19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Tatil beldelerinin "gezgin kalaycıları"

Tatil beldelerinin "gezgin kalaycıları" - Dede mesleğini sürdüren Tokgöz kardeşler, Ege, Akdeniz ve Marmara'da gezdikleri turizm merkezlerindeki tesislerin tava, çaydanlık gibi kaplarını kalaylıyor - Ağabey Sinan Tokgöz: - "Köy kahvaltısı ya da yöresel yemeklerin sunulduğu yerlerde, bölgeye özgü kapları kalayladığımız için işlerimiz iyi oluyor" BURSA (AA) - İSMAİL ERSAN - Sinan ve Süleyman Tokgöz kardeşler, gezdikleri turistik bölgelerdeki işletmelerde kullanılan bakır tava, çaydanlık gibi kapları kalaylayarak geçimlerini sağlıyor.

23.09.2017 - 11:27

Dede mesleği olan, babalarından öğrendikleri kalaycılığı sürdüren Tokgöz kardeşler, çalışmak için yaz kış demeden araçla Türkiye'nin dört bir tarafındaki turizm merkezlerine gidiyor.

Bursa'da Uluabat Gölü kıyısındaki turistik Gölyazı Mahallesi'nde AA muhabirine açıklamada bulunan Sinan Tokgöz (24), bakır kap kalay işini çok küçük yaşlarda öğrendiğini söyledi.

Tokgöz, "İlkokula giderken yaz tatillerinde babamın yanında körük çekerdim. Yaklaşık 12 yıldır da babamdan öğrendiklerimi uyguluyorum. Bir iş yerimiz yok, bu işi seyyar yapıyoruz. Ege, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu'daki turistik yerleri gezerek burada kapları kalaylıyoruz. Köy kahvaltısı ya da yöresel yemeklerin sunulduğu yerlerde, bölgeye özgü kapları kalayladığımız için işlerimiz iyi oluyor." dedi.

- "Kalaycılık işi de gün gittikçe düşüşte"

Tatil bölgelerinde özellikle restoranların, otellerin tava, çaydanlık ve bardak gibi kaplarını kalayladıklarını belirten Tokgöz, şunları kaydetti:

"Turistik bölgelerde kahvaltı mekanlarında özellikle bakır kaplar kullanılıyor. Biz de bunları, bölgede kurduğumuz tezgahta kalaylıyoruz. Zaman geçtikçe her şey değişiyor. Yeni şeyler üretiliyor. Kalaycılık işi de gün gittikçe düşüşte. Allah'a şükürler olsun ekmeğimizi kazanıyoruz ama yöresel eşyaların kullanımının azalması bizi olumsuz etkiliyor. Kışın soğukta çalışıyoruz, kolay bir yanı yok. Yazın 35-40 derecelik sıcaklığın, ateşle beraber etkisi aşırı oluyor ama ekmek parası."

Zorluğuna rağmen mesleklerini sürdüreceklerini anlatan Tokgöz, "Ancak bunu çocuğuma tavsiye etmeyeceğim. Çok zahmetli bir iş. Ne olacağınız belli değil. Zaten çocuğuma kalaycılığın kalacağı da meçhul, mesleğin hali ortada." diye konuştu.

Gidecekleri yerleri önceden planlamadıklarını dile getiren Tokgöz, "Nasip kısmet deyip arabamıza atlayıp çıkıyoruz. Bu yer Nilüfer'in Gölyazı Mahallesi de olabilir Ege Bölgesi'nde bir il, ilçe de. Gittiğimiz yerde uygun bir yerde tezgahımızı kuruyoruz. Bizi görenler kaplarını getiriyor. Bu şekilde dede mesleğiyle hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tokgöz, kalayladıkları kabın büyüklüğüne ve işin zorluğuna göre 5 ila 50 lira arasında ücret aldıklarını belirterek, "Kalaycılığı hiç bilmeyenler de var. Merak edip sorduklarında onlar da kalaylayacak eşyalarını getiriyor. Genelde gittiğimiz turistik yerlerde pazar günleri yoğunluk yaşıyoruz." dedi.

Süleyman Tokgöz (22) de Türkiye'nin pek çok yerini gezerek kalaycılık yaptıklarını kaydetti.