29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - Nusaybin'de terörün izleri kaliteli belediyecilik hizmetleriyle siliniyor

TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - Nusaybin'de terörün izleri kaliteli belediyecilik hizmetleriyle siliniyor - Mardin'de KHK kapsamında görevlendirme yapılan Nusaybin Belediyesi, bir yandan teröristlerden temizlenen ilçenin ihya çalışmalarına destek sunarken, diğer yandan vatandaşları kaliteli belediyecilik hizmetleriyle buluşturuyor - Terörün izlerinin sunulan hizmetlerle silindiği ilçede vatandaşlar içme suyundan altyapıya, üstyapıdan temizliğe, sosyal yaşamdaki canlanmadan kültür sanat etkinliklerine kadar daha önce görmedikleri proje ve hizmetlere kavuşuyor - Belediye Başkan Vekili Baysal: - "Terör saldırıları nedeniyle 6 mahallenin tamamen zarar görmüştü.

10.12.2017 - 11:13
Teröre destek anlayışından rahat nefes alabilen, kültürel ve sosyal belediyecilik anlayışına geçişi yansıtıyoruz" - "İnsanımıza hizmet götürmesi gerekirken terörü destekleyen, finanse eden, her türlü mali ve insani kaynağı sağlamaya dönüşen belediye asli unsuruna döndü. Vatandaşımızın hizmetinde olan bir belediyecilik anlayışı getirdik" - "Terör örgütünün bir şehre verdiği zararın en büyük örneği Nusaybin. Belediyenin de bunu kurumsal, mali ve ideolojik anlamda desteklediğini görebilirsiniz"

MARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR - İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereği belediyeye görevlendirme yapılan Mardin'in Nusaybin ilçesinde hem terörün izleri siliniyor hem de yöre halkı belediye hizmetlerinde kaliteyle tanışıyor.

DBP'li Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya'nın sözde "öz yönetim" ilan ettiği gerekçesiyle tutuklanmasının ardından görevlendirme yapılan belediye, bir yandan çukur kazıp barikat kuran teröristlerden müşterek operasyonlarla temizlenen ilçenin devlet eliyle ihya çalışmalarına destek sunarken, diğer yandan vatandaşları belediye hizmetinde kaliteyle buluşturuyor.

Operasyonlarla huzurun sağlandığı, terörün izlerinin sunulan hizmetlerle silindiği Nusaybin'de vatandaşlar içme suyundan altyapıya, üstyapıdan temizliğe, sosyal yaşamdaki canlanmadan kültür sanat etkinliklerine kadar daha önce görmedikleri proje ve hizmetlere kavuşuyor.

Terörün ilçedeki tahribatının giderilmesi için hummalı çalışma yürüten belediye ekipleri, çocuk, genç, yaşlı, kadın ve engellilerin yaşamına dokunan sosyal belediyecilik hizmetiyle yüzleri güldürüyor.

Nusaybin Belediyesince yapılan yardımlar ve sunulan hizmetlerle yaralar sarılıyor.

Öncelikle terör olayları nedeniyle mağdur olan vatandaşlara 4 bin 750 koli gıda yardımı, 2 bin 250 battaniye, 500 yatak, 500 yastık, bin elektrikli soba ve 750 hijyen paketi yardımı yapıldı.

İlçede sosyal alanları artırmak ve vatandaşların dinlenebilecekleri yeşil alanlar oluşturmak için biri engellilere yönelik 4 park yapıldı, bir parkın ise yapımı sürüyor.

Terör saldırıları ve bakımsızlık nedeniyle hasar gören yaklaşık 25 parka yeni oyun grupları ve ışıklandırma sistemleri kuruldu, parklarda çevre düzenlemesi yapıldı.

İlçede 250 kilometrelik içme suyu şebekesi altyapısı ile 100 kilometrelik kanalizasyon altyapısı yenileniyor ayrıca mevcut 5 bin metreküplük su deposu 15 bin metreküpe çıkartılıyor.

Karayolları Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle 56 kilometrelik asfaltlama çalışmalarının tamamlandığı Nusaybin'de Mardin Büyükşehir Belediyesi Kırsal Yollar Daire Başkanlığı iş birliğiyle başlatılan 40 kilometrelik sıcak asfalt çalışmasının da yüzde 25'i bitirildi.

Belediye Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ilçe genelinde ve özellikle terörden yoğun zarar gören merkez mahallelerde 100 kilometrelik stabilize yol yapım çalışmasının yüzde 30'u tamamlandı.

İlçe merkezi ve kırsal mahallelerde 17 bin metrekare alana parke, 7 bin 606 metrekarelik alana da bordür taşı döşendi.

Çocukların spora yönlendirilmesi amacıyla 4 okulda spor alanı oluşturuldu, merkez ve kırsal mahallelerde 22 okulun çevre düzenlemesi yapıldı.

- "Terörden 6 mahallenin tamamı zarar görmüştü"

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Ergün Baysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadim ve önemli bir kültüre sahip Nusaybin'e terör örgütünün halkın ve huzur güvenliğini hatta yaşamını hiçe sayarak özellikle 6 mahallenin bütün cadde ve sokaklarında tuzakladığı bombalarla ağır hasar verdiğini söyledi.

Belediye dahil devletin bütün kurumlarının bu tahribatın giderilmesi için yoğun bir çaba harcadığına işaret eden Baysal, devletin, güvenlik güçlerinin ve tüm kurumların azimli çabalarıyla ilçede terör örgütünün yarattığı bu tahribatın gündemden çıkartılmasına çalışıldığını aktardı.

"Terör saldırıları nedeniyle 6 mahalle tamamen zarar görmüştü. Belediye olarak ilk etapta, terör örgütüne ait bombaların imhalarının ardından temizlik çalışmalarına hızlı bir şekilde başladık." diyen Baysal, şöyle devam etti:

"TOKİ konutlarının inşası, park ve bahçe yapımı ile sosyal alanların inşası için ciddi bir temizlik seferberliği yürütüldü. Neredeyse yeşil alan olmayan ilçemizin çeşitli bölgelerinde kardeş Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle 4 parkımızı hızlı bir şekilde bitirip, vatandaşımızın hizmetine sunduk. Bir parkımızın yapımı da devam ediyor. Nusaybin'in tarihi ve turistik yapısını göz önünde bulundurarak Mor Yakup Manastırı ve Tarihi Zeynel Abidin Camisi'nin bulunduğu 'İnanç Parkı'na DİKA ile aydınlatma ve üstyapı çalışmaları yaptık. Teröre destek anlayışından rahat nefes alabilen, kültürel ve sosyal belediyecilik anlayışına geçişi yansıtıyoruz."

- "50 yıllık su ve kanalizasyon sorunu çözüme kavuşturulacak"

Baysal, ilçenin ihmal edilen köklü sorunlarını çözümüne kavuşturmaya ağırlık verdiklerini anlatarak, altyapısı ve üstyapısı zarar gören Nusaybin'de Mardin Büyükşehir Belediyesi ve İLBANK'ın (İller Bankası) katkıları ile 250 kilometrelik alanda su altyapısını tamamen, 100 kilometrelik alanda da kanalizasyon altyapısını değiştirme çalışmalarının son hızıyla devam ettiğini dile getirdi.

Bu çalışmaların yaklaşık yüzde 80'inin tamamlandığını anlatan Baysal, ilçedeki 5 bin metreküplük su deposu yerine 15 bin metreküplük su deposu inşa edildiğini vurguladı.

"Yaklaşık 50 yıllık su ve kanalizasyon sorunu çözüme kavuşturulacak." ifadesini kullanan Baysal, şunları kaydetti:

"Demir yolunda ıslah çalışması başlatıldı. Nusaybin-Mardin karayolunda refüj, yaya ve bisiklet yolu ile peyzaj çalışması yapılıyor. Altyapı ve üstyapı çalışmalarının yanında sosyal projelere de ağırlık verdik. Terör örgütü propagandası yapmak için kullanılan tesisler artık vatandaşın hizmetine sunuldu. Toplumuzun bütün kesimlerine yönelik etkinlikler, tiyatro ve sinema gösterileri, hizmet içi eğitimler, mesleki beceri kursları düzenliyoruz. Özellikle farkındalık yaratmak adına engelli, kadın, çocuk ve gençlere yönelik çalışmalarımızı çok önemsiyoruz. İnsanımıza hizmet götürmesi gerekirken, terörü destekleyen, finansa eden her türlü mali ve insani kaynağı sağlamaya dönüşen belediye asli unsuruna döndü. Vatandaşımızın hizmetinde olan bir belediyecilik anlayışı getirdik."

- "Terör örgütünün bir şehre verdiği zararın en büyük örneği Nusaybin"

Baysal, ilçenin genç ve dinamik bir nüfus yapısını bulunduğuna işaret ederek, gençlerin hem spor hem de kültürel faaliyetlere yoğun ilgi gösterdiğini aktardı.

Bu sene 58 milyon liralık bütçeyle altyapı çalışmalarının yanında sosyal ve kültürel alanlarda da birçok projeyi halkın hizmetine sunduklarına işaret eden Baysal, bu doğrultuda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığından yoğun destek aldıklarını, bu desteklerin vatandaşa hizmete dönüştüğünü dile getirdi.

Baysal, Nusaybin'de vatandaşa hizmet götürmesi gereken belediyenin ne kadar kötüye kullanıldığının herkes tarafından bilindiğini vurgulayarak, "Terör örgütünün bir şehre verdiği zararın en büyük örneği Nusaybin. Belediyenin de bunu kurumsal, mali ve ideolojik anlamda desteklediğini görebilirsiniz." diye konuştu.

İlçenin 120 kilometrelik yol ağının sıcak asfalta kavuşacağını müjdeleyen Baysal, vatandaş odaklı, insanların rahat yaşayabileceği ve nefes alabileceği yeni çalışma ve projelerin yakın zamanda başlayacağını belirtti.

Baysal, ilçede her vatandaşın hizmete ulaşabilmesi için çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, kaderine terk edilen yollardan asfaltlanan yollara geçildiğini aktardı.

- "Eğitime katkı yapan bir anlayışa geçtik"

Baysal, belediye olarak ilçenin eğitimine de büyük katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, belediyede görevi devraldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarla sıkı iş birliği içinde olduklarını anlattı.

Yıllarca ihmal edilen, çöpleri toplanmayan, bahçeleri temizlenmeyen bir yapıdan, bahçeleri tek tek yıkanan, etrafı temizlenen, peyzaj çalışmaları yapılan bir okul dönemine geçildiğini ifade eden Baysal, okulların sürekli temizlendiğini, boya yapıldığını, ayrıca çocukların sık sık etkinliklere katılmasının sağlandığını sözlerine ekledi.