29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Tarihi Süleymaniye Mahallesi turizme kazandırılacak

Tarihi Süleymaniye Mahallesi turizme kazandırılacak - Mahallede bulunan Ermeni ve Metropolit kiliselerinin restorasyonu için projelendirme çalışmaları yapıldıGÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan ve yüzyıllar boyunca Türkler, Rumlar ve Ermenilerin bir arada yaşadığı Süleymaniye Mahallesi'nin turizme kazandırılması için yürütülen çalışmalar sürüyor.

8.10.2017 - 13:17

Gümüşhane Valiliğinin daveti üzerine Süleymaniye'deki 2 kilisenin turizme kazandırılması için kente gelen 7 akademisyen ve 11 yüksek lisans öğrencisinden oluşan ekip, 9 gün boyunca yürütülen proje çalışmalarını tamamladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Umut Almaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahalledeki Ermeni ve Metropolit kilisesinde projelendirme çalışması yürüttüklerini söyledi.

Kiliselerin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini 7 ay içerisinde hazırlamayı planladıklarını dile getiren Almaç, "Arazide 9 gün süren çalışmamız tamamlandı. Burası bütünlüğünü, yapılarını, sokak dokularını kaybetmiş. Titiz bir çalışmayla bir miktar toparlanabilir." dedi.

Umut Almaç, her iki kilisenin de 19'uncu yüzyıl yapısı olduğunu belirterek, "Plan özellikleri bakımından birbirine benziyorlar. En doğru şeklide restorasyonunun yapılması için gerekli projelendirmeyi tamamlayacağız." diye konuştu.