19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sığınmacılara "Sosyal Destek Programı"yla el uzatılacak

Sığınmacılara "Sosyal Destek Programı"yla el uzatılacak - Kilis Valiliğince, geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacıların topluma uyumuna katkı sunmak için pek çok projenin uygulanacağı "Sosyal Destek Programı" hazırlandı - Vali Çataklı: - "Program, Suriyeli vatandaşlarımızın geniş bir kesimine, annelere, yetimlere, çocuklara, gençlere dönük kapsamlı bir paket.

23.02.2017 - 16:29
Bu çalışmanın Suriyelilerin topluma uyumları bakımından oldukça faydalı olacağını düşünüyoruz"

KİLİS (AA) - Kilis Valiliği, kentte kalan geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin topluma uyumuna katkı sağlamak amacıyla "Sosyal Destek Programı"nı hayata geçiriyor.

Kilis Valisi İsmail Çataklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis'in yaklaşık 6 yıldır kendi nüfusu kadar Suriyeliye ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Ortaya çıkan tablo ve Suriye'nin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında misafirlerin kısa vadede dönüşlerinin mümkün olmadığını aktaran Vali Çataklı, bu kapsamında Suriyelilerin topluma uyumları için Sosyal Destek Programı hazırlandığını belirtti.

Programın 7 ayrı projeden oluştuğunu anlatan Çataklı, şöyle devam etti:

"Her proje için ayrı bir müdürlüğümüzü görevlendirdik. Buradaki temel amacımız misafirlerimizin topluma entegre olmaları, kendi ihtiyaçlarını zorlanmadan karşılayabilmeleri ve sosyal sorunlarının önüne geçmek. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz kanalıyla tekvando, Judo, müzik gibi değişik dallarda kurslar açarak misafirlerin sosyalleşmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Yine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce ilimizdeki turistlik yerlerin tanıtımı ve bu yönde seminerler düzenlenmesi ilin tanıtımına dönük da hem Türkçe hem Arapça dokümanlar hazırlanması amacıyla bir proje yürütüyoruz. Projenin bu kısmında özellikle konferanslar seminerler var. Bu alan hem Türk vatandaşlarımızı hem Suriyeli misafirlerimizi ilgilendiriyor."

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de 16 dil kursu ve 32 sosyal amaçlı kurs düzenleyeceğini vurgulayan Çataklı, "Proje aslında yapısı itibariyle Suriyeli misafirlere dönük bir program ancak bazı ayaklarına Türk vatandaşlarımızı da kattık. Program Suriyeli vatandaşlarımızın geniş bir kesimine, annelere, yetimlere, çocuklara, gençlere dönük kapsamlı bir paket. Bu çalışmanın Suriyelilerin topluma uyumları bakımından oldukça faydalı olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Suriyeli sığınmacılarda doğurganlık oranının her geçen gün arttığına işaret eden Çataklı, bu doğrultuda güvenli annelik, sağlık ve hijyen konularında da eğitim kursları düzenleneceğini bildirdi.

- Yetimevlerinde iyileştirme yapılacak

Vali Çataklı, kentte daha önce sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan 10 yetimevinde ise Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmayla iyileştirme yapılacağını ifade ederek "Bu evlerde kalan 35 anne ve 95 yetim çocuğumuz var. Bu evler sanki bir eğitim merkeziymiş gibi değerlendirilip ilk önce bunların olağan ihtiyaçları karşılanacak. Bir evde bulunması gereken buzdolabından tutun da yatak ve çamaşır makinesi gibi ihtiyaçlar temin edilecek." dedi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü kanalıyla yapılan başka bir proje kapsamında 100 Suriyelinin kendi becerileri doğrultusunda 6 ay süreyle bir iş yerinde staj yapacağını aktaran Çataklı, bu süreçte stajyerlerin maaşlarının, diğer sosyal güvenlik kesintilerinin ve primlerinin ödeneceğini kaydetti.