19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Su altında çalışan kadın olmak

Su altında çalışan kadın olmak - Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Su Altı Teknolojileri Programı son sınıf öğrencisi olan Dilara Sancar, su altında kaynak yapıyor, demir kesiyor, enkaz parçalıyor - Sancar: - "Yaptığım işi erkek işi olarak görmüyorum.

8.03.2018 - 12:38
Kadınlar yeter ki istesinler her işin üstesinden gelirler"

SİNOP (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Su Altı Teknolojileri Programı son sınıf öğrencisi olan Dilara Sancar, su altında kaynak yapıyor, demir kesiyor, enkaz parçalıyor.

Sinop'ta eğitimini sürdüren Sancar, yaz tatillerinde çalıştığı işlerde ve kısa süreli iş teklifleri geldiğinde, pek çok kadından farklı olarak su altında ekmeğini kazanıyor.

Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su altını çok sevdiğini meslek seçiminde deniz tutkusunun etkili olduğunu söyledi.

Ailesinden gizli su altı teknolojileri programına kayıt yaptırdığını belirten Sancar, erkek işi gibi görünen su altı sanayi kaynakçılığını sevdiğini vurguladı.

- "Yaptığım işi erkek işi olarak görmüyorum"

Sınıftaki iki kız öğrenciden biri olduğuna işaret eden Sancar, şunları dile getirdi:

''Bu bölümü genellikle erkek öğrenciler tercih ediyor. Bu bölümde öğrenim gören iki bayanız. Okulumuzda teorik ve uygulamalı eğitimler alıyoruz. Su altında balık adam olmayı öğrendikten sonra sanayi dalgıçlığına merak saldım. Bu yönde de eğitimler alıyorum. Yapamayacağım, elimden gelmeyecek hiçbir iş yok. Beni zorlayacak işlerle ilgilenmeyi seviyorum. Su altında çalışma isteği de bu ilgiyle başladı. Şimdi yaz tatilinde ve burada ihtiyaç olunca çalışıyorum. Gemilerin onarılması gereken yerine kaynak yapıyorum. Bazen batıklarda enkaz parçalıyorum, demir kesiyorum. Yaptığım işi erkek işi olarak görmüyorum. Kadınlar yeter ki istesinler her işin üstesinden gelirler.''

Sancar, işini yaparken en çok dalgıç kıyafetlerinin kendisini zorladığını çünkü giysilerin ağırlığının 50 kilogramın üzerinde olduğunu aktardı. Yaptığı işin bir ekip işi olduğunun altını çizen Sancar, şöyle devam etti:

''Ekip arkadaşlarım hazırlanmama ve suya inmeme yardımcı oluyor. Suya inene kadar zorlanıyorum. Su altında ise en çok akıntı ve görüş mesafesinin az olması etkiliyor. Ayrıca su altında da oksijenimi sağlayan ekiple de sürekli iletişim halinde oluyor, konuşuyorum. Yani tek başıma olmuyorum. İşimi severek ve isteyerek büyük bir keyifle yapıyorum.''

- "Ailem yaptığım işi kabullenemedi"

Herkesin karada yaptığı kaynak işini kendisinin su altında yaptığını söyleyen Dilara Sancar, "Ailem yaptığım işi kabullenemedi. Okuduğum bölümü istemedi. Hep karşı çıktılar ama baktılar vazgeçmiyorum, alışmak zorunda kaldılar." dedi.

Çalışırken denizde 60 metre derinliğe kadar indiğini vurgulayan Sancar, işinin zor olduğunu ancak kendisinin zoru sevdiğini belirtti.

- "Su altı sanayi kaynakçılığını severek yapıyorum"

Sancar, "Dünyada ve ülkemizde bu işi çok az sayıda bayan yapıyor. Ben de su altı sanayi kaynakçılığını severek ve titizlikle yapıyorum. Bu işin en önemli noktası ise kendine güven ve soğukkanlı olmaktan geçiyor. Bana göre başka bir zor tarafı yok." diye konuştu.

İş bulmak konusunda sıkıntı yaşamadıklarına işaret eden Sancar, okul bitince tam zamanlı olarak su altı sanayi kaynakçılığıyla ilgili bir firmada işe girmeye hazırlandığını vurguladı.

Sancar'ın ekip arkadaşları da Türkiye'de bu alanda çalışan kişi sayısının yetersiz olduğuna, yetişmiş elemanların çoğunun da erkek olduğuna dikkati çekerek Sancar'ın yaptığı işte başarılı olduğunu ve kendisini takdir ettiklerini kaydetti.