29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Tarihi Kemeraltı çarşısına yeni görünüm kazandırıldı"

"Tarihi Kemeraltı çarşısına yeni görünüm kazandırıldı" - Trabzon'un Ortahisar Belediyesince hayata geçirilen "Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında tarihi Kemeraltı çarşısının restorasyonu devam ediyor - Ortahisar Belediye Başkanı Genç: - "Projemizin bitirilmesiyle Ortahisar'ımız, kent merkezinde tarihi dokusunu ortaya çıkaracak yeni bir turizm aksı kazanacak.

22.11.2017 - 13:33
Kemeraltı'na yeni bir hareketlilik ve canlılık gelecek"

TRABZON (AA) - Trabzon'un tarihi Kemeraltı çarşısı, Ortahisar Belediyesince hayata geçirilen "Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında restore ediliyor.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, birinci etabı tamamlanan proje kapsamında, binaların dış cephelerinin birbiriyle uyumlu şekilde yenilendiğini söyledi.

Tabelaların ve reklam panolarının kaldırılarak görüntü kirliğine son verildiğini dile getiren Genç, Kemeraltı çarşısının yenilenen aydınlatma sistemiyle ışıl ışıl olduğunu ifade etti.

Genç, bölgenin akşam saatlerinde dahi vatandaşların uğrak noktası haline geldiğini işaret ederek, çarşının Bursa, İstanbul ve Edirne gibi birkaç şehirde bulunan ve Sultan Çarşısı diye adlandırılan tarihi bir mekan olduğunu kaydetti.

- "Kemeraltı Osmanlı'da ticaretin kalbi durumundaydı"

Kemeraltı'nın tarihi hakkında bilgi veren Genç, "Kemeraltı Osmanlı'da ticaretin kalbi durumundaydı. Projemizle bu durum daha da pekişerek tarihi mekana canlılık gelecek." dedi.

Genç, projeyle çarşıya yeni bir görünüm kazandırıldığını anlatarak, "Üst katlardan başlayarak alt katlara inilip çarşıya yeni bir görünüm kazandırıldı. Dış cepheler yenilendi. Başta pencereler ve bunların kenarları, tenteler, yağmur suyu olukları, tabelalar ve vitrinler birbirleriyle uyumlu şekilde yeniden elden geçirildi. Böylece farklı tabela ve tentelerin neden olduğu görüntü kirliliği ortadan kaldırılarak bir bütünlük sağlanmış oldu." diye konuştu.

- "Kemeraltı'na yeni bir hareketlilik ve canlılık gelecek"

Projenin ikinci ve üçüncü etaplarının ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacağını anlatan Genç, "Bakanlığımız ikinci etap kapsamında Çarşı Mahallesi, Semerciler Caddesi yan kolu, Terziler, Kazazlar ve Hamam sokakları ile üçüncü etap kapsamında Kemeraltı Sokak ve yan bağlantı yollarının yapımını devraldı. İnşallah Bakanlığımızın da desteğiyle Ortahisar'ımız simge projelerden birini kazanmış olacak." ifadesini kullandı.

Genç, Kemeraltı Çarşısı'nın daha da ön plana çıkacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlçemizin tarihi hüviyetinin ortaya çıkmasının yanı sıra esnafımızın iş yerlerinin değerini ve işlerini daha da artıracak bir çarşılar silsilesi kazanacağız. Projemizin bitirilmesiyle Ortahisar'ımız, kent merkezinde tarihi dokusunu ortaya çıkaracak yeni bir turizm aksı kazanacak. Kemeraltı'na yeni bir hareketlilik ve canlılık gelecek. Bu şekilde şehrimize gelen turistler ve ziyaretçiler kent merkezinde daha fazla zaman geçirerek ekonomimize katkı sağlayacak."