18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - Tunceli "Sonel"le kabuğunu kırıyor

TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - Tunceli "Sonel"le kabuğunu kırıyor - İçişleri Bakanlığı'nca Tunceli Valisi Tuncay Sonel'in belediye başkan vekili olarak görevlendirilmesinin ardından başlayan hizmet atağı artarak sürüyor.

7.12.2017 - 11:10
- Birçok projenin temelinin atıldığı kent adeta şantiyeye dönerken, vatandaş odaklı hizmetlerini sürdüren Tunceli Belediyesi, Türkiye'nin en temiz suyunu kentin hizmetine sunacak projeyi de hayata geçirdi - Tunceli Belediye Başkan Vekili Sonel: - "Biz belediyeyi aldıktan sonra ilk işimiz yöre insanımızın ve yöremizin temel ihtiyaçlarını belirlemek oldu" - "Göreve başladıktan sonra özellikle hem valiliğimizin kapısını hem de belediyemizin kapısını vatandaşlarımıza sonuna kadar açtık"

TUNCELİ (AA) - HAYDAR TOPRAKÇI - İçişleri Bakanlığı'nca Tunceli Belediyesine yapılan görevlendirmeyle başlayan hizmet atağı sonrası birçok projenin temelinin atıldığı kent adeta şantiyeye döndü.

Görevlendirme öncesi birçok sorunla boğuşan Tunceli halkı, Vali Tuncay Sonel'in KHK gereği belediye başkan vekili olarak göreve getirilmesiyle hizmetle tanıştı. Belediye hizmetlerinde büyük aksaklık yaşanan, toplu taşımadan yol yapımına, park ve bahçe çalışmalarından sulamaya kadar birçok hizmetin tam anlamıyla verilemediği kentte, Vali Sonel öncülüğündeki ekip Tuncelilere en kaliteli belediyecilik hizmetini vermek için kolları sıvadı.

Su kesintilerinin vatandaşları çileden çıkardığı kentte ilk iş olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı desteğiyle içme suyu projesi hazırlayan ekip, Türkiye'nin en kaliteli suyunun musluklardan akması için çalışma başlattı.

İçme suyu projesinin yanı sıra farklı alanlarda da hazırladığı projelerle ve yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Sonel, kısa sürede Tuncelilerin gönlünde taht kurdu.

Tunceli Belediye Başkan Vekili Sonel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte göreve geldiği andan itibaren vatandaş odaklı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Kendilerinden önce belediye bütçesinin yüzde 80'inin personel maaşına gittiğini anlatan Sonel, şöyle konuştu:

"Biz belediyeyi aldıktan sonra ilk işimiz, yöre insanımızın ve yöremizin temel ihtiyaçlarını belirlemek oldu. Bu kapsamda özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın ve Kalkınma Bakanlığımızın da katkılarını alarak belediyede küçük dokunuşlarla ve güzel projelerle kısa sürede hayata geçirilecek işlere giriştik. Örneğin kent merkezindeki Mameki Köprüsü ile Mavi Köprü arasında yıllardır konuşulan ve 80 bin metrekare yeşil alanı kapsayacak olan yürüyüş yolları, bisiklet yolları, vatandaşlarımızın çocuklarıyla hoşça vakit geçirebilecekleri alanlar yapıyoruz. Bu projeyi 8-9 ay içerisinde tamamlayarak yöre insanımızın kullanımına sunacağız. Diğer bir projemiz de Atatürk Mahallesi'nde Uzunçayır Baraj Gölü kıyısında, 5 bin 700 metre uzunluğunda kıyı düzenlemesi rekreasyon çalışması yapıyoruz. Orada da 64 bin metrekare yeşil alan olacak. Yani şu an Tunceli'de mevcut olan yeşil alanın bir yıl içerisinde 1,5 katından fazla bir yeşil alanı elde etmiş oluyoruz."

- Sularla çevrili kentte vatandaşlar artık temiz su içecek

Sonel, göreve geldiklerinde sık sık su kesintilerinin yaşandığını bildirerek, şehrin bir tarafından Munzur, diğer tarafından ise Pülümür çayının aktığını hatırlattı.

Ph değeri 8,45 olarak ölçümlenen, Türkiye'nin en kaliteli sularından "Munzur" suyunun yapılan çalışmayla vatandaşlarla buluşacağına değinen Sonel, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'mızın da katkısını alarak Tuncelimizin en kaliteli suyunu Ovacık gözelerinden buraya getireceğiz. Ovacık-Tunceli arası 80 kilometre, oradan buraya temiz ve içilebilir su getireceğiz. Proje ihalesi yapıldı ve işlemleri devam ediyor." diye konuştu.

Sonel, ölümlü trafik kazalarının sıkça yaşandığı Demiroluk virajının da onayını Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan aldıklarını ve kısa sürede bu bölgedeki çalışmaların tamamlanacağını bildirerek, şunları kaydetti:

"İnsan merkezli hizmet etme gayretindeyiz. Biz göreve başladıktan sonra özellikle hem valiliğimizin kapısını hem de belediyemizin kapısını vatandaşlarımıza sonuna kadar açtık. Kapıları açmakla da kalmayacağız. Yetimi, öksüzü, engeli olan vatandaşı, şehit ailesi, gazilerimizi, yaşlısı, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı ziyaret ediyoruz. Yani kimsesizlerin kimsesi olmayı düşünüyoruz. Bir de burada aşevimizi yeniliyoruz. Günlük 500 vatandaşımıza onları rencide etmeyecek şekilde sıcak yemeklerini evlerine götürmeye çalışacağız."

Tunceli'nin eğitim ve kültür seviyesi bakımından yüksek bir mertebede olduğuna işaret eden Sonel, şehri kültür kenti yapmak istediklerini bunun için de "Munzur Sokağı" adını verdikleri bir çalışmalarının olacağını dile getirdi.

Yapımı devam eden pek çok projenin en geç 2018 yılının yaz döneminde tamamlanacağının altını çizen Sonel, "Biz Anadolu'yuz Projesi" kapsamında 582 öğrenciyi Afyonkarahisar'a, Denizli'ye ve Aydın'a geziye gönderdiklerini kaydetti.

"Yani biz şunu söylüyoruz, biz halkla iç içe vatandaşımızla birlikte, biz fikriyle yöre insanımızın da dileklerini alarak, onları dinleyerek onlarla birlikte bu işi yapacağız." ifadesini kullanan Sonel, şöyle devam etti:

"Kent estetiği bakımından ilgili karayolları bölge müdürlüğüyle de görüştük ve şehir merkezindeki orta refüjler, şehrin giriş-çıkışları, köprülerin ışıklandırılması, cemevlerimizin bakımı, temizliği, ışıklandırılması, hatta kent merkezinden Ovacık istikametindeki karayolunda 7 kilometrelik Anafatma Ziyaretgahı'na kadar olan kısımda yolların genişletilmesi, oraya da yürüş yollarının yapılması için çalışıyoruz. Bizim Tunceli'miz aynı zamanda Alevi inanç merkezi. Munzur Çayı ve Pülümür Çayı bizim için çok önemli. Yöremiz ve yöre insanımız bizim için çok önemli. Biz yüce Rabbimin vermiş olduğu doğal güzellikleri, biraz da bizler dokunarak yöre halkımızın kullanımına sunmak istiyoruz.

Biz her hafta pazartesi günü arkadaşlarımızla beraber okul ziyaretleri yapıyoruz. Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi, velilerimizi ziyaret ediyoruz. Onların ihtiyaçlarını yerinde görüp ve kısa sürede karşılamaya çalışıyoruz. Tunceli merkez ve 7 ilçesinde ikamet edip başka illerde üniversitede okuyan öğrencilerimize de eğitim yardımı yapıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere tüm devlet erkanının maddi ve manevi desteklerini her zaman gördüklerini aktaran Sonel, kent halkının istediği yaşam standartlarını sunmaya çalıştıklarını kaydetti.

Şehrin tam anlamıyla şehirleşmeye başladığını belirten Sonel, "Yani sporundan kültürüne, eğitimine, turizmine kadar yöremizle, yöre insanımızla iç içe hep beraber, onların da istekleri doğrultusunda yıllardır konuşulan fakat hayal olan, bir türlü gerçekleştirilemeyen projeler birer birer hayata geçiriliyor, bitiyor ve yöre insanımızın kullanımına sunuluyor." ifadelerini kullandı.

- Tunceli kavşak nokta olacak

Sonel, güvenlik konusunda sıkıntıların yaşandığı Tunceli-Pülümür bağlantılı Erzincan karayolunda da önemli bir projenin hayata geçeceğinin müjdesini vererek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim şu an kahraman güvenlik güçlerimizce yapılan terörle mücadelede çok ciddi çalışmalarımız var. Ayrıca Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Başbakanımızın, İçişleri Bakanımızın, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığımızın katkılarıyla bizim bu güzergah yolumuz öncelikli yol kapsamına alındı. Yani yıllardır konuşulan yolun artık kısa sürede inşaatına başlanacak ve Doğu Karadeniz'i Tunceli'ye, Malatya'ya oradan da Diyarbakır'a bağlayacak. Bu yol da bu bölgenin kalkınması için çok önemli, şehrimiz için çok önemli. Bu konuda da bize destek veren tüm devlet büyüklerimize şükranlarımızı sunuyoruz."

Yol güzergahının yanı sıra, Tunceli-Nazımiye ilçesi oradan Dallıbahçe güzergahı ve Çemişgezek feribot iskelesinden Hozat-Pertek karayolu arasında kalan yerlerde de çalışma olduğunu anlatan Sonel, toplamda 137 kilometreyi bulacak projenin toplam maliyetinin 1 milyar lira olacağını söyledi.

Tunceli'nin terörle değil eğitimiyle, kültürüyle, Munzur'uyla, doğal güzellikleriyle, ters lalesiyle, Pülümür balıyla, Ulukale dutuyla, Ovacık sarımsağıyla, organik ürünleriyle ve misafirperver insanlarıyla anılmasını istediklerini kaydeden Sonel, "Tüm vatandaşlarımızı Tunceli'ye davet ediyoruz. Gelsinler bu güzel yöreyi, bu güzel coğrafyayı ve güzel insanları görsünler." ifadelerini kullandı.

- "Hedef bir yılda bin kişiye istihdam"

Sonel, valiliğe ve belediyeye gelen vatandaşların en büyük talebinin istihdam olduğuna değinerek, işsizliğin çözümü için çalışma başlattıklarını ve ilk projenin hayata geçirildiğini dile getirdi.

Sonel, OSB içerisinde iş adamlarının katkısıyla 400 kadının istihdam edildiği bir tekstil atölyesinin kısa süre önce açıldığına işaret ederek, "Birkaç iş adamımızla görüştük, hedefimiz bir yıl içerisinde istihdamda bu sayıyı bine çıkarmak. Çünkü OSB'de iş adamlarımıza da her türlü imkanı sağlıyoruz. Hatta orada açılacak iş yerlerinde çalışacak vatandaşlarımızın bir yıl boyunca öğlen yemeğini ve servisini biz belediye olarak karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı arkadaşlarımız Tunceli'ye gelsinler. Hem valilik olarak hem de belediye olarak onları biz sırtımızda taşırız, her türlü kolaylığı gösteririz." değerlendirmesinde bulundu.