29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Türkiye'de fındık üretimi "örnek bahçe"yle artacak

Türkiye'de fındık üretimi "örnek bahçe"yle artacak - Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziver Kahraman: - "Çok kazanmak istiyorsak çok satmak zorundayız.

2.10.2018 - 11:44
Çok satmak için de daha fazla ve kaliteli üretmek zorundayız"

ORDU (AA) - Ordu'da tek dal dikim sistemleri kullanılarak oluşturulan örnek fındık bahçelerinde dekar başına verimin ortalama 300-350 kilograma çıkarılması hedefleniyor.

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesindeki bazı öğretim üyelerinin katılımıyla Altınordu ilçesinde 5 dönüm arazide oluşturulan örnek fındık bahçesinde incelemelerde bulundu.

Kahraman, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uyguladığımız projenin en önemli çıktılarından biri bu bahçedir. Biz, bu bahçede fındık üretimini geleneksel üretim alışkanlığından kurtarmanın mümkün olduğunu göstereceğiz." dedi.

Fındık üretiminde endüstriyel ve modern yöntemlerin tamamı oluşturulan örnek bahçelerde uygulama imkanı yaratacaklarının altını çizen Kahraman, teraslama yöntemi ve tek dal usulüyle oluşturulan bahçelerde fındık veriminin ciddi oranda artacağına dikkati çekti.

Bölgedeki üreticilerin bu yöntemle ürünlerini artırabileceklerini kaydeden Kahraman, "Çok kazanmak istiyorsak çok satmak zorundayız. Çok satmak için de daha fazla ve kaliteli üretmek zorundayız. Biz inşallah bu projeyle ezber bozacağız. Çok ve kaliteli üretip daha fazla kazanacağız." diye konuştu.

- "Dekarda 300-350 kilogram fındık almak mümkün"

Öte yandan Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, AA muhabirine, tek dal dikim sistemleri kullanılarak oluşturulan örnek bahçelerde dekarda 300-350 kilogram fındık alınabilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Ordu'da son bir yıl içerisinde 116 dekar alanda tek dal dikim sistemleri kullanılarak modern bahçeler oluşturduğu bilgisini veren Yılmaz, yeni uygulama tekniğiyle hem üreticilerin hem de ülkenin kazanacağını vurguladı.

Yılmaz, bölgede fındık bahçelerinin yaşlanmaya bağlı olarak verim kayıplarının oluştuğunu, bu nedenle yenileme ve gençleştirme çalışmalarının bir an evvel yapılması gerektiğine de işaret ederek, "Bu bahçelerinin oluşturulmasındaki amaç fındıkta verimi ve kaliteyi artırmak, düşük maliyetle de üretim gerçekleştirmek." dedi.

Yılmaz, örnek bahçe sayılarının farklı model ve teknikler kullanılarak sayılarının hızla artırılacağını sözlerine ekledi.