18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Seracı iş kadını hemcinslerine "ışık" oldu

Seracı iş kadını hemcinslerine "ışık" oldu - Denizli'nin Çal ilçesinde, 2 bin 200 metrekare alanda 2 ayrı sera kuran 43 yaşındaki Necla Başoğlu, 8 ev kadınının da bu sektöre girmesine öncülük yaptı - Domates üreticisi Necla Başoğlu: - "Benden sonra ilçemizdeki diğer kadınlar da seracılık sektöründe boy göstermeye başladı.

12.10.2018 - 11:23
Buna ön ayak olduğum için çok mutluyum" - Girişimci Hatice Deveci: - "Bize ışık olan Necla kardeşimize teşekkür ediyoruz, onun sayesinde girişimci olduk. Bize cesaret verdi" - Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil: - "Özellikle bayan arkadaşlarımız sera işine merak saldı. Kadın seracı sayısı 8'e çıktı. Her gün yeni talepler gelmeye başladı"

DENİZLİ (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Denizlili iş kadını Necla Başoğlu'nun seracılıkta gösterdiği başarı, yaşadığı Çal ilçesindeki 8 ev kadınına da ilham kaynağı oldu.

Ev hanımı 2 çocuk annesi Başoğlu, 3 sene önce ziraat odası tarafından düzenlenen seracılık kursuna katıldı ve bir ay süren eğitimin ardından küçük denemeler yaptı.

Çevredekilerin "boşuna uğraşma" sözlerine aldırış etmeyen Başoğlu, zamanla işlerini büyüttü ve 2 yıl içerisinde 2 bin 200 metrekare alana 2 sera kurdu.

Eşinin de desteğini alan 43 yaşındaki girişimci kadın, dört elle sarıldığı işinde sezonda 30-40 ton domates üretimi yapıyor.

Gününün büyük bölümünü serada geçiren Başoğlu'nun bu başarısı diğer ev kadınlarına da örnek oldu. Örnek aldıkları Başoğlu'nun çalışmalarıyla gurur duyan 8 kadın seracılığa adım attı.

"Çal'ın kadın seracısı" olarak tanınan Başoğlu, yol gösterdiği hemcinsleriyle tatlı bir rekabetin içerisinde işlerini daha da büyütmeyi hedefliyor.

Başoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seracılık kursuna başladığında çevresindeki bazı kişilerin bu işi yapabileceğine inanmadığını söyledi.

Geçen sürede herkesi şaşırttığını dile getiren Başoğlu, şöyle konuştu:

"Bir kadın olarak geldiğim noktadan gurur duyuyorum. Şu anda iki ayrı seradan sezonda 30-40 ton domates alıyorum. İnsanlar buraya gelip bakınca beni tebrik etti. Daha sonra arkadaşlarım benim gibi seracı oldu. Benden sonra ilçemizdeki diğer kadınlar da seracılık sektöründe boy göstermeye başladı. Buna ön ayak olduğum için çok mutluyum."

Üretim kapasitesini artırmayı hedeflediğini kaydeden Başoğlu, bunun için araştırmalar yaptığını vurguladı.

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil ise ilçede geçmişte yoğun olarak bağcılık yapıldığını ancak şimdi alternatif ürün olarak seracılığa başladıklarını vurguladı.

Seracılık serüveninin küçük bir grupla başladığını anlatan Çil, "Şu anda 250 dekarlık bir sera alanımız oluştu. Arkadaşlara yıl boyunca danışmanlarımız vasıtasıyla destek vermeye çalışıyoruz. Özellikle bayan arkadaşlarımız sera işine merak saldı. Kadın seracı sayısı 8'e çıktı. Her gün yeni talepler gelmeye başladı." şeklinde konuştu.

Seracılığa başlayan 38 yaşındaki Hatice Deveci ise kursa gittikten sonra evinin bahçesinde kendi serasını kurduğunu anlattı.

Daha sonra serasını bin metrekarelik alana çıkarttığını vurgulayan Deveci, "Bize ışık olan Necla kardeşimize teşekkür ediyoruz, onun sayesinde girişimci olduk. Bize cesaret verdi. Eşim çalıştığı için serayı tek başıma yürütüyorum." diye konuştu.

Meryem Kocaerkek de seracılığa geçen yıl başladığını ve bu yıl 20 ton domates ürettiğini belirtti.