28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Tutuklu ve hükümlüler atölyelerde meslek sahibi olacak

Tutuklu ve hükümlüler atölyelerde meslek sahibi olacak - Van'da hükümlülerin ceza infaz kurumlarında sosyalleştirilerek topluma kazandırılmasını ve meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurulan İş Yurdu Atölyeleri hizmete açıldı - Van Valisi ve Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu: - "Ceza infaz sistemimizin sadece caydırıcılık değil, aynı zamanda ıslah edici, cezaevindeki mahkumlara meslek edindiren ve onlara üretim yapmanın hazzını yaşatan çok güzel uygulamaları var" VAN (AA) - Van'da hükümlülerin ceza infaz kurumlarında sosyalleştirilerek topluma kazandırılmasını ve meslek edinmelerini sağlamak amacıyla kurulan İş Yurdu Atölyeleri hizmete açıldı.

17.10.2017 - 14:13

Van Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde açılan atölyelerde farklı alanlarda eğitim alarak meslek sahibi olan hükümlüler, aynı zamanda üretim yaparak boş zamanlarını değerlendirme imkanı buluyor.

Van-Erciş karayolundaki kampüs alanında bulunan atölyelerin açılış törenine katılan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Türkiye'de son 15 yıldır devam eden değişim ve dönüşümden ceza infaz sisteminin de payını aldığını söyledi.

- "Cezaevlerinde üretilmeyen ürün kalmadı"

Günümüzde uluslararası standartları taşıyan, insan hakları anlamında hiçbir eksiği kalmayan çok yeni ceza infaz kurumları olduğunu anlatan Zorluoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün Türkiye'de birçok ceza infaz kurumunda iş yurtları adı altında çok harika çalışmalar yapılıyor. Ceza infaz sistemimizin sadece caydırıcılık değil, aynı zamanda ıslah edici, cezaevindeki mahkumlara meslek edindiren ve onlara üretim yapmanın hazzını yaşatan çok güzel uygulamaları var. Türkiye'nin neredeyse tamamındaki iş yurtlarında üretilen çok farklı yelpazedeki ürünler düzenlenen fuarlarda hem sergileniyor hem de vatandaşa sunuluyor. İş yurtlarında üretilmeyen hiçbir ürün kalmamış. Artık ihracat noktasına gelmiş. Bugün burada fırın ve unlu mamüller atölyesini, tekstil ve konfeksiyon atölyesini, karton bardak üretim atölyesini hizmete açıyoruz. Şüphesiz ki öncelikli mesele ceza ve infaz kurumumuzdaki ihtiyaçları karşılamak. Ama aynı zamanda piyasaya kısmen arz yapılacak. Esnafımızı korkutup, ürkütmeyelim."

Zorluoğlu, kampüs alanında aynı zamanda bir de semt polikliniğinin açılacağını ve İl Sağlık Müdürlüğünce işletileceğini kaydederek, böylece rahatsızlanan hükümlü ve tutuklulara çok daha süratli müdahale etme imkanı sağlanacağını söyledi.

- "Amacımız sosyal hayata hazırlamak"

Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin de kentte bulunan 5 ceza infaz kurumunda, hükümlü ve tutukluların yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmeyi, toplumu suça karşı korumayı, hükümlünün yeniden sosyalleşmesini teşvik etmeyi; üretken, kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Geçen yıl kasım ayında hizmete giren Van Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nün, 365 dönüm arazi üzerine kurulduğunu, 4 ayrı ceza infaz kurumunda yaklaşık 2 bin 500 hükümlü ve tutuklunun barındırıldığını anımsatan Keskin, "Açık ceza infaz kurumlarının temel işlevi, cezalarının infazı sürecinde hükümlülerin sosyal hayata hazırlanmaları, ceza infaz kurumlarında eğitim programlarına dahil edilmeleri, özellikle mesleki eğitim ve beceri kazanmaları, sağlıklı ve üretken bireyler olarak üretim faaliyetleri içerisinde yer almalarına imkan yaratarak toplum ile bütünleşmelerini sağlamaktır." ifadesini kullandı.

Keskin, bugün açılışını gerçekleştirdikleri fırın ve unlu mamul üretim tesislerinde 20 hükümlünün fırıncılık, ekmek üretimi, unlu mamüller üretim alanlarında mesleki eğitim programlarına dahil edileceğini dile getirdi.

- "Günlük 12 bin ekmek üretilecek"

Üretim tesisinde simit, poğaça gibi unlu mamüller ile günlük 12 bin ekmek üretimi yapılarak öncelikle ceza infaz kurumlarının ekmek ihtiyacının karşılanacağını vurgulayan Keskin, şunları kaydetti:

"Tekstil ve konfeksiyon atölyesinde makine, dikiş, depolama, pazarlama, paketleme işlerinde 30 hükümlü çalışacak ve mesleki eğitim alacak. Aynı zamanda nevresim takımı, delil torbası, iç çamaşırı ve sağlık sektörüne yönelik ameliyat önlüğü, bone, maske gibi tek kullanımlık ürünlerin de üretimi yapılacak. Karton bardak üretim atölyesinde 6 hükümlüye iş ve sektör deneyimi ile mesleki beceri kazandırılmasının yanı sıra saatte 3 bin 600 karton bardak üretimi yapılacak. Bu yıl küçük çaplı başladığımız tarım iş kolumuzda 10 hükümlü çalışmış ve yaz dönemi süresince sebze üretimi yapılmıştı. Önümüzdeki dönemlerde daha kapsamlı olarak seracılık faaliyetleri yapılması planlanmaktadır."

Keskin, 3 milyon liralık yatırımla hazırlanan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü semt polikliniğinin de 9 branşta uzman doktor ve 16 yatak kapasitesi ile tutuklu ve hükümlülere sağlık hizmeti vereceğini aktardı.

Vali Zorluoğlu ve protokol üyeleri, konuşmaların ardından atölyelerin açılışını gerçekleştirerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Açılış törenine İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Heybet Semur ve kurum amirleri katıldı.