29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Suriyeli muhaliflerden 'rejimin elindeki tutuklular salıverilsin' çağrısı

Suriyeli muhaliflerden 'rejimin elindeki tutuklular salıverilsin' çağrısı - Muhaliflerin oluşturduğu Suriye Müzakere Yüksek Komitesi Kadın Danışma Kurulu, rejimin elindeki tüm tutukluların serbest bırakılmasını ve Suriye'de hesap verme sürecinin başlatılmasını talep etti ANKARA (AA) - Suriye Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Kadın Danışma Kurulu, Suriye konulu görüşmelerin yapıldığı İsviçre'nin başkenti Cenevre'de düzenlenen bir yürüyüşte Suriye'deki tüm tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

24.02.2017 - 19:09

Muhaliflerin oluşturduğu MYK'den yapılan basın açıklamasına göre, MYK Kadın Danışma Kurulu üyesi Marah Al-Bukai, sivil toplum kuruluşu "Özgürlük Yanlısı Aileler" tarafından Suriye'deki tutuklulara dikkat çekmek için düzenlenen yürüyüşe katılanlara seslendi.

Al-Bukai konuşmasında, "Bugün Suriye'de sevdikleri tutuklu ve kayıp yüzbinlerce aileyle dayanışma içinde olduğumuzu göstermek için geldik. Cenevre'de Suriye'nin geleceğine dair görüşmeler sürerken aynı doğrultuda kadın ve çocuklar başta olmak üzere tüm Suriyeli tutukluların derhal salıverilmesi gerekir. Bu müzakere edilemez." ifadelerini kullandı.

MYK Kadın Danışma Kurulu ve Özgürlük Yanlısı Aileler üyesi Fadwa Mahmud da 6. yılındaki Suriye iç savaşında hesap verme zamanının geldiğini belirtti.

Suriyeli ailelerin tarifsiz acılar çektiğini ve ancak güvenilir bir geçiş döneminin ailelerin yaralarını sarabileceğini kaydeden Mahmud, "Yarının demokratik Suriye'sinde tüm savaş suçlularından, özellikle de tutuklulara kötü muamele edenler ve insanların kaybolmasından sorumlu Esed güçlerinden acilen hesap sorulmalıdır." diye konuştu.

Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere tüm tutukluların acilen tahliye edilmesi çağrısı yapılan açıklamada, Beşşar Esed rejiminin hapishanelerinde yasa dışı olarak tutulan ve salıverilmesi gereken Suriyeli tutukluların kimliğinin tespit edilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) yönetiminde bağımsız bir mekanizma oluşturulması istendi.

Suriye'de tüm savaş suçu işleyenlerden, bilhassa da hapishanelerde savaş suçu işleyen kişilerden hesap soracak güvenilir bir geçiş dönemi hukuku oluşturulması gerektiği vurgulanan açıklamada, hiçbir savaş suçlusunun yerel ya da uluslararası aftan yararlanmaması gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada, BM liderliğinde, Esed rejimine bağlı güçlerin kaçırdığı ve kendilerinden haber alınamayan Suriyelilerin akıbetini ortaya çıkaracak, özellikle emniyet ile orduya ait cezaevlerindeki işkence, cinsel şiddet ve kayıplar dahil olmak üzere Suriye'deki insan hakları ihlallerini soruşturacak bir mekanizma kurulması çağrısı yer aldı.