29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler altın çağını yaşıyor"

"Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler altın çağını yaşıyor" - Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin: - "Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler altın çağını yaşamakta.

26.04.2018 - 13:46
Bunu çok iyi değerlendirmek zorundayız" - Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov: - "Rusya ve Türkiye'nin birlikte olduğu yerde mutlaka başarı ortaya çıkacaktır. Rusya ve Türkiye'nin birlikte olması, işbirliğini geliştirmesi gerekiyor. Bu gerçekten çok önemli"

ANTALYA (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin altın çağını yaşadığını belirterek, "Bunu çok iyi değerlendirmek zorundayız." dedi.

Metin, Belek Turizm Merkezi'nde bir otelde düzenlenen "Antalya Zirvesi: Yükselen Avrasya'da Türkiye-Rusya İlişkilerinin Geleceği Konferansı"nda, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin, tarihsel, kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal temel üzerinde yüzyıllara dayandığını söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin artık iş birliğine dönüştüğünü aktaran Metin, savunma sanayi, havacılık ve enerji sektörlerinin, iş birliğinde çok önemli yer tuttuğunu dile getirdi.

Türkiye ve Rusya'nın dış ticaretteki hedefinin kısa vadede 100 milyar dolar olarak belirlendiğini hatırlatan Metin, şu andaki 22,5 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yeterli olmadığını bildirdi.

İki ülke dış ticaret hacminde Türkiye aleyhine bir dengesizlik olduğunu, ancak dış ticaret profilini teşkil eden sektörlere bakıldığında dış ticaretin her iki ülke ekonomisine etkisi bakımından dengede gittiğini anlatan Metin, şöyle konuştu:

"Bugün hem Rusya'nın Türkiye'deki yatırımları hem de Türkiye'nin Rusya'daki yatırımları karşılıklı olarak 10'ar milyar doları aştı. Türk müteahhitlik sektörü dünyada ikinci sırada biliyorsunuz. Dünyada bugüne kadar 350 milyar dolarlık bir hacmi gerçekleştirmiş müteahhitlik sektörümüz var. Müteahhitlik sektörünün bugünlere ulaşmasında lokomotif ülke Rusya'dır. Türk müteahhitlik sektörünün, şu anda Rusya'da bin 500 projenin toplam değeri yaklaşık 70 milyar dolardır. Yaşadığımız o talihsiz olaylardan sonra kısa zamanda toparlandık. 2018'in ilk üç ayına baktığımızda ticaret hacmimizin yüzde 66 arttığını görüyoruz. Ticaret hacminde, bu trendle giderse yıl sonunu 30 milyar dolarla kapatma hiç de uzak değil. Son dönemde enerji başta olmak üzere turizm, savunma ve diğer yatırımlarda çok sıkı bir iş birliğimiz var. Bu iş birliğimiz artarak devam edecek. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler altın çağını yaşamakta. Bunu çok iyi değerlendirmek zorundayız. Bölgemiz barışı, dünya barışına hizmet edecek ilişkilerin skalasını daha geniş tutmalıyız. Son dönemde ABD ve AB tarafından Rusya'ya uygulanan ambargolar karşısında Türkiye'nin duruşu ve Rusya'nın yanında yer aldığını ifade etmek isterim."

- Rus Bakan Yardımcısı Bocharov

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Oleg Bocharov da Eurasia Airshow için geldiği Antalya'da Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile uçak sanayi konusunu değerlendirdiklerini söyledi.

Rus mühendisleri tarafından geliştirilen ve şu anda proje aşamasında bulunan yolcu uçağı konusunda bilgi veren Bocharov, uçaktaki tüm detayların ve hızın teknolojinin uç noktaları olduğunu, en modern teknolojiyle tasarlandığını ifade etti.

Uçağın seri üretimine 2020 yılında başlamayı planladıklarını aktaran Bocharov, eşi benzeri olmayan, hafif, dikey olarak kalkabilen, zor havalimanlarına inebilen, bölgeler arası uçabilen bir uçak tasarlandığını dile getirdi.

Bütün uluslararası şirketlerin söz konusu uçakla ilgili iş birliği yapmak istediklerini belirten Bocharov, "Bu uçak için geliştirdiğimiz özel teknolojiler var. Ses ötesi yolcu uçakları bizim en yakın hedeflerimizden birisi. Şu anda hedefimiz bir gün içinde kıtalar arasında uçuşlar gerçekleştirmektir. İş dünyası için bu çok önemli. Sabah Moskova'dan kalkın New York'ta bir toplantıya katılıp geri dönülebilecektir." diye konuştu.

Bocharov, Türk şirketlerinin de uçak sanayinde büyük olanaklar sunduğunu, Ortadoğu pazarının merkezinin Türkiye olabileceğini sözlerine ekledi.

- Rus Büyükelçi

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, konferansın Antalya'da yapılmasının önemli olduğunusöyledi.

Rusların en çok tercih ettiği tatil destinasyonunun Antalya olduğuna dikkati çeken Yerhov, on binlerce Rus'un Antalya'da ikamet ettiğini dile getirdi.

Rusya ve Türkiye'nin doğru yolda olduğunu ifade eden Yerhov, "Yaşadığımız zamanlar kolay zamanlar değil, ama aynı zamanda çok ilginç zamanlar. Çok ilginç bir dönemdeyiz. Jeopolitik sistemimiz kökten değişiyor, eski bağlantılar yıkılıyor, yeni bağlantılar ortaya çıkıyor. Uluslararası arenada Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler çok özel bir yer alıyor. Rusya ve Türkiye'nin birlikte olduğu yerde mutlaka başarı ortaya çıkacaktır. Rusya ve Türkiye'nin birlikte olması, iş birliğini geliştirmesi gerekiyor. Bu gerçekten çok önemli." diye konuştu.

Türk-Rus Toplumsal Forumu Eşbaşkanı Ahmet Berat Çonkar, ilişkilerin gelişmesi, ticaret hacminin hak ettiği noktaya ulaşabilmesi, Türkiye'den Rusya'ya turizmin canlanabilmesi için vizelerin ivedilikle kalkması gerektiğini bildirdi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise alt yapısıyla, üst yapısıyla, vizyon projeleriyle Antalya'nın dünyanın en önemli marka şehirlerinden biri haline geldiğini belirtti.

Geçen yıl Antalya'ya yabancı turistin yüzde 38'inin Rusya'dan geldiğine işaret eden Türel, iki ülke ilişkilerinin çok daha ileriye gitmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Türel, "Gerginlik sürecinde bile Antalya'da Türk-Rus ilişkilerinin son derece güçlü olduğu birçok kesim tarafından dile getirildi. Bu da geçici kırılmaların sürekli küskünlüğe dönüşmeyeceğinin en güzel göstergesi oldu." dedi.