28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Tarihi taş konaklar yeni evli çiftlerin gözdesi

Tarihi taş konaklar yeni evli çiftlerin gözdesi - Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde mübadele döneminde başlayan göç nedeniyle boşalan ve restore edilerek turizme kazandırılan tarihi taş konaklar, balayını geçirmek isteyen çiftlerin gözde mekanları haline geldi - Güzelyurt Kaymakamı Göze: - "Özellikle son dönemde ilçemizde balayı çiftlerinin yoğunlaştığı bir turizm çeşitliliği dikkati çekiyor.

2.10.2017 - 11:10
Balayı çiftlerimiz için yerel işletmeler tarafından civar ilçe, köy ya da şehirlere günübirlik veya 3-5 günlük turlar düzenleniyor"

AKSARAY (AA) - ADEM KOÇAK - Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde mübadele dönemi ve sonrasında çeşitli nedenlerle yaşanan göç sonrası boş kalan, sonraki dönemlerde tadilatı yapılarak turizme kazandırılan tarihi taş konaklar, yeni evli çiftlerin gözde mekanları haline geldi.

Kapadokya bölgesinin önemli turizm merkezlerinden olan ilçede, 1924 yılında mübadele nedeniyle Yunanistan'ın Kavala kentine giden Rumlardan kalan, bir kısmı da daha sonra yaşanan göç nedeniyle boşaltılan 25 konak restore edilerek turizme kazandırıldı.

Özellikle otantik yapısı ve Kapadokya'daki birçok tarihi mekana yakınlığından dolayı balayı çiftleri tarafından yoğun ilgi gören konaklar, evliliğe ilk adımı atan çiftlere de doğal fotoğraf stüdyosu ortamı sunuyor.

Güzelyurt Kaymakamı Mehmet Göze, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki tarihi konakların bazılarının 2000'li yıllardan sonra restorosyanlarının yapılarak turizme kazandırıldığını söyledi.

- Ihlara konakları turiste hizmet veriyor

İlçenin zengin tarihi dokusuyla yıl boyu birçok turisti ağırladığını aktaran Göze, şöyle devam etti:

"Başta Ihlara Konakları dediğimiz tarihi konaklar olmak üzere çeşitli konaklarımız turizme kazandırıldı. Bunlar aktif şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Özellikle son dönemde ilçemizde balayı çiftlerinin yoğunlaştığı bir turizm çeşitliliği dikkati çekiyor. Balayı çiftlerimiz için yerel işletmeler tarafından civar ilçe, köy ya da şehirlere günübirlik veya 3-5 günlük turlar düzenleniyor. Şu an ilçede 250 yatak kapasitesindeki tarihi konaklar bu turizm destinasyonunda hizmet veriyor. İlçemiz böylesine elit bir hizmetle turizm açısından daha iyi noktaya gelmiş durumda."

Ziyaretçilerden Mustafa Koç ise Güzelyurt'un, Anadolu'nun ortasında keşfedilmeyi bekleyen gizli bir hazine olduğunu ifade etti.

Birçok tarihi yapıyı içinde barındıran ilçenin mutlaka görülmesi gereken yerlerden olduğuna işaret eden Koç, "Konaktaki akustikten, otantik yapıdan ve mimari dokudan çok memnunuz. İşletmecilerin, ellerinden geldiğince bölgenin mimari dokusunu bozmadan çalıştıklarını görmek gerçekten güzel. Yüksek rakımdan dolayı temiz hava ve oksijen çok fazla burada. Ondan dolayı da burayı tercih ettik." diye konuştu.

Nuray Eskin da evliliğe yeni adım attıklarını, stüdyoda fotoğraf çektirmek yerine mimari yapısından dolayı Güzelyurt sokaklarını tercih ettiklerini anlattı.

İlçenin mimari yapısından çok etkilendiğini dile getiren Eskin, "Buranın tarihi dokusu, eşsiz taş yapılar ilgimizi çekiyor. Otantik bir ortamı ve çok güzel sokakları var. Konakları herkese tavsiye ederiz." dedi.