25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Şeyh Edebali Türbesi'ne ilgi artıyor

Şeyh Edebali Türbesi'ne ilgi artıyor - Osman Bey'in kayınbabası ve Osmanlı Devleti'nin manevi mimarlarından Şeyh Edebali'nin türbesine ilgi, tarihi dizilerin etkisiyle artıyor - Türbenin bulunduğu tarihi alanın sorumlusu Beyce: - "Geçen yıl 700 bin ziyaretçimiz oldu.

6.02.2018 - 11:12
2018 hedefini 1 milyon olarak düşünüyoruz. İnşallah bunu tutturacağız" - Tarihi alanda işletmecilik yapan Maden: - "30 yıldır buradayım. Her sene ziyaretçi sayısı arttı. Özellikle 'Diriliş Ertuğrul' dizisinin ardından ziyaretçi sayımız katlandı"

BİLECİK (AA) - HARUN KAYMAZ - Osman Bey'in kayınbabası ve Osmanlı Devleti'nin manevi mimarlarından Şeyh Edebali'nin türbesi, bu sene 1 milyon kişiyi ağırlamaya hazırlanıyor.

2016'da 300 bin, geçen sene ise 700 bin kişinin ziyaret ettiği türbeye yerli ve yabancı turistlerin ilgisi, tarih dizilerinin etkisiyle katlanarak artıyor.

Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Türbesi'nin bulunduğu tarihi alan sorumlusu Engin Beyce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, türbeye ziyaretçi akını olduğunu söyledi.

Beyce, ilginin kış aylarında bile devam ettiğini belirterek, "Kış olmasına rağmen hafta sonu günde 3 bin kişiyi ağırlıyoruz. Bu rakam yaz aylarında ortalama 8 bini buluyor. Belediye ve acentelerin organizasyonuyla çok sayıda turist gelmeye devam ediyor. Burada dualarını ediyorlar, daha sonra 36 padişahımızın fotoğrafları ve bilgelerinin bulunduğu tarih alanını geziyorlar." dedi.

Ziyaretçi sayısının, geçen yıl 700 bin olduğunu, 2018 hedefini bir milyon olarak belirlediklerini ifade eden Beyce, "İnşallah bunu tutturacağız. Özellikle cuma, cumartesi ve pazar günleri daha çok misafir ağırlıyoruz. Bu, günde 15 bin kişiyi bile buluyor." diye konuştu.

Uzun yıllardır türbenin bulunduğu tarihi alanda işletmecilik yapan Muhsin Maden de "30 yıldır buradayım. Her sene ziyaretçi sayısı arttı. Özellikle 'Diriliş Ertuğrul' dizisinin ardından ziyaretçi sayımız katlandı." ifadelerini kullandı.

"Çok güzel ve manevi bir ortam"

Ziyaretçilerden 53 yaşındaki Sabriye Sert, torunlarını, ecdatlarını tanımaları için türbeye getirdiğini belirterek, "Çok güzel ve manevi bir ortam. Yaşanmazsa bilinmez." dedi.

Ordu'nun Ünye ilçesinden gelen 55 yaşındaki Osman Gümüş de "Ertuğrul Gazi dedemizi ziyaret ettik, şimdi de Edebali hocamızın yanına geldik. Büyük tarihimizi, geçmişimizi ziyaret ettik. Hepsinden Allah razı olsun." diye konuştu.

Trabzon'un Of ilçesinden gelen Bayram Ali Şengül de Bilecik'e Şeyh Edebali Türbesi'ni ziyaret için geldiğini belirtti.

- Şeyh Edebali Türbesi

Orhan Gazi Camii'nin üst tarafındaki tepelik alanda bulunan, yapılış tarihi belli olmamakla birlikte Orhan Gazi devrinde inşa edildiği kabul edilen Şeyh Edebali Türbesi, kentteki en önemli tarihi miraslardan biri konumunda bulunuyor.

Şeyh Edebali ile şeyhin neslinden 6 büyük ve 4 küçük sandukanın yer aldığı türbede, sanduka odasının haricinde iki oda daha bulunuyor. Türbe ve dergah, Sultan II. Abdülhamid döneminde ve son olarak da 2012 yılında tadilat gördü.

Türbenin hemen yanında aynı tarihlerde inşa edildiği tahmin edilen, Osman Gazi'nin eşi Bala Hatun ve annesinin sandukalarının bulunduğu bir türbe daha yer alıyor.