28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Türkiye'nin reçine ihtiyacı için eylem planı

Türkiye'nin reçine ihtiyacı için eylem planı - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, reçine ihtiyacının büyük bölümünü ithal eden Türkiye'nin dışa bağımlılığı hazırlanacak eylem planıyla azaltılacak - Bakan Eroğlu: - "Ülkemizin orman kaynakları, ihtiyacımız olan reçineyi karşılayacak potansiyele sahip bulunuyor.

29.04.2017 - 11:15
Bizim yapmamız gereken ise bu potansiyeli belirli bir plan çerçevesinde üretime dahil etmektir. En kısa sürede bu eylem planını hazırlayarak hayata geçireceğiz"

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanacak reçine üretimi eylem planıyla, ihtiyacının büyük bölümünü ithalatla karşılayan Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, reçine ürünlerinde dışa bağımlılığı azaltmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Plastik sanayiden tıp alanına, farklı birçok sektörde kullanım alanı olan reçine ve türevi ürünlerin büyük bir bölümünün dış kaynaklardan sağlandığını aktaran Eroğlu, bu durumun Türkiye'nin dış ticaret açığını olumsuz yönde etki ettiğini belirtti.

Dış ticaret açığının engellenmesi, reçine ve türevi maddelerin iç kaynaklardan sağlanması için Orman Genel Müdürlüğüne talimat verdiğini vurgulayan Eroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizin orman kaynakları ihtiyacımız olan reçineyi karşılayacak potansiyele sahip bulunuyor. Bizim yapmamız gereken ise bu potansiyeli belirli bir plan çerçevesinde üretime dahil etmektir. Bunun için gereken talimatı orman teşkilatımıza verdim. Çalışmalarımızı başlattık. En kısa sürede bu eylem planını hazırlayarak hayata geçireceğiz."

- Üretim belli bir plan dahilinde yapılmalı

Bakan Eroğlu, Türkiye'de orman teşkilatının, bazı bölge müdürlükleri bünyesinde reçine üretimi yaptığını aktararak, "Bu yerlerde reçine üretimlerinde gelişmeler var ve üretim artıyor. Ancak bu üretimleri ülke geneline yaymamız gerekiyor. Bunu yaparken de bir plan dahilinde yapmalıyız. Bu eylem planında kim, neyi, nerede, ne zaman, ne kadar yapacak her şey belli olacak." dedi.

Türkiye'nin dünyanın reçine ihtiyacını karşılayan en büyük üreticileri Çin, Endonezya ve Portekiz gibi ülkeler arasına girebileceğini vurgulayan Eroğlu, "Sahip olduğumuz orman varlığımız bunu gerçekleştirmek için yeterli. Ayrıca yapacağımız çalışmalarla reçinenin ülkemizde işlenmesini sağlayacak tesis sayısını da özendirici nitelikte teşviklerle yükseltmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

- "Geçen yıl 12 bin ton reçine ithal edildi"

TÜİK'in 2016 verilerine göre geçen yıl 12 bin ton reçine ve türevi ürünün ithal edildiğini bildiren Eroğlu, "Odun dışı orman ürünlerinin üretiminin milli ekonomiye katkısı yok sayılamaz. Dünyada bu alanda ekonomik anlamda büyük bir pasta var. Türkiye'nin bu pastadan payını alabilmesi için bu üretimleri desteklememiz gerekli. Reçine üretiminde de payımızı artırmak için ne gerekiyorsa yapacağız." ifadelerini kullandı.