19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

"Türkiye'nin Somali'deki askeri eğitim kampı birkaç ay içinde açılacak"

"Türkiye'nin Somali'deki askeri eğitim kampı birkaç ay içinde açılacak" - Somali Dışişleri Bakanı Garaad: - "(Türkiye'nin Somali'de kuracağı askeri eğitim kampı) Birkaç içinde açılacağını biliyoruz" - "Somali ulusal ordusunun yenilenmesi noktasında bu tesis oldukça önemli bir yere sahip.

23.06.2017 - 11:14
Türk dostlarımızın oluşturduğu bu askeri eğitim kampı, Somali ordusu için ilk profesyonel eğitim kampı olacak. Bu sebeple bizim için çok önemli" - "(Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz) Biz bu diplomatik anlaşmazlıktan memnun değiliz. Bizim meseleye ilişkin pozisyonumuz tarafsız kalma yönünde. Öncelikli çağrımız, üyesi olduğumuz organizasyonlar aracılığıyla bu meselenin diyalog yoluyla çözülmesi" - "(Suudi Arabistan'ın, Katar ile ilişkileri askıya alması karşılığında Somali'ye 80 milyon dolar rüşvet teklif ettiği iddialarına ilişkin) Bu meseleyi sürekli olarak haberlerden duydum. Katar ile ilişkileri kesme karşılığında iddia edilen paranın birine teklif edildiği herhangi bir toplantıda bulunmadım. Bildiğim kadarıyla böyle bir şey yok. 80 milyon doların teklif edildiği gibi bir meseleye inanmıyorum"

ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Somali Dışişleri Bakanı Yusuf Garaad, Türkiye'nin Somali'de kuracağı askeri eğitim kampının birkaç ay içinde açılacağını belirterek, "Somali ulusal ordusunun yenilenmesi noktasında bu tesis oldukça önemli bir yere sahip. Türk dostlarımızın oluşturduğu bu askeri eğitim kampı, Somali ordusu için ilk profesyonel eğitim kampı olacak. Bu sebeple bizim için çok önemli." dedi.

Garaad, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da gündemdeki konulara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'deki temasları kapsamında bir araya geldiği Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile bölgedeki son gelişmeleri ele aldıklarını ve ileriye dönük projelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Garaad, iki ülke arasındaki iş birliğinin çok eskilere dayanmadığını fakat çok büyük başarılara imza atıldığını ifade etti.

Garaad, Türkiye ve Somali arasındaki iş birliğinin önemine dikkati çekerek, "Somali'nin başkenti Mogadişu'yu ziyaret ettiğinizde, havaalanının Türkiye tarafından restore edildiğini, havaalanı çıkışındaki yolların Türkiye tarafından yapıldığını, iki hastane ve okulların Somali hükümeti ile mutabık bir şekilde Türk hükümeti tarafından inşa edildiğini görebilirsiniz. Türkiye ile Somali arasındaki bu iş birliği çok önemli ve Türkiye iyi bir gelecek için stratejik partner." diye konuştu.

Türkiye'nin Somali'ye yaptığı insani yardım ve kalkınma desteği nedeniyle sadece Somali hükümetinin değil, ülke halkının tamamının minnettar olduğunu vurgulayan Garaad, yeni kurulan hükümetin bu iş birliğini sürdüreceğini ve ilişkileri daha da geliştirmenin yollarını arayacağını bildirdi. Garaad, "Şu anki durum, daha çok Türkiye'nin Somali'ye bağışta bulunduğu yönünde. Ticaret ve diğer konulardaki işbirliği alanlarında, iki yönlü nasıl fayda sağlanabilir bunun yolunu bulmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Somali'deki kuraklık sorunun boyutuna ilişkin yöneltilen soruyla ilgili Garaad, kuraklığın Afrika boynuzunun tamamında etkili olduğunu ve bu kuraklığın milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkilediğini belirterek, "2011'de yaşanan kuraklık ile kıyasladığımızda şu anki durum o dönemki kadar kötü değil. Yeni hükümetin bütün bakanlıkları bu felaketten etkilenen kişilere insani yardımın tedarik edilmesi noktasında sorumluluğunu yerine getirmekle yükümlü." dedi.

- "Türkiye'nin Somali'deki askeri eğitim kampı önümüzdeki birkaç ay içinde açılacak"

Bakan Garaad, Türkiye'nin Somali'de kuracağı askeri eğitim üssüne değinerek, "Ben de şehir dışındaki bu modern tesisi ziyaret ettim. Somali ulusal ordusunun yenilenmesi noktasında bu tesis oldukça önemli bir yere sahip. Türk dostlarımızın oluşturduğu bu askeri eğitim kampı, Somali ordusu için ilk profesyonel eğitim kampı olacak. Bu sebeple bizim için çok önemli. Ümit ediyoruz ki bu üs, ordumuzun profesyonelliğini pekiştirecek ve özellikle ordu subayları burada eğitilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Garaad, "Üssün açılacağı tarihe ilişkin medya ile paylaşacağımız henüz net bir tarih yok fakat birkaç içinde açılacağını biliyoruz." dedi.

- Somali'nin Katar krizine ilişkin pozisyonu "tarafsızlık"

Garaad, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin şunları söyledi:

"Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Somali, bu ülkelerin tamamı Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkeler. Öte yandan Somali'ye yakın olan bu ülkeler özellikle ülkemizin bağımsızlığından bu yana geleneksel müttefiklerimiz. Biz bu diplomatik anlaşmazlıktan memnun değiliz. Bizim meseleye ilişkin pozisyonumuz tarafsız kalma yönünde. Öncelikli çağrımız, üyesi olduğumuz organizasyonlar aracılığıyla bu meselenin diyalog yoluyla çözülmesi. Bizim bu meseledeki pozisyonumuz budur."

Suudi Arabistan yönetiminin Katar ile ilişkilerini askıya alması karşılığında Somali yönetimine 80 milyon dolar rüşvet teklif ettiği iddialarının sorulması üzerine Garaad, "Bu meseleyi sürekli olarak haberlerden duydum. Katar ile ilişkileri kesme karşılığında iddia edilen paranın birine teklif edildiği herhangi bir toplantıda bulunmadım. Bildiğim kadarıyla böyle bir şey yok. 80 milyon doların teklif edildiği gibi bir meseleye inanmıyorum. Bizim bu konudaki pozisyonumuz net. Çağrımız, meselenin üyesi olduğumuz organizasyonlar aracılığıyla çözülmesi." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu krizin Somali'ye ve Afrika kıtasına olumsuz etkisini beklemediğini dile getiren Garaad, "Ümit ediyorum ki bizim ilişkilerimiz, bu iki ülke tarafından da (Katar ve Suudi Arabistan) bir kerelik bir krizden çok daha önemli ve stratejik görülüyor." diye konuştu.

Ülkesinin Katar krizine ilişkin politikasının tarafsız kalmak olduğunun altını çizen Garaad, "Bu krizin diyalog yoluyla yakın zamanda çözülmesini ümit ediyoruz." dedi.

- Basın sektöründen Dışişleri Bakanlığına

Dışişleri Bakanlığı görevinden önce muhabir, yayıncı ve editör olarak çalıştığını, daha sonra elçi ve eski Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un danışmanı olarak görev yaptığını anlatan Garaad, şunları kaydetti:

"Basın alanında yaptığım işi ve şu anki görevimi karşılaştırdığımda birçok benzerlik olduğunu söyleyebilirim. İkisi de 7/24, gece gündüz devam eden meslekler. Farklılıklarına gelince dışişleri bakanı olarak özgürlük lüksünüz yok fakat gazeteci olarak sizin var. (Şu an bulunduğu göreve ilişkin) Söylemek istediğiniz her şeyi söyleyemezsiniz, istediğiniz her şeyi insanlara soramazsınız. Prosedürler ve sınırlar vardır. Gazeteciliğin çok fazla özgürlük alanı var."