28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Sultanahmet'teki canlı bomba eylemine ilişkin dava

Sultanahmet'teki canlı bomba eylemine ilişkin dava - Suriye ve Irak vatandaşlarının da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada, bir tutuklu sanığın tahliyesine karar verildiİSTANBUL (AA) - Sultanahmet'te çoğu Alman vatandaşı 12 kişinin öldüğü, 16 kişinin de yaralandığı canlı bomba eylemine ilişkin Suriye ve Irak vatandaşlarının da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 26 sanıklı davada, bir tutuklu sanık tahliye edildi.

20.11.2017 - 16:08

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Hasan El- Mayyuf, Fevzi Muhammed Ali, Halil Derviş, Abdulrahman Faiz Raşit, Mohammed Khaled Hawasli katılmadı. Sanıkların avukatları duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, geçen celse tutuklu sanıklar Hasan El- Mayyuf, Fevzi Muhammed Ali ve Halil Derviş hakkında , "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ile 12 kez uygulanmak üzere "kasten öldürme" suçundan toplam 13'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebini tekrar ettiğini söyledi.

Sanık avukatları da esas hakkında savunma yaparak, müvekkillerinin beraatini talep etti.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mohammed Khaled Hawasli'nin üzerine atılı suç vasfı ve delil durumunun lehe yönde değişme ihtimalini göz önünde bulundurarak, sanık Hawasli'nin adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Diğer tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 26 şüpheliyle ilgili hazırlanan iddianamede, 12 Ocak 2016’da Sultanahmet meydanında bombalı saldırı eylemini gerçekleştiren Suriye uyruklu canlı bomba Nabil Fadlı'nın, 1988 yılında Suudi Arabistan'da doğduğu, Suriye'de rejim karşıtı gösterilerin başlamasından sonra bu ülkeden ailesiyle birlikte Halep'e taşındığı bilgisine yer veriliyor.

Fadlı'nın 12 Ocak 2016 günü meydandaki Dikilitaş önüne tek başına geldiği ve burada bulunan çoğu Almanya vatandaşı turist kafilesinin içine girerek üzerindeki bombayı patlattığı kaydedilen iddianamede, saldırı sonucu canlı bomba Fadlı ile Almanya vatandaşı 12 kişinin öldüğü ve 16 müştekinin de yaralandığı aktarılıyor.

Bu canlı bomba eyleminin talimatının, halen Irak’ta bulunan ve DEAŞ silahlı terör örgütünün harici emiri olduğu tespit edilen "Omar-Ebu Abid" kod adlı firari bir şüpheli tarafından verildiği belirtilen iddianamede, emir verilmesi üzerine hazırlıklar yapıldığı, canlı bomba Nabil Fadlı ve suçta kullanılan bombanın Türkiye'ye girmesi talimatını, şüpheli Halil Derviş ile aynı aşiretten olan ve DEAŞ silahlı terör örgütünün sınır sorumluları "Ebu Berra" kod adlı firari şüpheli Mahir Ali Alakkal ve "Ebu Ali" kod adlı Azzo Ali Alakkal ile "Omran" kod adlı bir şüphelinin birlikte verdiği, bu kişilerin planlamayı da birlikte yaptıkları anlatılıyor.

İddianamede, şüpheli Fevzi Muhammed Ali'nin bombayı kendisine ait araçla İstanbul'a getirdiği, firari şüphelilerden "Said" kod adlı Rasheed Alabdallah Algaagan'a teslim ettiği, Algaagan'ın da bombayı İstanbul Aksaray'da eylemci Nabil Fadlı'ya verdiği ve Fadlı'nın da olay yerinde bir kaç gün keşif yaptıktan sonra bombayı 12 Ocak 2016'da Sultanahmet meydanında üzerinden çıkararak patlattığı ifade ediliyor.