29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

TTK kurtarma ekibine Rusya'dan "Özel Ödül"

TTK kurtarma ekibine Rusya'dan "Özel Ödül" - Rusya'da düzenlenen "Uluslararası Maden Kurtarma Yarışması-IMRC 2018"e katılan TTK tahlisiye ekibi "Özel Ödül"ün sahibi oldu - TTK İş Sağlığı, Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Faik Ahmet Sarıalioğlu: - "Yarışmaya katılan ülkeler arasında bizim de bayrağımızın vitrinde yer alması bizi gururlandırdı.

2.10.2018 - 12:57
Bu, çalışmalarımızda moral kaynağı olacak"

ZONGULDAK (AA) - Rusya'nın Ekaterinburg kentinde düzenlenen "Uluslararası Maden Kurtarma Yarışması-IMRC 2018"e katılan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibi, "Özel Ödül"ü almaya hak kazandı.

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu nezaretinde, TTK İş Sağlığı, Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Faik Ahmet Sarıalioğlu'nun liderliğinde 12 uzman tahlisiyeciyle yarışmaya katılan ekip, "yer altı kurtarma" ve "cihaz bakım" kategorilerinde "Özel Ödül"e layık görüldü.

Sarıalioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yılda bir gerçekleştirilen yarışmaya kurum olarak katıldıklarını söyledi.

Yarışmaya katılmanın kendileri için çok önemli olduğunu belirten Sarıalioğlu, "Yarışmaya katılan ülkeler arasında bizim de bayrağımızın vitrinde yer alması bizi gururlandırdı. Ekip özellikle cihaz dalında gayret ve başarılarından dolayı 'Özel Ödül'e layık görüldü. Bu, çalışmalarımızda moral kaynağı olacak. Bu ve buna benzer organizasyonlara katılmak hedeflerimiz arasında." diye konuştu.

Yarışmaya, Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Kanada, Avustralya, Polonya, Hindistan, Kazakistan, Çin, Kolombiya, Slovenya ve Zambiya'dan 25 ekip katıldı.

- Dünya birincisi olmuşlardı

TTK tahlisiye ekibindeki madenciler, Polonya'da 6-12 Eylül 2014'te düzenlenen "9. Uluslararası Maden Kurtarma" yarışmasında birinci olmuş, yarışmaya TTK'dan 13 kişilik ekibin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, Kanada, Polonya, Vietnam, Çin, Rusya, Slovakya, Romanya, Kolombiya, Kazakistan ve Hindistan'dan 23 ekip katılmıştı.

Yarışmada, TTK tahlisiye ekibi, "cihaz bakım, onarım" ve "gaz ölçüm cihazları" dalında dünya birincisi olmuştu.

Bir Alman firmasının destekleriyle 1938'de TTK İş Sağlığı, Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan ve şu anda farklı yerlerde 650 kişilik ekibe sahip Merkez Tahlisiye İstasyonu, kurtarma, ocak yangını, enkaza girme ve gazla mücadele konularındaki uzmanlığı dolayısıyla Türkiye'deki çok sayıda kamu ve özel maden işletmesine eğitim ve kurtarma hizmeti veriyor.

En az 2 yıl yer altında çalışan, soğukkanlı ve tahammül kabiliyetine sahip, her türlü gazlı ortamın oluşturulduğu sun'i ocakta zorlu eğitimlerden geçirilen tahlisiyeciler, kaza ve doğal afet gibi işçilerin kurtarılması ve vatandaşların kurtarılma çalışmalarında büyük görevler üstleniyor.