28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Sümela'nın Aya Varvara Manastırı ön plana çıktı

Sümela'nın Aya Varvara Manastırı ön plana çıktı - Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nın patika yolunda yer alan ve bir süre önce restore edilen "Azize Varvara" olarak bilinen Aya Varvara Manastırı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor - Kısa sürede ziyaretçi sayısı artan Aya Varvara Manastırı'nda turistlere, sanal gözlüklerle Sümela Manastırı'nı üç boyutlu gezme imkanı da sunuluyor - İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayvazoğlu: - "Günde ortalama bin 500 kişinin ziyaret ettiği manastırın bulunduğu vadiyi turizm açısından daha da aktif hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor"TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Türkiye'nin inanç turizmi yönünden önemli merkezlerinden Sümela Manastırı'nın girişinde bulunan ve kısa süre önce turizme kazandırılan Aya Varvara Manastırı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

19.07.2017 - 11:40

Tarihi Sümela Manastırı'nın kapsamlı restorasyon ve kaya ıslahı çalışmaları dolayısıyla ziyarete kapatılmasının ardından yöredeki alternatif turizm seçeneklerine ağırlık verildi.

Bu kapsamda Sümela Manastırı'nın patika yolunda yer alan ve yöre halkı tarafından "Azize Varvara" olarak bilinen Aya Varvara Manastırı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek turizme kazandırıldı.

Bölge turizminde kısa sürede adından söz ettirmeye başlayan manastır, yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.

Manastır misafirlerine seyir terası sayesinde Sümela Manastırı'nı daha yakından görme, ayrıca sanal gözlükler sayesinde Sümela Manastırı'nı üç boyutlu gezme imkanı da sunuluyor.

- "Amacımız Sümela Manastırı için gelen misafirlerimizi geri çevirmemek"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aya Varvara Manastırı'nın yıllarca tadilat aşamasında kaldığını söyledi.

Manastırın tarihine ilişkin çok net bilgi bulunmadığını belirten Ayvazoğlu, restorasyonla yapının aslına uygun görünüme kavuştuğunu ifade etti.

Ayvazoğlu, manastırın yaklaşık bir ay önce ziyarete açıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sümela Manastırı'na 500 metre mesafedeki küçük manastır, yürüyüş yolunun hemen sağ tarafındaki büyük kayanın önünde bulunuyor. Buradaki seyir terası, ziyaretçilere Sümela Manastırı'nı yakından görme imkanı sunuyor. Sümela Manastırı tadilatta olduğu için Aya Varvara Manastırı'nı kısa sürede aktif hale getirmeye özellikle gayret ettik. Amacımız Sümela Manastırı'nı ziyaret için gelen misafirlerimizi geri çevirmemek, onlara farklı alternatifler sunabilmek. Ziyaretçilerimize Sümela'yı ve oradaki çalışmaları bu manastırımızdan görebilme imkanı sağlıyoruz."

- "Burası çok güzel bir vadi"

Ziyarete açıldığı günden itibaren manastırın misafir sayısının pozitif yönde ilerlediğine işaret eden Ayvazoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Günde ortalama bin 500 kişinin ziyaret ettiği manastırın bulunduğu vadiyi turizm açısından daha da aktif hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Manastır, hafta sonları yaklaşık 3 bin yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Burası çok güzel bir vadi. Bölgede Sümela Manastırı, Aya Varvara Manastırı ve birçok şapel var. Biz bu yerleri aktif hale getirerek, insanlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz."

Ayvazoğlu, bölgede ziyaret edilebilecek güzergahları artırmaya çalıştıklarını anlatarak, "Misafirlerimizin, Sümela Manastırı kapalı diye geri dönmesini istemiyoruz. Çünkü o bölgede Hamsiköyü'müz, Zigana Dağı'mız, çok sayıda yaylamız ve çeşitli tesislerimiz var. Buralardan da insanlarımızın faydalanmalarını istiyoruz." dedi.

Manastıra ulaşımı kolaylaştırma noktasında Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğünün de çalışma yapacağını aktaran Ayvazoğlu, manastırın patika yoluna ahşap merdiven inşa edileceğini sözlerine ekledi.