28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Türkiye'den "umut yolcuları"na 5 yıldızlı otel konforunda hizmet

Türkiye'den "umut yolcuları"na 5 yıldızlı otel konforunda hizmet - Erzurum'un Aşkale ilçesinde 70 bin metrekare alana kurulan Geri Gönderme Merkezinde, yakalanan yabancı uyruklular yaşam koşulları ve hizmetler bakımından 5 yıldızlı otel konforunda barındırılıyor - Merkezde yabancı uyruklulara, kantinden spor sahasına, yemekhaneden çamaşırhaneye, sinema salonundan dinlenme odasına, kütüphaneden çocuk oyun odalarına kadar her türlü imkan sağlanıyor - Erzurum Valisi Azizoğlu: - "Buraya gelenler arasında kaynak ülke Afganistan, tabii ki Pakistan ve diğer ülkelerden de gelenler var.

16.03.2018 - 12:40
Onları merkezimizde sınır dışı edilecekleri güne kadar en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyoruz"

ERZURUM (AA) - FAHRETTİN GÖK - Erzurum'un Aşkale ilçesinde 3 yıl önce hizmete açılan bin 500 kişi kapasiteli Geri Gönderme Merkezinde, yabancı uyruklulara yaşam koşulları ve sağlanan hizmetler bakımından 5 yıldızlı otel konforunda hizmet veriliyor.

Transit geçiş noktası olarak gördükleri Türkiye'ye, ülkelerindeki çeşitli sorunlar dolayısıyla Ağrı ve Iğdır üzerinden yasa dışı yollarla giriş yapan birçok yabancı uyruklu, kamyon kasası, otobüs, minibüs ve otomobillerin yanı sıra yaya olarak da ülkenin farklı kentleri ya da Avrupa'ya gitmeye çalışıyor.

Ölüm riskine rağmen yüzlerce kilometre yürüyen yabancı uyruklular, Doğu Anadolu'da özellikle Iğdır, Ağrı, Erzurum, Erzincan ve Kars'ta güvenlik güçlerine yakalanıyor.

Genellikle Afganistan, Pakistan, Bangladeş, İran, Irak, Kongo ve Hindistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerden Türkiye'ye kaçak olarak girenler, önce jandarma karakolları ya da polis merkezine götürülüyor.

Burada sağlık, giyim ve gıda ihtiyaçları giderilen kaçaklar gerekli yasal işlemler sonrası sınır dışı edilmek üzere Erzurum'un Aşkale ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi'ne yönlendiriliyor.

- "Lüks odalarda yatırılıyorlar"

İlçede 3 yıl önce 35 bini kapalı olmak üzere 70 bin metrekare alana yaptırılan Geri Gönderme Merkezine getirilen yabancı uyruklular, önce güvenlik kontrolünden geçirilerek yanlarındaki değerli eşyaları tutanak karşılığı emanete alınıyor.

Yabancı uyruklular, daha sonra kontrolden geçirilerek yalın ayak olanlara ayakkabı ve çorap verilip kuaförde tıraş ettirilerek uzman doktorlar gözetiminde sağlık taramasından geçiriliyor.

Ardından banyo ihtiyaçları karşılanıp kıyafetleri çamaşırhanede yıkanmak üzere alınan yabancı uyruklular, sınır dışı edilene kadar 4 veya 5'er kişilik lüks odalara yerleştiriliyor. Aile olanlara ise oluşturulan özel bölümde oda tahsis ediliyor.

Kaçaklara merkezde gıda mühendisi kontrolünde hijyen kurallarına uygun şekilde hazırlanan yemek ikram edilip ailelerine ulaşmaları için telefon imkanı sağlanıyor.

Kantinden spor sahasına, yemekhaneden çamaşırhaneye, sinema salonundan dinlenme odasına, kütüphaneden çocuk oyun odalarına kadar her türlü imkandan kolaylıkla faydalanabilen yabancı uyruklular arasında okuma-yazma bilmeyenler için oluşturulan sınıfta dersler veriliyor.

Yetişkinler için futbol, basketbol, masa tenisi ve voleybol gibi bir çok aktivitenin yapılmasına imkan sunulan merkezde, ülkelerine gönderilmeyi bekleyenlere bu süreçte adeta 5 yıldızlı otel konforu sunuluyor.

- İhtiyaç sahipleri için "hayır çarşısı"

Merkezde, maddi imkansızlığı görevlilerce tespit edilenlerin ücretsiz faydalanması için "hayır çarşısı" da bulunuyor. İçinde her türlü yiyecek, içecek ve kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra kıyafetler de bulunan bu alana gelen ihtiyaç sahiplerine, ücret ödemeden istedikleri ürünü alıp gitme imkanı sağlandı.

Göç uzmanlarının yanı sıra psikolog, doktor, hemşire, öğretmen, hukukçu, gıda mühendisi, tercümanlar ve özel güvenliklerin de aralarında bulunduğu 141 personelin görev yaptığı merkezde, suça karışmış kişiler ve hastalar için de özel bir bölüm yer alıyor.

- Merkez AA ekibince görüntülendi

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesindeki 22 geri gönderme merkezinden en büyüğü olan Erzurum İl Göç İdaresi Müdürlüğüne bağlı Geri Gönderme Merkezi, AA ekibi tarafından görüntülendi.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşkale'de Türkiye'nin en önemli geri gönderme merkezinin bulunduğunu söyledi.

Merkezde kaçaklara her türlü imkanın sağlandığını belirten Azizoğlu, "Buraya gelenler arasında kaynak ülke Afganistan, tabii ki Pakistan ve diğer ülkelerden de gelenler var. Onları bu merkezimizde sınır dışı edilecekleri güne kadar en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Sadece Göç İdaresi bu işle ilgilenmiyor. Emniyet, jandarma, kaymakamlıklar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile sağlık kurumlarımız, bütün bu kurumlar göçmenlerin yerleştirilmesi, iaşesi ve bakım şartlarının iyileştirilmesiyle alakalı yoğun bir çaba ve gayret sarf ediyor." dedi.

- "Türkiye'de bize çok iyi davranıyorlar"

Pakistanlı 30 yaşındaki Gulam Destgeer, ülkelerinden önce İran, oradan da yasa dışı yollarla Türkiye'ye geçtiklerini ve yollarda çok büyük sıkıntılar çektiklerini dile getirdi.

Ülkesindeki halkın çok yoksul olduğunu ve imkanlarının sınırlılığı dolayısıyla buraya geldiğini ifade eden Destgeer, şöyle konuştu:

"Ailemi ve tüm sevdiklerimi bırakıp çalışmak için Türkiye'ye geldim. Burada imkanların iyi olduğunu duydum. Ülkemizdeki borçlarımızı kapatmak ve ailemize iyi bir yaşam sürmeleri için para kazanmak için buradayız. Pakistan'dan buraya gelene kadar kaçakçılara neredeyse 2 bin dolar verdik. Yolda çok zorluk çekmiştik ancak Türkiye'deki asker, polis bize çok iyi davrandı. Bize burada çok iyi hizmet ediyor ve davranışta bulunuyorlar."

Özbekistanlı bir çocuk annesi Iroda Allaterganova ise kendilerine sahip çıkan Türk milleti ve tüm ilgililere teşekkür etti.

Rusya'nın kurulmasından sonra sürekli göçebe hayatı sürdüklerini anlatan Allaterganova, "Bulunduğumuz diğer ülkelerde kimse bize sahip çıkmadı. Çocuklarımız çok hasta oldu. Türkiye'ye geldikten sonra bize çok sahip çıkıldı. Uzun zamandır buradayız. İlaç, yatak, yemek ve diğer alanlarda olsun her türlü ihtiyacımız karşılandı. Herkese çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.