16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Tarihi kale, ağaç köklerinden arındırılıyor

Tarihi kale, ağaç köklerinden arındırılıyor - Bartın'ın Amasra ilçesinde sur içindeki kökleri nedeniyle Amasra Kalesi'ndeki taşları yerinden oynatarak düşüren ağaçlar temizleniyor - Amasra Belediye Başkanı Timur: - "Kaledeki ağaçların temizlenmesi özel uygulama gerektiriyordu.

18.09.2017 - 12:01
Sadece dibinden kesmek yetmiyor çünkü kökü orada duruyor ve daha gür çıkıyor" - "Bitki köklerine iskele ve dağcı yöntemleri kullanılarak mekanik-kimyasal yollar ile uygulama yapılacak. Yaklaşık 2 ay sürecek çalışmayla kalenin görünümü de ortaya çıkmış olacak"

BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın'ın Amasra ilçesinde sur içindeki kökleri nedeniyle Amasra Kalesi'ndeki taşları yerinden oynatarak düşüren ağaçlar için kimyasal temizlik çalışması başlatıldı.

Cenova armaları, kartal ve öküz başı benzeri figürlü taşları ve Ortaçağ savunma sistemlerinin belirli ölçüde korunabildiği yapısıyla öne çıkan Roma dönemine ait tarihi Amasra Kalesi'nin surlarında çok sayıda ağaç yetişiyor.

Bizanslılar, Cenevizliler, Osmanlılar ve Cumhuriyet döneminde gördüğü tadilatlarla yaşatılan, 2013'te Dünya Miras Merkezi tarafından "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklenen kalenin taşları, ağaç köklerinin yerinden oynatması nedeniyle düşmeye başladı.

Bunun üzerine, Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi eserin bulunduğu Amasra'daki tarihi kalede doğal yetişen sarmaşıkların yanı sıra incir ve defne ağaçlarının yarattığı olumsuz etkilerin kaldırılması amacıyla çalışma yürütülüyor.

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalenin birçok savaşın içinde ayakta kalmayı başarabildiğini ancak ağaçlar nedeniyle yıkılmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Kale surlarında yetişen ağaçların tarihi yapıların görüntüsünü kapatmasının yanı sıra taşları da düşürmeye başladığına dikkati çeken Timur, şöyle konuştu:

"Her geçen yıl, ağaçların daha da gürleştiğini, kale duvarlarını kapattığını, muhtelif yerlerinde çökmelerin yanı sıra taşların yerinden ayrılarak aşağı düştüğünü görüyor ancak bir çare bulamıyorduk. Kalenin temizlenmesi için Bakanlığa başvurduk. Bakanlık, bize yazdığı yazıda bu temizleme işinin İl Özel İdaresi'nce yapılması gerektiğini bildirdi. Bizim de Valiliğe yaptığımız başvuru olumlu karşılandı ve ayrılan 210 bin lira ödenekle kalede ağaçların temizlenmesine Müze Müdürlüğü denetiminde başlanıldı. Tabii kale artık sadece temizlenme değil restore de istiyor. Bununla ilgili girişimlerimiz oldu ve gerekli değerlendirmeler yapılıyor."

- "Geçmişte yapılan kesimlerle ağaçlar daha da gürleşti"

Özellikle Küçük Liman mevkisinden görünen kale surlarının ağaçlar nedeniyle tamamen kapandığını ve belediye olarak defalarca temizlik yapmalarına karşın köke ulaşılamaması nedeniyle ağaçların daha gür çıktığını ifade eden Timur, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 25 yıldır temizlik yapılmayan kaledeki ağaçların temizlenmesi özel uygulama gerektiriyordu. Sadece dibinden kesmek yetmiyor çünkü kökü orada duruyor ve daha gür çıkıyor. 4 işçiyle iskele ve dağcı yöntemleri kullanılarak sürdürülen çalışmayla Kemere Köprü girişinden başlayarak Üç Palamar Sokak boyunca kale sur duvar yüzeylerinde bulunan otsu ve odunsu bitkilerin temizliği tamamlanmak üzere. Daha sonra bitki köklerine yine iskele ve dağcı yöntemleri kullanılarak mekanik-kimyasal yollar ile uygulama yapılacak. Yaklaşık 2 ay sürecek çalışmayla kalenin görünümü de ortaya çıkmış olacak."

Timur, ağaç köklerini temizlemek için kullanacakları söz konusu maddenin kaleye herhangi bir zararı olmadığını belirterek, çalışma kapsamında kale girişi, Kemere Köprüsü ayağı, Kemere Köprü girişi duvar tabanı, Kaleiçi Su Duvarı onarımı, Direkli Kaya onarımı ve güçlendirilmesinin de yapılacağını sözlerine ekledi.