29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Türk ekonomisine katkı vermeye hazırlanıyorlar

Türk ekonomisine katkı vermeye hazırlanıyorlar - Ülkelerindeki iş savaşın ardından Mersin'e sığınan Suriyelilerden iş hayatına atılabilme potansiyeli olan 30'u, Habibat Derneği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin hayata geçirdiği proje kapsamında girişimcilik eğitimi aldı - Eğitimlerini başarıyla tamamlayan Suriyeliler, iş fikirlerini hayata geçirip ekonomiye katkı sağlar hale gelmek için sabırsızlanıyor - Gıda girişimciliği kursuna katılan Tagva: - "Türk damak tadına hitap edecek tatlılar üretmek istiyorum.

19.10.2017 - 11:27
Bu projenin gerçekleşmesini bekliyorum. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz" - Ziraat mühendisi Esjad: - "Şirket kurup Türkiye ekonomisini geliştiren projeler yapacağız. Beraber gelişmeyi istiyoruz"

MERSİN (AA) - SERKAN AVCI - Ülkelerindeki iç savaştan kaçtıktan sonra Mersin'e sığınarak yeni bir hayata başlayan 30 Suriyeli, Habibat Derneği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) yürüttüğü proje kapsamında aldıkları girişimcilik eğitimini başarıyla tamamladı. Suriyeli sığınmacılar, iş fikirlerini hayata geçirmek için sabırsızlanıyor.

Habibat Derneği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Suriyeli sığınmacılarla ortak bir gelecek için hayata geçirdiği İMECE Programı'na katılan Mersin'deki sığınmacılar girişimcilik eğitimlerini tamamladı.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle evlerini ve iş yerlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılar, program kapsamında Türkçe, İngilizce ve Arapça bilen eğitmenlerden Türk ekonomisi ve ticaretiyle ilgili bilgi aldı, yeni iş fikirleri üretti.

Çalışma izinleri olup iş kurmayı arzulayan yüksek potansiyelli Suriyeliler, girişimcilik eğitimlerinde ürettikleri yeni iş fikirlerini hayata geçirmek için plan yapmaya başladı.

Gıda girişimciliği kursuna katılan 48 yaşındaki Suriyeli Muhammed Tagva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki savaşın ardından Mersin'e gelerek yeni bir hayata adım attıklarını söyledi. Tagva, eşinin tatlıcı açma fikri olduğunu anlatarak şöyle devam etti:

"Eşim tatlı yapımında çok becerikli. Benim de tatlı sektörü üzerine fikrim var. Bu projemi geliştirmek için çalışmalarıma devam ediyorum. İnşallah projeyi geliştirip ailemle burada geçimime devam ederim. Türk toplumuna bize verdikleri imkanlar için çok teşekkür ederim. Yapmak istediğim tatlılar, toplumun tüm sınıflarına hitap edecek, makul fiyatlarda olacak. Türk damak tadına hitap edecek tatlılar üretmek istiyorum. Bu projenin gerçekleşmesini bekliyorum. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz."

- "Beraber gelişmeyi istiyoruz"

Suriyeli ziraat mühendisi 34 yaşındaki Muahmed Esjad da yaklaşık 3 yıl önce Mersin'de yaşamaya başladığını aktardı.

Esjad, ülkesindeki savaş nedeniyle mesleğini yapamadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Türkiye'ye geldim, eğitim aldım. Şu an dil öğrenmeye çalışıyorum. Ticari hayata atılmak için girişimcilik eğitimlerine katıldım. Türkiye pazarına girerek, burada öğrendiklerimizle kendimizi ve işimizi ilerletmeye çalışıyoruz. Şimdilik bir şirketim yok ancak bahçe tasarımı ve dekoru konusunda fikirlerim var. Ekonomik ve yasal anlamda kendimi hazırlayıp bir şirket kuracağım. Bu eğitimde fikirlerimiz geliştirip, projelerin nasıl başlatıldığını öğrendik. Türk devletine ve halkına misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Biz bu ülkenin bir parçasıyız. Şirket kurup Türkiye ekonomisini geliştiren projeler yapacağız. Beraber gelişmeyi istiyoruz."

- "Türkiye bize fikirlerimizi ve hayallerimizi gerçekleştirme imkanı sağladı"

Halep'ten Mersin'e gelen Marva Razzouk ise Suriye'de ilaç ve gıda sektöründe insan kaynakları alanında çalıştığını dile getirdi.

Razzouk, girişimcilik eğitiminde aldığı dersler sonrası ufkunun geliştiğine işaret ederek "Girişimcilik derslerinde bir ticari proje yapabileceğimize inandık. Türkiye bize fikirlerimizi ve hayallerimizi gerçekleştirme imkanı sağladı." dedi.

Suriyeli 27 yaşındaki Ajmed Reslan da Türkiye'de savaş psikolojinden çıkarak sosyal yaşama uyum sağladığını söyledi.

Reslan, girişimcilik derslerinde aldığı eğitimin kendisine katkı sağlayacağına inandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Şu anda ailemle beraberim. Ben çalışmıyorum ama babam Kuveyt'te çalışarak masraflarımızı karşılıyor. Ben burada İngilizce ve Türkçe öğrenmek için kurslara gidiyorum. Arkadaşlarım sayesinde bu eğitime başladım. Gıda paketleme ve tasarım üzerine bir merakım var. Onu geliştirip, farklı fikirler alabilmek için bu eğitime katıldım. Kendi projelerimizi geliştirmek için bilgiler verdiler bize."