29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Türkler, 15 Temmuz sonrası gayrimenkul alımına yöneldi"

"Türkler, 15 Temmuz sonrası gayrimenkul alımına yöneldi" - Uluslararası gayrimenkul danışmanlığı firmasının yöneticisi Elibol: - "Yurt dışında yaşayan Türkler, 15 Temmuz sonrası ülkelerine sahip çıkarak gayrimenkul alımına yöneldi" - "Gayrimenkul yatırımcılarının en çok ilgi gösterdiği 10 ülke arasındayız.

25.02.2017 - 12:14
Referandum sonrası ilk üçün arasına girebilecek güçteyiz"

İZMİR (AA) - İzmir merkezli uluslararası gayrimenkul danışmanlığı firması yöneticisi Fatih Elibol, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 15 Temmuz sonrası milli duygularla hareket ederek gayrimenkul yatırımlarına ağırlık verdiğini söyledi.

ABD'de kurduğu gayrimenkul danışmanlığı şirketinin merkezini İzmir'e taşıyan Elibol, AA muhabirine, 5 kıtada 50'yi aşkın ülkede 200 bine yakın gayrimenkul yatırımcısına hizmet verdiklerini, Türkiye'de yatırım yapmayı planlayan 7 bin yatırımcıyı portföylerinde tuttuklarını belirtti.

Gayrimenkul sektöründe Türkiye'nin yıldızı parlayan bir ülke olduğunu kaydeden Elibol, ülkedeki gayrimenkullerin kalitesiyle yatırımcıyı cezbettiğini dile getirdi.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası diğer sektörlerde olduğu gibi yabancıların gayrimenkul yatırımlarında da yavaşlama olduğunu bildiren Elibol, yurt dışında yaşayan Türklerin milli duygularla hareket ederek Türkiye'de gayrimenkul yatırımlarına hız verdiklerini söyledi.

Elibol, şöyle konuştu:

"Yurt dışında yaşayan Türkler, 15 Temmuz sonrası ülkelerine sahip çıkarak gayrimenkul alımına yöneldi. Portföyümüzde 600'e yakın gurbetçi yatırımcı var. Temmuz sonrasında yapılan sözleşme sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 40 arttı. Bu artışta TL'nin avro karşısındaki değer kaybı da etkili oldu. Ancak bu avantaj kurların yeniden dengeye kavuşmasıyla ortadan kalktı.

Gurbetçilerin konut alımına getirilen KDV istisnası, Türkiye'nin bu yatırımcılara bir teşekkürü olarak okunabilir. Onları teşvik edecektir. Düzenleme yasalaştıktan hemen sonra bu yatırımcılarla görüşmeye başladık. Ülke genelinden projeleri listeliyoruz. Bu düzenleme hem yatırımcı sayısını hem yatırım büyüklüğünü artıracak."

Türkiye'de gayrimenkul yatırımcısı için oluşturulan olumlu havayı mart ayından itibaren dünyadaki fuarlarda anlatmaya başlayacaklarını dile getiren Elibol, yurt dışında yaşayan Türklerin özellikle memleketlerinde yatırım yapmayı sevdiğini, müteahhitlerin bu ihtiyaçlara yönelik özel projeler geliştirmesi gerektiğini anlattı.

- Referandumda istikrar beklentisi

Türkiye'de yatırım düşünen yabancılardan önemli bölümünün 16 Nisan'daki referandumu beklediğini kaydeden Elibol, "Yine istikrarlı, güçlü bir Türkiye'yi yatırımcılara daha güvenli ve demokratik bir ülke olarak göstermeye devam edeceğiz. Referandum sonunda sandıktan istikrar çıkması, gayrimenkul yatırımlarını hızla artıracak. Türkiye, gayrimenkul yatırımcılarının en çok ilgi gösterdiği 10 ülke arasında. Referandum sonrası ilk üçün arasına girebilecek güçteyiz." diye konuştu.