16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

"Türkiye yabancı yatırım çekmeye devam ediyor"

"Türkiye yabancı yatırım çekmeye devam ediyor" - ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Ünlü: - "Türkiye hala yatırım çekmeye devam ediyor.

23.02.2017 - 14:29
Sadece Türkiye'de yatırımcı tipi değişti. Son 3 yıldaki 4 seçim ve darbe girişimi, ekonomik açıdan öngörülürlüğü zorlaştırdı ama uzun vadeli düşünen yatırımcılar yatırım yapmaya başladı, kısa vadeli düşünen yatırımcılar geri çekildi" - ""Devletin elinde çok verimli, kullanamadığı çok miktarda varlık var. Yönetmek üzere şeffaf ve hesap verilebilir bir kadro oluşturulması kaydıyla bu varlıkların verimli yönetilmesi memleketin büyümesine kesinlikle katkıda bulunacaktır"

İSTANBUL (AA) - ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Levent Ünlü, "Türkiye hala yabancı yatırım çekmeye devam ediyor. Sadece Türkiye'de yatırımcı tipi değişti. Son 3 yıldaki 4 seçim ve darbe girişimi, ekonomik açıdan öngörülürlüğü zorlaştırdı ama uzun vadeli düşünen yatırımcılar yatırım yapmaya başladı, kısa vadeli düşünen yatırımcılar geri çekildi." dedi.

Ünlü, yatırım bankacılığı ve varlık yönetim grubu ÜNLÜ & Co'nun müşterilerine finansal yatırımlar alanındaki tüm ihtiyaçlarını bir bütün olarak değerlendirerek, kişiye özel analizlerle bireysel çözümler sunmak amacıyla geliştirdiği yeni hizmeti "DAHA"yı düzenlenen basın toplantısında tanıttı.

Bireysel çözüm geliştirerek ve geniş fon yelpazesini kullanarak yatırımcının varlık değerlerini artıracak, mevcut piyasada işleyen sistemlere alternatif bir hizmet geliştirdiklerini vurgulayan Ünlü, "Yüksek getiri hedefi, yüksek teknoloji ve yüksek hizmet kalitesi ile yatırımcıya her zaman avantajlı çözümler sunacağız. Amacımız, faaliyet verdiğimiz tüm alanlarda olduğu gibi burada da butik hizmet anlayışını nitelikli bireysel yatırımcıya hissettirmek ve zamanı kazanca dönüştürmek. Bunun için sunduğumuz farklı alternatiflerdeki yapılandırılmış borçlanma araçları ile piyasanın derinleşmesine katkıda bulunmayı ve bireysel yatırımcılara yeni seçenekler yaratarak istikrarlı iyi getiriler elde etme imkanı sağlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Ünlü, ayrıca nitelikli bireysel yatırımcıların finansal gelişmeleri, öngörüleri ve ekonomiye yön veren haberleri kolay ve hızlı bir şekilde takip edebilmeleri için YouTube'da "The Club" platformunu kurduklarını belirterek, ilerleyen günlerde The Club üyelerine yönelik mobil uygulama ve online kanal aracılığıyla bilgilendirme platformunu hayata geçireceklerini bildirdi.

Türkiye'de tasarruf oranlarının diğer ülkelere oranla düşük olduğunu vurgulayan Ünlü, yatırım şirketlerinin toplumu tasarrufa teşvik etmesi gerektiğini belirterek, "Bizim hedefimiz önümüzdeki 20 yıllık süreçte "DAHA" ile tasarrufu etme bilincini toplumda yaygın hale getirmek. Ülkedeki tasarruf oranını arttırmayı hedefliyoruz. Yönettiğimiz varlıkların, önümüzdeki 2 yılda 5 milyar TL olmasını hedefliyoruz. Şu anda toplam yönettiğimiz varlıklar 1 milyar doların üzerinde" dedi.

Ünlü, Türkiye'de tasarrufların büyük bir kısmının bankalarda mevduat olarak bulunduğunu, halkın korumacı davranarak pek risk almak istemediğini, riskli yatırımlara yönelmenin zaman alacağını ifade etti.


- "Varlıkların verimli yönetilmesi, memleketin büyümesine kesinlikle katkıda bulunacaktır"


Mahmut Levent Ünlü, tanıtım konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken 2016 performanslarına ilişkin, geçen sene şirket alım-satımları açısından zor bir yıl olmasına rağmen, 1 milyar doların üzerinde 4 tane büyük işleme aracılık ettiklerini söyledi.

2015 senesinin 17 milyar dolarla, son 10 yılda doğrudan en çok yabancı sermaye giren yıl olduğunu bildiren Ünlü, 2016 yılında doğrudan yatırımların 10 milyar dolar olduğunu ve Türkiye'ye yatırımın yabancılar tarafından devam ettiğini ifade etti.

Ünlü, "Türkiye hala yatırım çekmeye devam ediyor. Elimizdeki veriler onu gösteriyor. Sadece Türkiye'de yatırımcı tipi değişti biraz. Son 3 yıldaki 4 seçim ve darbe girişimi, ekonomik açıdan öngörülürlüğü zorlaştırdı ama uzun vadeli düşünen yatırımcılar yatırım yapmaya başladı, kısa vadeli düşünen yatırımcılar geri çekildi." dedi.

İran'daki faaliyetlerinin de devam ettiğini bildiren Ünlü, İran'da bir tane satın alma işleri olduğunu, ayrıca İran piyasasına Avrupa piyasasından ciddi yatırımların başladığını dile getirdi.

Ünlü, "Türkiye'deki mali piyasaları, yurt içindeki olaylardan daha fazla yurt dışındaki piyasalardaki hareketler etkiler. Biz dünya piyasalarına tam entegreyiz. Son dönemde doların düşme sebeplerinden bir tanesi Trump'ın politikaları neticesi, ABD artık kuvvetli dolar istemeyecek ve Trump, ABD'yi zayıf dolarla daha rekabetçi hale getirmek isteyecek." dedi.

Ünlü, Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin ise, fonun yönetimi ile ilgili stratejilerin henüz belli olmadığı için piyasaya etkisini konuşmak için erken olduğunu belirterek, "Devletin elinde çok verimli, kullanamadığı çok miktarda varlık var. Yönetmek üzere şeffaf ve hesap verilebilir bir kadro oluşturması kaydıyla bu varlıkların verimli yönetilmesi memleketin büyümesine kesinlikle katkıda bulunacaktır. Konsept olarak yanlış bir şey değil. Faydalı olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Darbe girişimden sonra 70'e yakın yabancı yatırımcıyı yurt dışında ziyaret ettiğini bildiren Ünlü, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarının ucuz olduğunu, orta ve uzun vadede yatırım yapılabileceğini ama alım zamanını doğru tespit etmek gerektiğini söylediğini aktardı.

Ünlü, şunları kaydetti:

"Bu sene direkt yabancı yatırımın 2015 seviyelerini bile zorlayabileceğini düşünüyorum. Darbe girişiminin olduğu yıl bile 10 milyar dolar oldu. Politik söylem ön plana çıkıyor. Ekonomik verileri sağlıklı değerlendiremiyoruz. Eskiden finansal yatırımcılar yatırım yaparken şimdi uzun vadeli sektörel yatırımcılar gelmeye başladı. Bu sayede toplam yatırım düşmedi. Sektörlerindeki dünya devleri yatırım yapıyor. Çünkü 20 yıllık bakıyorlar."