28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Tunceli'de Hazreti Ali doğum gününde anıldı

Tunceli'de Hazreti Ali doğum gününde anıldı - Vali ve Belediye Başkan Vekili Kaymak: - "Tunceli'de Alevilik laf olarak kalmış.

21.03.2017 - 22:56
Yani kültür olarak sönmek üzere. Cemevine gidiyoruz sadece yaşlı amcalarımız sağ olsunlar, teyzelerimiz geliyor. Gençlerimiz Alevilikten uzaklaşıyorlar"

TUNCELİ (AA) - Tunceli'de Hazreti Ali'nin doğum günü dolayısıyla program düzenlendi.

İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda belediye tarafından düzenlenen program, Alevi bir dedenin birlik duası ile başladı.

Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Kaymak, programda yaptığı konuşmada, Nevruz'un aynı zamanda Hazreti Ali'nin doğum günü olduğunu hatırlattı.

Hazreti Ali'yi hatırlamak ve tanımak için anma programı düzenlediklerini belirten Kaymak, "Dışarıda yaşayan Alevilerin yüzde 50'sinin Tunceli'yle bağlantısı var. O manada Alevilik çalışmaları yapılırken Tunceli önemli bir merkez, önemli bir nokta ve buradan başlanılması lazım. Bana göre de Alevilikle ilgili çalışmaların temelinde de Alevi öğretisi dediğimiz Aleviliğin temeli Hazreti Ali efendimizden kaynaklı. Önce Hazreti Ali efendimizi, Hazreti Hasan ve Hüseyin efendilerimizi tanımalı, sevmeli, onları hakkıyla idrak etmeliyiz." diye konuştu.

Kaymak, Tunceli'nin Alevilik için önemli bir merkez olduğunu kaydederek, şunları dile getirdi:

"Valiliğim sırasında görebildiğim kadarıyla aslında Tunceli'de, belki dışarıda bunu daha farklı görebiliriz. Tunceli'de Alevilik laf olarak kalmış. Yani kültür olarak sönmek üzere. Cemevine gidiyoruz sadece yaşlı amcalarımız, teyzelerimiz geliyor. Gençlerimiz Alevilikten uzaklaşıyorlar. Biz bir Sünni olarak daha önceki konuşmalarımızda şunu söyledik. Biz sizleri asimile etmek niyetinde değiliz. Sizleri Sünnileştirmeye de çalışmıyoruz. Sizler öncelikle gerçek manada Alevi olarak kalın. Alevi kimdir? Ali'yi sevendir. Ali'yi sevmek içinde Ali'yi tanımak lazım."

Konuşmaların ardından program, Alevi dedelerinin Alevi deyişlerini okumaları ve semah dönülmesi ile devam etti.

Programda, moderatörlüğünü Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek'in yaptığı "İnançsal ve Tarihsel Boyutlarıyla Hazreti Ali ve Alevilik" konulu panel düzenlendi.

Panelde, Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, Bartın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Hasan Hüseyin Güneş ve Alevi dedesi Ahmet Uğurlu, Alevilik hakkında konuşmalar yaptı.

Sanatçı Muharrem Temiz'in müzik dinletisi ile devam edilen program, Kaymak'ın katılımcılara Hazreti Ali'nin kılıcı olan Zülfikar'ın replikasını ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay'a HUBYAR Ocağına ait kökleri Tunceli'ye dayanan "şekeri" armağan etmesi ile sona erdi.

Programa, Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Salih Karataş, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, kurum müdürleri, vatandaşlar ve Alevi dedeleri katıldı.