29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Şehit Eren Bülbül Yetimhane Yardım Kampanyası (2)

Şehit Eren Bülbül Yetimhane Yardım Kampanyası (2) - İçişleri Bakanı Soylu: - "Örs olduk artık, vurula vurula örs olduk.

19.02.2018 - 00:41
Hepimiz neyin ve nasıl şekilde olduğunu, bizim hangi oyuna düşürülmeye çalışıldığını biliyoruz. Herkes bu fotoğrafın neyi ifade ettiğini bilmektedir ve bugün Türkiye'nin ne yapmak istediğini de çok iyi bilmektedir. Tarihe en büyük mirası bu nesil bırakıyor" - "Suriyeli 284 bin 777 çocuk bu topraklarda doğdu. Bu çocuklar kendi topraklarına gittikleri zaman orada yeşertecekleri o dostluk, bu coğrafyanın, Ortadoğu'nun ve içinde bulunduğumuz haritanın barışı olacaktır" - "Sanki görünmez bir el bu kaosun devam etmesini bir taraftan arzu ediyor ve istiyor. Biz ona tabi olamayız ve olmamalıyız da" - "Hiç merak etmeyin hayırlı bir istikamette, hayırlı bir yolculukta hep beraber gidiyoruz. Milletimiz bu yolu hep birlikte hem insanlık adına hem de bu coğrafya adına muzaffer tamamlayacaktır"

TRABZON (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Örs olduk artık, vurula vurula örs olduk. Hepimiz neyin ve nasıl şekilde olduğunu, bizim hangi oyuna düşürülmeye çalışıldığını biliyoruz. Herkes bu fotoğrafın neyi ifade ettiğini bilmektedir ve bugün Türkiye'nin ne yapmak istediğini de çok iyi bilmektedir. Tarihe en büyük mirası bu nesil bırakıyor." dedi.

Bakan Soylu, Trabzon'un Maçka ilçesi kırsalında 11 Ağustos 2017'de bölücü terör örgütü mensuplarıyla sağlanan sıcak temas sırasında şehit düşen Eren Bülbül adına, Trabzon İHH İnsani Yardım Derneği'nce Somali'nin başkenti Mogadişu'da inşa edilecek yetimhane için şehir merkezindeki bir otelde organize edilen, "Şehit Eren Bülbül Yetimhane Yardım Kampanyası" programına katıldı.

Soylu, burada yaptığı konuşmada, ecdadın, kendilerine büyük bir sorumluluk bıraktığını belirterek, dünyanın hak ve adaletten uzaklaştıkça, bu milletin adaletin ve hakkın merkezini sımsıkı tutması gerektiğini ifade etti.

Aynı zamanda göçten sorumlu bakan olduğunu anımsatan Soylu, titizlikle çalıştıklarını vurgulayarak, bazen bir kişinin iadesi için 'acaba ne yapsak' diye sabaha kadar uyuyamadıklarını aktardı.

Büyük bir sorumlulukla karşı karşıya bulunduklarını kaydeden Bakan Soylu, "Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok, olmadı da hiçbir zaman ama nasıl 135 bin insanı Fırat Kalkanı Bölgesi'nde, el-Bab'da, Cerablus'ta, Azez'de, Mare'de on binlerce çocuğu orada kendi okullarıyla buluşturma fırsatına sahip olmuşsak, bugün aynısını Afrin'de de yapmalıyız, Münbiç'te de yapmalıyız. O coğrafyada kendi topraklarından ve yurtlarından gönderilen o insanlara karşı da bu sorumluluğumuzu yapmalıyız." diye konuştu.

Oyunun çok açık olduğuna işaret eden Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

"O coğrafyayı ele geçirenler, insanlık adına hayırlı rüya görmek için ele geçirmeye çalışmıyorlar. Bunu hepimiz biliyoruz. Bugün milletimizin topyekun Zeytin Dalı Operasyonu'nun arkasında olmasının en önemli sebeplerinden biri budur. Örs olduk artık, vurula vurula örs olduk. Hepimiz neyin ve nasıl şekilde olduğunu, bizim hangi oyuna düşürülmeye çalışıldığını biliyoruz. Herkes bu fotoğrafın neyi ifade ettiğini bilmektedir ve bugün Türkiye'nin ne yapmak istediğini de çok iyi bilmektedir. Tarihe en büyük mirası bu nesil bırakıyor."

- "Suriye'den Türkiye'ye gelen çocuk sayısı 1 milyon 309 bin"

Milletin bugün büyük bir fırsatının daha olduğuna değinen Bakan Soylu, "Öz güvensizlik çukuruna bizi itmeye çalışanlara karşı, öz güven içerisinde bizi ayağa kaldıran ve bizi yeniden kendimize getiren bir yol göstericimiz var. Herkesin sinip pustuğunda, 'dünya beşten büyüktür' diye haykıran ve buna bütün dünyayı ümitsizlik içerisindeyken dikkat çeken bir anlayışı bütün dünyayla buluşturan bir liderimiz var. Bu dönemin, şu neslin belki de en önemli meselelerinden ve en önemli fırsatlarından biri de budur. Siyasal bir kaos, istikrarsızlık içerisinde olabilirdik. Bugün Avrupa'da karşı karşıya kalınan adam yoksunluğu, lider yoksunluğuyla karşı karşıya kalabilirdik ama biz bugün onunla karşı karşıya değiliz." diye konuştu.

Soylu, bu projenin dayandığı üçüncü manevi değerin ise inancın yetime, mazluma bakışı ile ilgili olduğunu bildirdi.

Dünyada, 2016 rakamlarına göre 12 milyondan fazla yetim mülteci çocuk bulunduğunu ve bunların sığınmacı konumunda yaşadığını belirten Soylu, 23 milyon çocuğun da kendi ülkesi içinde yerinden edildiğini aktardı.

Soylu, Afrika'da "çocuk savaşçı" olarak yetiştirilen çocukların sayısının ise onbinlerle ifade edildiğini vurgulayarak, "9-10 yaşlarında çocuklar, anne babadan, aileden mahrumlar. Eğitiliyorlar, boynunda kalaşnikoflarla savaştırılıyorlar. Birileri hala buralara vicdanlarını mühürleyerek silah satıyor, darbeler ve iç savaşlar organize ediyor." diye konuştu.

Suriye savaşı nedeniyle bugüne kadar Türkiye'ye gelen çocuk sayısının 1 milyon 309 bin olduğunu aktaran Soylu, "Bu demektir ki bu aziz millet, o kara propagandaya itibar etmeyip bu kadar çocuğun hayatını kurtarmıştır. Suriyeli 284 bin 777 çocuk bu topraklarda doğdu. Bu çocuklar kendi topraklarına gittikleri zaman orada yeşertecekleri o dostluk, bu coğrafyanın, Ortadoğu'nun ve içinde bulunduğumuz haritanın barışı olacaktır." dedi.

Soylu, 20 bin 429 suriyeli öğrencinin üniversitelerde, 669 bin 780 öğrencinin ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda eğitim aldığını belirtti.

Suriye iç savaşı nedeniyle 10 bin çocuğun kendisine refakat edebilecek tüm yakınlarını kaybettiğine işaret eden Bakan Soylu, bu çocukların kendisine bakmaktan aciz bir halde ve yanlarında hiç kimselerinin bulunmadığını vurguladı.

- "Övünüyoruz hayırda fazlamız var diye"

İçişleri Bakanı Soylu, bu rakamları paylaşmasının sebebini ise şu sözlerle anlattı:

"Bu aziz milletin vicdanının nasıl büyük bir iş başardığını, neden Somali'de bu yetimhaneyi yapmanın bize yakıştığını göstermek istedim. Sonra birileri de çıkıyor diyor ki 'biz bu işe niye karıştık' arkadaş. Sınır güvenliği şöyle dursun, sadece bu tablo bile senin vicdanında, yüreğinde eğer bir şeyleri kımıldatmıyorsa, bizim sana anlatabilecek hiçbir şeyimiz yoktur. Sen ne yetimden anlarsın, ne çocuktan anlarsın, ne şehadetten, ne insan sevgisinden anlarsın. Eğer biz bu çocuklara bigane kalırsak, sırtımızı dönersek, ahirette o Peygamberin yüzüne bakamayız, Allah'ın huzurunda söyleyecek hiçbir söz bulamayız."

Türkiye'nin bugün milli gelirine oranla en çok yardım yapan ülkeler sıralamasında birinci olduğunu vurgulayan Soylu, şöyle devam etti:

"Almanya övünüyor dış ticaret fazlası var diye, Amerika keza öyle övünüyor. Biz de övünüyoruz hayırda fazlamız var diye, onlardan daha fazla. Suriye'den örnekler verdim ama dünyanın birçok yerine bu aziz milletin yardımları ulaşmaktadır. Biz lafımızı esirgemeyiz, geçen gün Almanya'ya gitmeden o sabah yine dünyada göç ve mülteci konusundaki önemli kişilerden biri ziyaretime geldi. Önümde birçok not vardı, aldım bir kenara bıraktım. Dedim ki 'sefa geldiniz, başımızın üzerine geldiniz. Bizim size anlatacak hiçbir şeyimiz yok. Çünkü artık hikaye dinlemekten usandık, bıktık. Hiç umurumuzda değil ne düşünüyorsunuz, ne söylüyorsunuz, ne konuşuyorsunuz bizi hiç ilgilendirmiyor. Biz kendi göbeğimizi kendimiz kesebilme kabiliyetine sahibiz hiç merak etmeyin. Bize verdiğiniz akılları, yol güzergahlarını kendi kendinize ifade edin.' Başlar eğildi, bir şey söyleyemediler. İşte bu milletin asaletinden dolayı. Allah bu büyük milleten razı olsun."

Soylu, dünyanın her tarafında marjinallerin bulunduğuna işaret ederek, "Bazen bizim ülkemizde de değerlendirmeler yapanlar var. Dünya marjinallerin dünyası değildir. Dünya vicdanlıların ve makul insanların dünyasıdır. Hiçbir zaman marjinallerin dünyası olamaz. Ne söylerlerse söylesinler hiç umurumuzda değildir. Biz yolumuza ve istikametimize bakarak, yolumuza ve istikametimize kendimizi konsantre ederek devam edeceğiz." diye konuştu.

- "Bizim alnımızda, 'bu dünyanın esiridir' yazmıyor"

Bu coğrafyanın, bu milletin coğrafyası olduğunu belirten Soylu, şu değerledirmede bulundu:

"Ezberleri bozuldu 'acaba Türkiye ne yapacak, nasıl bir karar alacak' diye yanıp tutuşuyorlar. Bunların hepsini görüyoruz. İki gün boyunca Sayın Başbakanımızla birlikte Almanya'da Münih'te güvenlik konferansındaydık izledik, ikili görüşmelerde bulunduk. Size bir şey söyleyeyim mi? Oradan buraya geldik, vah dünyanın haline. Ezberlenmiş sözlerin dışında hiçbir şeyin söylenmediği, ideolojilerin tamamen hakim olduğu ve tarafgirliğin en son raddesine ulaştığı bir meseleyi orada hep birlikte müşahade ettik. Ne dünyada yaşanan bu haksızlıkların bitmesine yönelik bir adım atılıyor, ne dünyanın neresinde olursa olsun çocukların hayat kaybetmelerine yönelik adım atılıyor, ne de maalesef bütün bunları ortadan kaldırabilecek bir buluşma sağlanabiliyor."

Soylu, "Sanki görünmez bir el bu kaosun devam etmesini bir taraftan arzu ediyor ve istiyor. Biz ona tabi olamayız ve olmamalıyız da. İnsan bir kere ölür. Buna talip olmayan bilinsin ki bu dünyanın esiridir. Bizim alnımızda, 'bu dünyanın esiridir' yazmıyor. Onun için Somali, dünyada uzun yıllardır acıların yaşandığı, maalesef insanlığın geldiği medeniyet seviyesine yakışmayan bir hali yaşamaktadır ve bunu onlara birileri yaşatmaktadır." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Somali'de yaptığı yatırımlara ilişkin bilgi veren Soylu, şunları kaydetti:

"İki hafta evvel Emniyet Genel Müdür Yardımcılarımızı ve arkadaşlarımızı oraya gönderdik. Sadece Türkiye'nin kamu düzenini ve emniyetini tesis etmiyoruz bilmenizi isteriz. Bir çok ülkenin kamu düzenini ve bir çok ülkenin emniyetini tesis etme konusunda hiçbir zaman çekinmiyoruz. Bunlardan bir tanesi de Somali'dir. Arkadaşlarımız orada emniyet, polis teşkilatının imkanlarının ve kabiliyetinin artabilmesi için ellerinden gelen gayreti ortaya koyuyorlar ve devam edecekler. İnşallah bu yetimhane projemiz de oradaki mazlumların hayır duasına sebep olacaktır."

Yaklaşık 550 bin liralık yatırımın 200 bin lirasının toplandığını anımsatan Soylu, bir arkadaşının proje için kendisine 100 bin lira emanet ettiğini aktardı.

Soylu, Allah'tan, projeye emeği geçenlerden razı olmasını dileyerek, "İnanın çok yoğun bir süreçle karşı karşıyayız. Allah hepimizin yardımcısı olsun, duanıza ihtiyacımız var. Hiç merak etmeyin hayırlı bir istikamette, hayırlı bir yolculukta hep beraber gidiyoruz. Milletimiz bu yolu hep birlikte hem insanlık adına hem de bu coğrafya adına muzaffer tamamlayacaktır." dedi.

Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül'ün de katıldığı programda, yetimhane inşaatı için gerekli paranın tamamı toplandı.

Programa, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adnan Günnar, Salih Cora, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Trabzon İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Zühtü Kalma ve davetliler katıldı.

(Bitti)