29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Sömestir, Kapadokya'ya can suyu oldu

Sömestir, Kapadokya'ya can suyu oldu - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da yarıyıl tatilinde yaşanan yoğunluk turizm işletmelerini memnun etti - Tatil süresince bölgedeki otellerde yüzde 100'e varan doluluk yaşandı - KAPTİD Başkanı Dinler: - "Kapadokya, sömestir tatilini güzel geçirdi.

7.02.2017 - 11:03
Özellikle büyük oteller Adana, Mersin, Ankara, Niğde, Kayseri gibi illerden gelen, öğrencileri için kamp düzenleyen etüt merkezlerini ve okulları ağırladı"

NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Türkiye'nin peribacaları, kayadan oyma mağara otelleri, vadileri ve sıcak hava balon turları ile ünlü turizm merkezi Kapadokya'daki turistik işletmeler, yarıyıl tatilinde yoğunluk yaşadı.

Öğrencileri için yarıyıl tatilinde kamp düzenleyen çevre illerdeki bazı okul ve etüt merkezlerinin Kapadokya'yı tercih etmesi nedeniyle özellikle konaklama sektörü, taleplere cevap verebilmek için yoğun mesai yaptı.

Uzun yıllar ortalamasına göre, her yıl yaklaşık 2 milyon turistin ziyaret ettiği bölgede, yarıyıl tatili ile Çin takviminde yeni yıl olarak kutlanan tatil sürecinin aynı dönemde buluşması, bölgede yerli ve Uzakdoğulu turist sayısını artırdı.

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarıyıl tatilinin, bir süredir durgunluk yaşayan bölge turizmcileri açısından can suyu olduğunu ifade etti.

Dinler, "Yarıyıl tatili, Çin yılbaşısı ile birleşince bölgedeki tüm otellerde hareketlilik yaşandı. Sektör için can suyu gibi bir dönem oldu." diye konuştu.

Tatilde Kapadokya'yı tercih eden Çin ve Tayvanlı turistler ile kısa süreli konaklama yapan yerli turistlerin butik otellerde kaldığını aktaran Dinler, öğrencileri için kamp düzenleyen okul ve etüt merkezlerinin ise toplantı ve konferans salonuna sahip büyük otellerde konakladığını belirtti.

Yarıyıl tatilinin bölgedeki tüm işletmeleri mutlu eden bir süreçle tamamlandığını dile getiren Dinler, "Kapadokya, sömestir tatilini güzel geçirdi. Özellikle büyük oteller Adana, Mersin, Ankara, Niğde, Kayseri gibi illerden gelen, öğrencileri için kamp düzenleyen etüt merkezlerini ve okulları ağırladı. Toplantı salonu olan oteller yaklaşık yüzde 100 doluluk yakaladı." şeklinde konuştu.

Dinler, konaklama sektöründeki hareketliliğin balon sektörüne de olumlu yansıdığını, tatil süresince bazı günlerde 75-80 balonun havalandığını sözlerine ekledi.

- Turizmciler, yarıyıl tatilinin 3 haftaya çıkarılmasını istiyor

Kısa süreli tatillerde kültür ve kış turizmine yönelik faaliyetler yürütülen bölgelerde sıkışıklığa neden olduğunu ifade eden Dinler, 15 günlük tatil boyunca özellikle konaklama sektöründe yaşanan yoğunluğun ihtiyaçlara cevap vermede sorunlara neden olabildiğine işaret etti.

Dinler, şöyle konuştu:

"Biz turizmciler olarak sömestir tatilinin 21 güne çıkarılmasını talep ediyoruz. Yaz aylarındaki tatil süresi çok uzun ama Kapadokya turizmi bundan çok faydalanamıyor. Yarıyıl tatilinin uzatılması Kapadokya ve kayak merkezi olan tatil merkezlerinde sıkışıklığı engeller ve daha verimli bir tatil süreci geçirilmesini sağlar. Yarıyıl tatilinde öğrenci kampları çok fazla oluyor ve bunu karşılamakta zorlanıyoruz ama 21 güne yayılırsa dönem uzar, taleplere cevap vermek kolaylaşır ve hem tatilciler hem de konaklama sektörü için rahatlık sağlar."

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz da yarıyıl tatilinde Kapadokya'ya yerli turist talebinin işletmecileri sevindirdiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığının ülke genelinde kış turizminin canlandırılması amacıyla sömestirin bir hafta daha uzatılmasının faydalı olacağını vurgulayan Durmaz, "Çok uzun süren yaz tatilinin bir hafta kısaltılarak yarıyıl tatiline eklenmesi, kış aylarında ayakta kalmaya çalışan turizmciler açısından rahatlık sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.