28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103.

18.03.2018 - 11:02
yıl dönümü

- Zonguldak'ta, sabah namazında bir araya gelen vatandaşlara Çanakkale'de savaşan Mehmetçiğin yemeği olan bulgur çorbası ikram edildi - Sakarya ve Düzce'deki şehitliklerde, Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak, Sakarya ve Düzce'de, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendi.

Alaplı Merkez Camisi'nde sabah namazında düzenlenen etkinlikte, şehitler için Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu, dualar edildi.

İlçe Müftüsü Aydın Bostancı, cemaate hitaben yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin Türk milletinin tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Ülkesini ve milletini korumak için canlarını feda eden şehitlere Allah'tan rahmet dilediğini ifade eden Bostancı, şöyle konuştu:

"Çanakkale bu milletin tarihinde bir dönüm noktasıdır. Bu milletin imanına şahitlik etmektedir, Askerlik imanına şahitlik etmektedir, Çanakkale'de ve bütün cephelerde Malazgirt'ten bugüne kadar tüm askerlerin imanına şahitlik etmektedir. Bu öyle bir asker ki, öyle bir peygamber ordusu ki bizi evlatlarımızın yüzü gülsün, analarımız ağlamasın ve çocuklarımız yetim kalmasın diye kendi canlarından vazgeçiyorlar. Evlatlarını yetim bırakıyorlar. Analarını babalarını acılı bırakıyorlar. Bu büyük bir fedakarlık ve kahramanlıktır. Onlara her zaman dua edelim."

Namazın ve duanın ardından vatandaşlara, Çanakkale Savaşı'nda askerlerin yediği buğday çorbası, üzüm hoşafı ve ekmek ikram edildi.

- Sakarya ve Düzce'de tören düzenlendi

Sakarya'da ise Serdivan ilçesindeki Sakarya Şehitliği'nde düzenlenen törene, Vali İrfan Balkanlıoğlu, İl Garnizon Komutanı Mustafa Cüneyt Arıkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yiğit, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, vali yardımcıları, kaymakamlar, gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Tankçı Yüzbaşı Erdem Ulutan, Çanakkale Savaşları'nın maneviyatın maddiyatı yendiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde büyük etkilere yol açtığını, asırlardır Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Ulutan, "Geçmişini unutanlar, o geçmişi yeniden yaşamak zorunda kalırlar. Biz ne Çanakkale'yi ne Milli Mücadele'yi ne vatan ve bayrak için canını veren aziz şehitlerimizi ne de 'Ya İstiklal Ya Ölüm' diye haykıran büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü unutmadık. Bize yeni Sevr dayatmalarıyla geçmişi yaşatmak isteyenlerin bu yıkım ve zulüm planlarını dün Çanakkale'de olduğu gibi bugün Afrin'de de bertaraf etmek boynumuzun borcudur." diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu'nun şehitlik anı defterini imzalamasının ardından Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Daha sonra Balkanlıoğlu ve beraberindekiler, şehitlerin mezarlarına kırmızı ve beyaz karanfil bıraktı.

Düzce Şehitliği'nde yapılan törene, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, Alay Komutan Vekili Mustafa Çetinkaya, gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Törende, şehitler adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

İl Jandarma Komutanlığı tarafından görevlendirilen askerler tarafından saygı atışı yapılan törenin ardından protokol üyeleri şehit mezarlarına karanfil bıraktı.