29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Trabzon'da "Büyük Kudüs Yürüyüşü" düzenlendi

Trabzon'da "Büyük Kudüs Yürüyüşü" düzenlendi - Vali Yavuz: - "Bu millet İslam toplumunun uyanmasına vesile olmuştur.

16.12.2017 - 16:27
Mağdur ve mazlum milletlerin başvurduğu, sığındığı bir ülke olmuştur" - Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu: - "Kudüs, Filistin'in başşehridir ve Mescid-i Aksa ebediyen baki kalacaktır"

TRABZON (AA) - Trabzon'da "Büyük Kudüs Yürüyüşü" gerçekleştirildi.

Kudüs Platformu öncülüğünde Cumhuriyet Caddesi'nden başlayan yürüyüşe çok sayıda kişi katıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterenler, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Sık sık tekbir getiren gruptakiler, "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Kudüs İslamındır", "Çocuklar uyurken susulur, ölürken susulmaz", "Mazlumların çığlıkları vicdanınızda son bulsun" yazılı afiş ve pankartlar taşıdı.

Atatürk Alanı'ndaki 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı'nda sona eren yürüyüşün ardından miting organize edildi.

Şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın seslendirilmesi ile başlayan programda, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı marşlar seslendirdi.

Kur'an-ı Kerim okunan mitingde "Kudüs" temalı sinevizyon gösterildi ve çocuklar tarafından şiirler okundu.

- "Kudüs, İslam dünyasının başkentidir"

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, burada yaptığı konuşmada, Kudüs'ün dünya ve insanlık meselesi haline geldiğini söyledi.

Dünyada çok büyük bir projenin uygulamaya geçirildiğini belirten Yavuz, "Arap Baharı ile başlayan ve Ortadoğu coğrafyasını allak bullak etmeyi hedefleyen, nihayetinde İslam dünyasını hedef alarak din çatışmasını hedefleyen büyük bir proje adım adım uygulanmaktadır. Bunlardan belki de en dokunaklısı ve bütün sinir uçlarını harekete geçirecek olan karar, maalesef ABD Başkanı tarafından saçma sapan ve hiçbir hüküm ihtiva etmeyecek şekilde deklare edilmiştir." dedi.

Yavuz, bu açıklamanın İslam dünyasının uyanmasına yol açtığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Dünya lideri olan Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bütün İslam ülkeleri bir araya gelerek deklarasyonunu ortaya koymuş ve denilmiştir ki 'Kudüs Filistin'in başkentidir.' Kudüs, İslam dünyasının başkentidir biz bundan başkasını kabul etmeyiz. İslam coğrafyasında ve yine her konuda lider olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve Müslüman Türk milletinin öncülüğünde bu meselede Allah'ın izniyle hallolacaktır."

Türkiye üzerinde yıllardır oyunlar oynandığına dikkati çeken Yavuz, şunları söyledi:

"Yıllardan beri terörle mücadele ediyoruz. Kardeşi kardeşe vurdurdular, 'sağ sol' dediler, 'bölücü terör' dediler... En sonunda en sinsi olanı, en kahpe olanı yaptılar. Manevi duygularımızı istismar ederek insanlarımızın en hassas duygularını kullanmak suretiyle FETÖ denilen o kahpe örgütü bizim başımıza bela ettiler. 15 Temmuz'da son perdeyi oynamak için çıktılar ancak şunu hesap edemediler, bu milletin birlik ve beraberliği öyle bir anda ortaya çıkar ki bütün kahpeler, bütün hesap sahipleri yerle yeksan olur. Biz 15 Temmuz'da ve sonrasında bunu gösterdik."

Yavuz, Türkiye'nin her alanda büyük bir mücadelenin içinde olduğuna işaret ederek "Allah'ın izniyle, 80 milyon nüfusumuzla dünyaya artık diyoruz ki 'Artık bize rol biçemezsiniz, biz oyun kuruyoruz artık, biz rol biçiyoruz.' Biz ayrık otlarımızı temizliyoruz. Artık bize hesap yapanlar aklını başına alsın. Bu millet İslam toplumunun uyanmasına vesile olmuştur. Mağdur ve mazlum milletlerin başvurduğu, sığındığı bir ülke olmuştur." diye konuştu.

- "Kudüs bizim için manevi ve milli bir meseledir"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Trabzon'un bugün bütün dünyaya haykırarak "Kudüs Filistin'in başşehridir ve Mescid-i Aksa ebediyen baki kalacaktır." mesajını verdiğini söyledi.

Gümrükçüoğlu, "Size ne Kudüs'ten?" diyenler olduğunu dile getirerek, "Bunu söyleyen zalimlere sesleniyoruz, Kudüs, bizim için imani meseledir. Miraç hediyemiz, Mescid-i Aksa ve etrafı mübarek kılınan topraklardır. Kudüs bizim için manevi ve milli bir meseledir." dedi.

Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu unutmayacaklarını ve yaşatacaklarını dile getiren Gümrükçüoğlu, Filistinlilere şöyle seslendi:

"Ey yürekleri dağlar kadar azimli ve kayalar kadar sağlam imanlı kardeşlerimiz, zulüm baki olmaz, ebedi olmaz. Zalimler mutlaka diz çökecektir. O kafirler çatlasa da İslam galip gelecek ve Allah nurunu tamamlayacaktır. Kafirlerin dağları yerinden oynatacak tankları, topları tüfekleri olsa da biliyoruz ki Allah'ın dediği olacaktır. Dayanın mücahitler, Allah bizimledir ve zafer inananlarındır."

Program, Kudüs Platformu'nın bildirisinin Türkçe, Arapça ve İngilizce okunmasının ardından tamamlandı.