26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Tedavileri tamamlanan carettalar doğal ortama bırakıldı

Tedavileri tamamlanan carettalar doğal ortama bırakıldı - ÇOMÜ Rektörü Prof.

20.07.2017 - 18:20
Dr. Acer: - "Caretta caretta kaplumbağaları, nadir ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kaplumbağalar. Bunların denizlerde gemi faaliyetleri ve balıkçılık faaliyetleri nedeniyle büyük bir risk altında olduklarını biliyoruz. Onların tedavileri tamamlandı ve doğal ortamlarına geri dönüyorlar. ÇOMÜ adına ve bilim adına mutluluk verici bir tablodur"

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale'de çeşitli zamanlarda yaralı halde bulunup Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezinde (DEKUM) tedavi altına alınan 2 caretta caretta, iyileşme süreçlerinin ardından doğal ortamlarına bırakıldı.

ÇOMÜ'nün Dardanos Yerleşkesi'ndeki Deniz Canlıları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yaklaşık 1 yıldır tedavileri süren 2 caretta caretta, tedavi süreçlerini tamamladı.

Beslenme ve hareket kabiliyetleri yerine gelen deniz kaplumbağaları daha sonra buradaki sahilde kumsala bırakılıp doğal deniz ortamlarına geri döndü.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini söyledi.

Bu canlıların nesli tükenmekte olan türler arasında bulunduğunu ifade eden Acer, "Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültemizin kullandığı üniversitemizin tesisindeyiz. Daha önce televizyonlarda duyduğumuz gördüğümüz bir durumu burada hocalarımızın eşliğinde tecrübe etmiş olduk. Caretta caretta kaplumbağaları nadir ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kaplumbağalar. Bunların denizlerde gemi faaliyetleri ve balıkçılık faaliyetleri nedeniyle büyük bir risk altında olduklarını biliyoruz. Onların tedavileri tamamlandı ve doğal ortamlarına geri dönüyorlar. ÇOMÜ adına ve bilim adına mutluluk verici bir tablodur." dedi.

ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek ise merkezin 2010 yılında kurulduğunu belirtti.

Çanakkale dendiğinde kimsenin aklına deniz kaplumbağalarının gelmediğini ancak tedavilerinin burada da yapıldığını anlatan Özdilek, şunları söyledi.

"Bu kaplumbağalar Akdeniz için çok önemli ama özellikle yuvalama kumsallarımız Doğu Akdeniz'de Muğla civarında yoğunlaştığı için. Herkes Çanakkale'yi bir sürü değerle tanıyor ama kaplumbağalar açısından çok bilmiyor. Yılda 8-10 tane kadar yaralı ve ölü kaplumbağanın bu civarlara vurduğunu biliyoruz. Genel olarak yaptığımız çalışmalarda Çanakkale kıyılarının yuvalama alanı olarak değil de beslenme ya da kışlanma alanı olarak kullanıldığını söyleyebilirim. Bu yıl içerisinde 6 tane yaralı kaplumbağamız oldu. Bunlardan 2 tanesine yaklaşık 1 yıldır bakıyoruz. Çok şükür iyileştiler. Bunları bugün denize salmaya karar verdik. Sınırlı imkanlarla çalışıyoruz. Çanakkale'nin deniz kaplumbağaları açısından bilinilirliği sınırlı olduğu için kaynaklar da sınırlı."