çok büyük tehdit ve risklerle de karşı karşıya. Tehdit ve risk analizi yapıldığında bu analizin ortaya çıkardığı çok net bir tablo var. Türkiye çok daha fazla üretip güçlü olarak ekonomisini tahkim edip yoluna devam devam etmek gibi bir yükümlülüğe sahip. Bunu yaparken en önemli enstrüman savunma sanayidir." diye konuştu.

Savunma sanayinin en temel parametresinin kritik teknolojiye sahiplik olduğunu vurgulayan Alpay, şunları ifade etti:

"Bu aynı zamanda teknoloji bağımsızlığını gerektirir. Teknoloji bağımsızlığının gerçekleşebilmesi için savunma sanayinin yerli tarafının güçlenmesi ve teknolojisini iyileştirmesi gerekiyor. Bu yetmez bir de dışa bağımlılığın azaltması gerekiyor. Bu parametleri bir araya getirdiğinizde o zaman arzu edilen bir noktaya geldiğinizi kabul etmiş olursunuz. İkbal ve bu ülkenin istikbali için savunma çok önemli. Ama aynı zamanda yerli ve milli oranlarının yükseldiği, yerliliğin yüzde 100'e çıktığı ve milli ürünlerin ortaya çıktığı bir savunma sanayi arzu ediyoruz. Dışa bağımlılığı azaltan, ülke kaynaklarını dışa gitmekten kurtaran bir yaklaşımın esas alınmasını ve buna göre üretim yapılmasını arzu ediyoruz."

Alpay, sadece vakıf şirketleriyle değil özel sektörün de önünü açılarak ülke ekonomisine katkı sunmasını arzu ettiklerini belirtti. Daha çok üretim yapılmasını doğru bulduklarına işaret eden Alpay, şunları kaydetti:

"Çünkü daha fazla üretirseniz var olursunuz, güçlü olursunuz. Bölgedeki karşı karşıya olduğumuz tehditlerle birlikte bir durum değerlendirmesi yaptığınızda tereddütsüz olarak öne çıkan husus şudur; güçlü ve modern bir silahlı kuvvetlere sahip olmanız gerekir ama bunu da aynı zamanda kendi kaynaklarımızla idame ettirmemizin yollarını bulmalıyız. Onun için savunma sanayinin güçlenmesi, önünün açılması, dışa bağımlılıktan kurtulması gerekiyor. Temel yaklaşımları da bunun üzerine inşa ediyoruz."

- "Ambargomsu haberler endişelendirmesin"

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, savunma sanayisinin Türkiye'nin geleceğe yönelik en önemli sektörlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

"İstiklal ve istikbal için savunma sanayi" dediklerini belirten Demir, "Günümüzdeki gelişmelere bakarsak ülkemizin içerisinde geçtiği şartlar, çevremizde oluşan konjektör artık bu anlamda da Türkiye'nin hiçbir ihmale gelmeyecek şekilde güçlü olmasını ve bu gücün de kendi kaynaklarından oluşuyor olmasını gerekli kılıyor. Bu anlamda da ilk odaklanacağımız alan tabii ki savunma sanayi. Kendi gücümüzü sahaya yansıtacak unsurları kendimizin üretiyor olması ve kimseye muhtaç olmadan, ele güne muhtaç olmadan bunları sahaya sürebilmemiz." ifadesini kullandı.

Zengin insan kaynağı, gayretli, mili duygularla bezenmiş, ülkesi için bir şeyler yapmaya gayret eden insanın potansiyelinin Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu alan olan savunma sanayi alanına yönlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

"Son günlerde oluşan ortam, bazen gündeme düşen ambargomsu haberler bir kez daha bu gerçeği bize hatırlatıyor. Ama tabi bu haberler halkımızı asla endişelendirmesin. Ambargomsu haberlerin hiçbirinde belirtilen unsurların herhangi birisinin bize bir zararı dokunacak bir tarafı yok. Biz, onlar için sadece bir sinek vızıltısı gibi bakıp geçiyoruz. Ama asli bir dizi unsur var, bunlarda da biz son derece dikkatli olmalıyız. Savunma sanayinin KOBİ'lerle buluşması, büyümesi sadece KOBİ anlamında değil aynı zamanda teknolojiyle ülkenin bilgi kaynaklarıyla üniversiteleriyle buluşması anlamına geliyor."

Demir, TSK'nin modernizasyonunu sağlamak ve savunma sanayisini geliştirmenin müsteşarlıklarının en önemli iki görevi olduğunu belirtti.

Malatya Valisi Mustafa Toprak, kent sanayisi, özellikle savunma sanayisine yönelik kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik toplantının önemli olduğunu vurguladı.

Ülkemizin üretim gücü adına tüm kapasitenin kullanılması gerektiğine değinen Toprak, "Özellikle bunun kritik önem taşıyan yerli ve milli üretimin ön plana geçirilmesi hayati öneme haiz bir nokta. Malatya bölgesel olarak stratejik öneme sahip. Bu önemi özellikle de üretim gücünü daha yüksek nasıl kullanılabilir bunun arayışları içerisine girmemiz gerekir." diye konuştu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise Fırat Kalkanı Harekatı'nda kullanılan silahların yüzde 95'inin yerli olamasını kendilerini gururlandırdığını kaydetti.

Konuşmaların ardından SSM ile MKEK, ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN gibi savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firmaların yöneticileri sunum gerçekleştirdi. Ayrıca Alpay ile Demir, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bakan Yardımcısı Alpay ve beraberindeki heyet, toplantının ardından İnönü Üniversitesi Teknokentteki bazı firmaları ziyaret etti, yetkililerle görüştü.