20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Şırnak'ta TÜGVA'dan vatandaşlara aşure

Şırnak'ta TÜGVA'dan vatandaşlara aşure - Şırnak Valisi Aktaş: - “Bizi millet olarak bir ve beraber asırlarca bu topraklarda tutan, birlikte yaşamamızı sağlayan en başta inanç değerlerimizdir" ŞIRNAK (AA) - Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, "Bizi millet olarak bir ve beraber asırlarca bu topraklarda tutan, birlikte yaşamamızı sağlayan en başta inanç değerlerimizdir.

17.10.2017 - 15:59
" dedi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Şırnak Şubesi ile Atatürk İlk ve Ortaokulunca "Aşure Günü" etkinliği düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Kur'an-ı Kerim tilaveti, ilahi dinletisi yapıldı. Vali Aktaş, aşure ve muharrem ayının kültürel, toplumsal ve dini yaşantıda önemli bir yeri olduğuna belirterek şöyle devam etti:

"Bizi millet olarak bir ve beraber asırlarca bu topraklarda tutan, birlikte yaşamamızı sağlayan en başta inanç değerlerimizdir. Ondan sonra da kültürel değerlerimiz, geleneklerimiz, göreneklerimiz geliyor. Biz bu değerlerimize sahip çıkar, onları yaşar ve yaşatırsak, gelecek nesillere aktarırsak hiç şüphesiz bu birliğimiz, beraberliğimiz ilelebet devam edecektir."

Aktaş, aşure gününün Şırnaklılar açısından önemli olduğunu ifade ederek "Şırnak'ımıza has tabi önemli bir yönü de var Nuh aleyhisselamın gemisinin Cudi Dağına indiği bir gündür. Gemide, gemi suyun üzerindeyken yapılmış bir yiyecektir, aştır, onun için bir Şırnaklı olarak bizim için çok daha değerli birçok daha anlamlı bir gündür. Bugüne sahip çıkmak her şeyden ve herkesten önce biz Şırnaklıların görevi olması gerektir." dedi.

TÜGVA Şırnak İl Temsilcisi Fırat Som ise aşurenin ilk olarak Hazreti Nuh döneminde Cudi Dağı'nda yapıldığını ve Şırnaklıların bunun kıymetini bilmesi gerektiğini söyledi.

Som, rivayete göre Hazreti Nuh'un gemisinin karaya oturmasından sonra kiler dibinde kalanlarını karıştırılarak pişirilen yapılan aşurenin insanlık alemine buradan yayıldığını anlatarak şöyle konuştu:

"Gaziantep'in baklavası nasıl patentli ise insanlığın ikinci atası sayılan Hazreti Nuh'un yadigar aşurenin, Şırnak ili olarak patentini almalıyız ve aşure günü etkinliklerini gelenekselleştirerek sahip çıkmalıyız."

Vali Aktaş, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, Şırnak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, TÜGVA İl Temsilcisi Som ile birlikte ekinliğe katılan vatandaşlara ve öğrencilere Aşure ikram edilmesi ile etkinlik sona erdi.