29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Tunceli'de "Hızır Kültür Günü" etkinliği

Tunceli'de "Hızır Kültür Günü" etkinliği - Tunceli'de hızır ayı dolayısıyla "Hızır Kültür Günü" etkinliği düzenlendi - Vali Kaymak: - "İlinizin Valisi olarak şunu diyorum ki benim adım Osman ama Alevileri çok seviyorum.

15.02.2017 - 21:39
Aleviler benim kardeşim. Bu ilde görev yaparken bir Alevi kardeşimin bir sıkıntısını da giderebilmenin gayreti içerisindeyim"

TUNCELİ (AA) - Tunceli Belediyesi, Alevi-Bektaşi inancında önemli bir yere sahip olan hızır ayı ve orucu sebebiyle "Hızır Kültür Günü" etkinliği düzenledi.

Tunceli İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Programda, Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı ve Tunceli Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, birlik ve beraberlik duası etti.

Etkinlikte konuşan Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Kaymak, hızır ayında Alevilerin inançları gereği oruç tutuğunu ve niyazlarda bulunduğunu söyledi.

Hızır ayının hayırlara vesile olması dilediğinde bulunan Vali Kaymak, "Allah bugünlerin hürmetine öncelikle Tunceli'mize sonra ülkemize, milletimize birlik ve beraberlik, kardeşlik, huzur versin diye dua ediyorum. Yine ilinizin Valisi olarak şunu diyorum ki benim adım Osman ama Alevileri çok seviyorum. Aleviler benim kardeşim. Bu ilde görev yaparken bir Alevi kardeşimin bir sıkıntısını da giderebilmenin gayreti içerisindeyim." dedi.

Kaymak, İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli Belediye Başkan Vekili görevinin de kendisine verildiğini anımsattı. "Eski günler olsaydı OHAL valisi, elindeki bir sürü yetkisiyle insanları ezmek, eziyet etmek akla gelebilirdi." diyen Kaymak, şöyle konuştu:

"Ama biz bunları aklımızın kenarından bile geçirmiyoruz. Tek gayemiz Tunceli Valiliği ve Tunceli Belediyesi olarak güçlerimizi birleştirerek Tunceli'deki canların daha mutlu ve huzurlu olması, onların kendileri için, çocukları için, Tunceli için kurdukları hayallere, güzel günler için çalışmaya, hizmet etmeye çalışıyoruz. Tunceli'nin artık Türkiye'nin gündeminde terörle anılan bir kent olmasını istemiyoruz. Tunceli halkı gerçek manada Türkmen Alevisi olan, inancına bağlı insanlar. Alevi inancı olarak sevgiyi, saygıyı, kardeşliği öne çıkaran insanlar. Ama maalesef PKK denen terör örgütü bu insanlarımızı baskılamış, onları korkutuyor, korku dağları her tarafı sarmış. Esnafından, tüccarına, sivil toplumuna, sendikasına herkesi baskılamış ve insanlar özgür iradeleriyle, gerçek kendi iradeleriyle bir tavır alamıyorlar. O manada ben Tunceli halkının bir baskı altında olduğuna inanıyorum. İnşallah bizim bütün mücadelemiz öncelikle sizlerin üzerindeki bu baskıyı kaldırmak."

Programda, 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Kurtman Ersanlı ve Doç. Dr. İbrahim Gül de Alevilik, Hızır inancı ve hızır ayı konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Sanatçı Cengiz Özkan'ın müzik dinletisiyle sona eren programa, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Vali Yardımcısı ve Belediye Başkan Yardımcısı Vekili Hasan Çiçek, İl Jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, bazı siyasi parti il başkanları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.